Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 3 augustus 2022, 10:54
#algemene rentes #hypotheek #sparen

Het is al een hele tijd onrustig op de rentemarkten. In de periode tussen oktober 2020 en half juni 2022 knalde de kapitaalmarktrente van -0,6% naar boven de 2%. Deze rentestijging had enorme gevolgen voor de hypotheekrentes: de meeste banken verhoogden de hypotheekrentes in deze periode, vooral bij de langere rentevaste perioden, in totaal met meerdere procenten.

De korte rentes (bijv. de 1 maands Euribor rente) deden in dezelfde periode echter helemaal niets. Dat was slecht nieuws voor spaarders, want zowel voor een spaarrekening met variabele rente als voor een deposito rekening waarbij het spaargeld kort vastgezet werd, gold dat er nauwelijks of zelfs helemaal geen spaarrente vergoed werd.

De laatste tijd zien we de omgekeerde beweging: de kapitaalmarktrente daalt snel en de korte Euribor rentes knallen omhoog. En dat heeft ook zijn weerslag op de hypotheekrente en spaarrente: de hypotheekrente gaat omlaag en de spaarrente schiet omhoog.

ECB en de marktrentes

Bijna 2 weken geleden heeft de Europese Centrale Bank de rente verhoogd. Dat de ECB de rente zou verhogen, was geen verrassing. Maar de verhoging van een half procent was wel forser dan vooraf aangekondigd. En de kans is groot dat het niet hierbij blijft: aangezien de inflatie erg hoog blijft en veel andere centrale banken al een veel grotere renteverhoging doorgevoerd hebben, lijkt de kans groot dat de ECB de rente verder zal verhogen.

Sinds duidelijk werd dat de ECB de rente zou gaan verhogen, zijn de Euribor rentes snel opgelopen. Hoe korter de looptijd, des te later het moment waarop de Euribor rente is gaan stijgen.

Euribor rentes tussen 1 januari 2022 en 1 augustus 2022

Spaarrente omhoog

Voor spaarders is deze rentestijging goed nieuws. Want zowel voor de deposito rentes als de variabele rente op een vrij opneembare spaarrekening geldt, dat de rente de laatste tijd is gestegen.

Hoogste spaarrente tussen 1 juni 2022 en 1 augustus 2022

Overzicht van de hoogste spaarrente / deposito rente

Dit geldt wel voornamelijk voor de buitenlandse banken. De enige wijziging die de meeste Nederlandse (groot)banken tot nu toe hebben doorgevoerd, is dat ze de negatieve rente bij hogere spaarbedragen verlaagd hebben of hebben laten vallen.

De actuele spaarrente vergelijken

Hypotheekrente

Als we kijken naar de hypotheekrente, dan zien we de omgekeerde beweging. De laatste week zien we steeds meer renteverlagingen langskomen. Dat is ook wel logisch, aangezien de hypotheekrente de kapitaalmarktrente meestal op de voet volgt. En de kapitaalmarktrente is de laatste weken snel gedaald. 

Hypotheekrente ten opzichte van de kapitaalmarktrente tussen 2016 en 2022

Zoals in de grafiek te zien valt, is het verschil tussen de kapitaalmarktrente en de laagste 10-jaars hypotheekrente momenteel historisch gezien groot. Hierdoor is de kans groot dat de hypotheekrentes in de komende tijd nog wat verder zullen dalen.

Actuele hypotheekrente vergelijken

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.