Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

WOZ waarde in 2022 op recordniveau

Gemiddelde waarde 8,6% hoger dan vorig jaar

Gemiddelde waarde 8,6% hoger dan vorig jaar

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft WOZ-gegevens bekendgemaakt. Op 1 januari 2022 was de gemiddelde WOZ-waarde van woningen in Nederland € 315.000. Dat is de hoogste waarde ooit, 8,6% hoger dan op 1 januari 2021.

Grote verschillen in stijging WOZ-waarde

De stijging van de WOZ-waarden was het sterkst in Flevoland, Groningen en Friesland. Flevoland spant de kroon met een gemiddelde stijging van 11,8%. De laagste stijging was te zien in Noord-Holland en Limburg: 6,5%. Het prijsniveau in Noord-Holland ligt echter wel het hoogste van alle provincies: € 391.000 gemiddeld per woning.

WOZ waarde - verandering per 1 jan 2022 | CBS.nl

WOZ waarde volgt verkoopprijs met jaar vertraging

De ontwikkeling van de WOZ-waarde volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen. Dat gebeurt echter met een jaar vertraging:

Ontwikkeling WOZ-waarde en verkoopprijzen | CBS.nl

Hoge WOZ-waarde kost geld

De WOZ-waarde van een woning bepaalt het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Een hogere WOZ waarde heeft per saldo een lagere hypotheekrenteaftrek tot gevolg. Ook de gemeentelijke belastingen hangen samen met de WOZ-waarde van de eigen woning. De stijging heeft hogere lasten tot gevolg.

Lagere hypotheekrente door hogere WOZ-waarde

Aan de andere kant kan een hoge WOZ-waarde ook positief uitpakken. Bij hypotheken zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is de hypotheekrente afhankelijk van de verhouding tussen de hypotheeksom en de waarde van de woning.

Lagere risicoklasse

Een woning die meer waard wordt, zeker als het openstaande hypotheekbedrag afneemt door aflossingen, kan ervoor zorgen dat de hypotheek in een lagere risicoklasse terechtkomt. Dat zou dan zorgen voor een lagere hypotheekrente. Of en wanneer die hypotheekrente door de bank aangepast wordt – dat is verschillend per hypotheekverstrekker.

Actuele hypotheekrente

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek