Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 19 oktober 2022, 15:27
#hypotheek #algemene rentes #sparen

Dat de rentes de laatste tijd hard stijgen, zal geen verrassing meer zijn. Negatief nieuws voor mensen die een hypotheek nodig hebben en positief nieuws voor spaarders. Dat zou je tenminste verwachten...

Als je de ontwikkelingen op een rij zet, blijkt dat de rentestijging op de geld- en kapitaalmarkt voor een heel groot deel inderdaad doorberekend is aan mensen die geld nodig hebben. Maar voor vrijwel alle spaarders geldt echter dat ze nog helemaal niets merken van deze rentestijgingen. Hoe zit dit precies?

Hypotheekrente en kapitaalmarktrente

Hypotheekbanken kijken bij het bepalen van de hypotheekrentes sterk naar de rente op de kapitaalmarkt. In onderstaande grafiek hebben we de Nederlandse kapitaalmarktrente (10-jaars staatslening) naast de laagste 10-jaars hypotheekrente gezet. 

Hypotheekrente en kapitaalmarkrente ontwikkeling sinds 2010

Bron: HomeFinance.nl

Duidelijk is dat de hypotheekrente de kapitaalmarktrente - vaak met enige vertraging - goed volgt. Anders gesteld: renteontwikkelingen op de kapitaalmarkt worden meestal vrij snel doorberekend in de hypotheekrentes.

Spaarrente en Euribor

Bij de spaarrente voor vrij sparen wordt niet of nauwelijks naar de kapitaalmarktrente gekeken. De spaarrente is variabel waardoor het veel logischer is om naar de geldmarktrentes te kijken. Vaak wordt hierbij naar de Euribor rentes gekeken. Dit zijn de rentes die banken onderling doorberekenen als ze elkaar leningen in euro's verstrekken. Het gaat om leningen met een relatief korte looptijd (van 1 week tot 12 maanden).

In onderstaande grafiek tonen wij de renteontwikkeling van de meest bekeken Euribor rentes vanaf begin dit jaar.

Euribor rentes in 2022

Bron: HomeFinance.nl

Dat de rentes snel stijgen, blijkt dus zeker ook uit de ontwikkeling van deze Euribor rentes. Aan het begin van 2022 waren alle Euribor rentes nog negatief. Op dit moment bedraagt de 12-maands Euribor rente al ongeveer 2,7%. Een stijging van ruim 3% in minder dan een jaar!

Euribor stijgt. Spaarrente ook?

Als we kijken naar de ontwikkeling van de Euribor rentes, dan zou je verwachten dat de spaarrentes ook een flinke stijging moeten hebben laten zien. De Euribor rentes vormen tenslotte historisch gezien een benchmark voor de spaarrentes. Maar dat valt enorm tegen. Historisch gezien, liggen de Euribor rentes vaak een behoorlijk eind onder de spaarrentes. Op dit moment is de 1-maands Euribor rente echter met 0,919% een stukje hoger dan de hoogste spaarrente (0,65%).

Hoe bijzonder dat is, blijkt wel uit onderstaande grafiek waarin we de hoogste spaarrente voor vrij sparen naast de 1-maands Euribor rente gezet hebben.

Euribor rente en spaarrente tussen 2010 en oktober 2022

Bron: HomeFinance.nl

Als je de lijn vanuit het verleden door zou trekken, zouden de spaarrentes momenteel al snel een procent hoger moeten staan.

Waarom stijgen de spaarrentes nauwelijks?

Voor mensen die sparen bij de Nederlandse grootbanken (ING, Rabobank, ABN AMRO en Volksbank) is het nog triester gesteld. Deze banken bieden op dit moment nog helemaal geen vergoeding op hun flexibele spaarrekeningen. De Rabobank heeft weliswaar een renteverhoging bekendgemaakt, maar die gaat pas in december in en de rente gaat van 0.01%(!) naar 0,25%. Niet in de buurt van wat je met de huidige marktrentes zou mogen verwachten.

Toch staat nog steeds de overgrote meerderheid van het spaargeld bij deze grootbanken. En daarmee hebben we meteen een hele belangrijke reden te pakken waarom de meeste banken niet staan te trappelen om hun spaarrentes te verhogen. Dat is namelijk op dit moment helemaal niet nodig. De meeste banken beschikken over meer dan genoeg spaargeld. En ze zien nog steeds - dus ondanks het feit dat ze geen of nauwelijks spaarrente vergoeden - weinig spaarders vertrekken. Dus waarom zou je als bank een renteverhoging doorvoeren als je op de huidige rentes genoeg spaargeld tot je beschikking hebt?

De spaarrentes zullen in de komende tijd best wat stijgen, maar de kans dat de Nederlandse grootbanken in de komende periode een variabele spaarrente aan zullen gaan bieden die hoger is dan de 1-maands Euribor rente, lijkt heel klein.

Waar krijg je de hoogste spaarrente?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.