Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheekrente omlaag, spaarrente omhoog

Kapitaalmarktrente schiet omlaag terwijl de Euribor rentes snel stijgen

Kapitaalmarktrente schiet omlaag terwijl de Euribor rentes snel stijgen

Het is al een hele tijd onrustig op de rentemarkten. In de periode tussen oktober 2020 en half juni 2022 knalde de kapitaalmarktrente van -0,6% naar boven de 2%. Deze rentestijging had enorme gevolgen voor de hypotheekrentes: de meeste banken verhoogden de hypotheekrentes in deze periode, vooral bij de langere rentevaste perioden, in totaal met meerdere procenten.

De korte rentes (bijv. de 1 maands Euribor rente) deden in dezelfde periode echter helemaal niets. Dat was slecht nieuws voor spaarders, want zowel voor een spaarrekening met variabele rente als voor een deposito rekening waarbij het spaargeld kort vastgezet werd, gold dat er nauwelijks of zelfs helemaal geen spaarrente vergoed werd.

De laatste tijd zien we de omgekeerde beweging: de kapitaalmarktrente daalt snel en de korte Euribor rentes knallen omhoog. En dat heeft ook zijn weerslag op de hypotheekrente en spaarrente: de hypotheekrente gaat omlaag en de spaarrente schiet omhoog.

ECB en de marktrentes

Bijna 2 weken geleden heeft de Europese Centrale Bank de rente verhoogd. Dat de ECB de rente zou verhogen, was geen verrassing. Maar de verhoging van een half procent was wel forser dan vooraf aangekondigd. En de kans is groot dat het niet hierbij blijft: aangezien de inflatie erg hoog blijft en veel andere centrale banken al een veel grotere renteverhoging doorgevoerd hebben, lijkt de kans groot dat de ECB de rente verder zal verhogen.

Sinds duidelijk werd dat de ECB de rente zou gaan verhogen, zijn de Euribor rentes snel opgelopen. Hoe korter de looptijd, des te later het moment waarop de Euribor rente is gaan stijgen.

Euribor rentes tussen 1 januari 2022 en 1 augustus 2022

Spaarrente omhoog

Voor spaarders is deze rentestijging goed nieuws. Want zowel voor de deposito rentes als de variabele rente op een vrij opneembare spaarrekening geldt, dat de rente de laatste tijd is gestegen.

Hoogste spaarrente tussen 1 juni 2022 en 1 augustus 2022

Overzicht van de hoogste spaarrente / deposito rente

Dit geldt wel voornamelijk voor de buitenlandse banken. De enige wijziging die de meeste Nederlandse (groot)banken tot nu toe hebben doorgevoerd, is dat ze de negatieve rente bij hogere spaarbedragen verlaagd hebben of hebben laten vallen.

De actuele spaarrente vergelijken

Hypotheekrente

Als we kijken naar de hypotheekrente, dan zien we de omgekeerde beweging. De laatste week zien we steeds meer renteverlagingen langskomen. Dat is ook wel logisch, aangezien de hypotheekrente de kapitaalmarktrente meestal op de voet volgt. En de kapitaalmarktrente is de laatste weken snel gedaald. 

Hypotheekrente ten opzichte van de kapitaalmarktrente tussen 2016 en 2022

Zoals in de grafiek te zien valt, is het verschil tussen de kapitaalmarktrente en de laagste 10-jaars hypotheekrente momenteel historisch gezien groot. Hierdoor is de kans groot dat de hypotheekrentes in de komende tijd nog wat verder zullen dalen.

Actuele hypotheekrente vergelijken

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek