HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

WOZ waarde in 2022 op recordniveau

Gemiddelde waarde 8,6% hoger dan vorig jaar

Gemiddelde waarde 8,6% hoger dan vorig jaar

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft WOZ-gegevens bekendgemaakt. Op 1 januari 2022 was de gemiddelde WOZ-waarde van woningen in Nederland € 315.000. Dat is de hoogste waarde ooit, 8,6% hoger dan op 1 januari 2021.

Grote verschillen in stijging WOZ-waarde

De stijging van de WOZ-waarden was het sterkst in Flevoland, Groningen en Friesland. Flevoland spant de kroon met een gemiddelde stijging van 11,8%. De laagste stijging was te zien in Noord-Holland en Limburg: 6,5%. Het prijsniveau in Noord-Holland ligt echter wel het hoogste van alle provincies: € 391.000 gemiddeld per woning.

WOZ waarde - verandering per 1 jan 2022 | CBS.nl

WOZ waarde volgt verkoopprijs met jaar vertraging

De ontwikkeling van de WOZ-waarde volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen. Dat gebeurt echter met een jaar vertraging:

Ontwikkeling WOZ-waarde en verkoopprijzen | CBS.nl

Hoge WOZ-waarde kost geld

De WOZ-waarde van een woning bepaalt het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Een hogere WOZ waarde heeft per saldo een lagere hypotheekrenteaftrek tot gevolg. Ook de gemeentelijke belastingen hangen samen met de WOZ-waarde van de eigen woning. De stijging heeft hogere lasten tot gevolg.

Lagere hypotheekrente door hogere WOZ-waarde

Aan de andere kant kan een hoge WOZ-waarde ook positief uitpakken. Bij hypotheken zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is de hypotheekrente afhankelijk van de verhouding tussen de hypotheeksom en de waarde van de woning.

Lagere risicoklasse

Een woning die meer waard wordt, zeker als het openstaande hypotheekbedrag afneemt door aflossingen, kan ervoor zorgen dat de hypotheek in een lagere risicoklasse terechtkomt. Dat zou dan zorgen voor een lagere hypotheekrente. Of en wanneer die hypotheekrente door de bank aangepast wordt – dat is verschillend per hypotheekverstrekker.

Actuele hypotheekrente

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen