Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogGemiddelde huizenprijs in januari 21,1% hoger dan jaar eerder
De huizenprijzen blijven maar records breken. De gemiddelde huizenprijs voor een bestaande koopwoning lag in januari op 387.000 euro. Dat is 52.000 euro (21,10%) hoger dan in 2021. Dit is de grootste stijging sinds de maandelijkse publicaties in 1995 startten. Dit blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster.
Als je de prijsontwikkeling in de laatste jaren bekijkt, lijkt het wel of de huizenprijzen alleen maar kunnen stijgen. Dat is natuurlijk niet zo. De laatste prijsdalingen zagen we in de periode vlak na de kredietcrisis (periode 2010 - 2013). In juni 2013 werd destijds een dieptepunt bereikt. Sindsdien zijn de prijzen in Nederland gemiddeld met bijna 91 procent gestegen. En vooral de laatste tijd gaat het hard.
Er zijn 2 belangrijke redenen voor de extreme prijsstijging: de hypotheekrente is historisch laag en de vraag naar woningen is veel groter dan het aanbod.
De hypotheekrente is historisch gezien enorm laag. Door die lage rente zijn de maandlasten van een hypotheek relatief gezien laag. Potentiƫle huizenkopers kunnen dus meer bieden voor een huis omdat ze door de lage rente de maandlasten redelijk / goed kunnen dragen.
Daarnaast is de hypotheekrente een belangrijke factor bij de maximale hypotheek berekening. Huizenkopers kunnen door de lage rente dus meer lenen op hun inkomen. En dus meer bieden op een gewenste koopwoning.
De laatste tijd zien we de hypotheekrentes wel snel stijgen. In onderstaande grafiek tonen we de laagste hypotheekrentes bij 2 populaire rentelooptijden: 10 jaar vast en 20 jaar vast. De vraag is hoeveel effect deze rentestijging zal hebben op de huizenprijzen.
Bron: HomeFinance.nl
Een hele belangrijke reden van de enorme prijsstijging is dat de vraag naar koopwoningen veel groter is dan het aanbod. En het aanbod van te koop staande woningen neemt nog steeds af. Het Kadaster registreerde in januari 14.053 woningtransacties. Dat is maar liefst 43 procent minder dan in 2021. Deze daling komt deels omdat er in januari vorig jaar extra veel transacties waren vanwege de aanpassing voor de regels rondom de overdrachtsbelasting. Maar het aantal transacties ligt ook historisch laag doordat er gewoon heel weinig woningen te koop staan of in de verkoop komen.
Het CBS heeft ook regionale cijfers bekendgemaakt. En als de regionale huizenprijzen van januari 2022 vergeleken worden met die van een jaar eerder, zien we nog wat interessante cijfers:
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.