Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Euribor rente knalt omhoog, spaarrente blijft ver achter

1 maands Euribor momenteel hoger dan hoogste spaarrente vrij sparen

1 maands Euribor momenteel hoger dan hoogste spaarrente vrij sparen

Dat de rentes de laatste tijd hard stijgen, zal geen verrassing meer zijn. Negatief nieuws voor mensen die een hypotheek nodig hebben en positief nieuws voor spaarders. Dat zou je tenminste verwachten…

Als je de ontwikkelingen op een rij zet, blijkt dat de rentestijging op de geld- en kapitaalmarkt voor een heel groot deel inderdaad doorberekend is aan mensen die geld nodig hebben. Maar voor vrijwel alle spaarders geldt echter dat ze nog helemaal niets merken van deze rentestijgingen. Hoe zit dit precies?

Hypotheekrente en kapitaalmarktrente

Hypotheekbanken kijken bij het bepalen van de hypotheekrentes sterk naar de rente op de kapitaalmarkt. In onderstaande grafiek hebben we de Nederlandse kapitaalmarktrente (10-jaars staatslening) naast de laagste 10-jaars hypotheekrente gezet. 

Hypotheekrente en kapitaalmarkrente ontwikkeling sinds 2010

Bron: HomeFinance.nl

Duidelijk is dat de hypotheekrente de kapitaalmarktrente – vaak met enige vertraging – goed volgt. Anders gesteld: renteontwikkelingen op de kapitaalmarkt worden meestal vrij snel doorberekend in de hypotheekrentes.

Spaarrente en Euribor

Bij de spaarrente voor vrij sparen wordt niet of nauwelijks naar de kapitaalmarktrente gekeken. De spaarrente is variabel waardoor het veel logischer is om naar de geldmarktrentes te kijken. Vaak wordt hierbij naar de Euribor rentes gekeken. Dit zijn de rentes die banken onderling doorberekenen als ze elkaar leningen in euro’s verstrekken. Het gaat om leningen met een relatief korte looptijd (van 1 week tot 12 maanden).

In onderstaande grafiek tonen wij de renteontwikkeling van de meest bekeken Euribor rentes vanaf begin dit jaar.

Euribor rentes in 2022

Bron: HomeFinance.nl

Dat de rentes snel stijgen, blijkt dus zeker ook uit de ontwikkeling van deze Euribor rentes. Aan het begin van 2022 waren alle Euribor rentes nog negatief. Op dit moment bedraagt de 12-maands Euribor rente al ongeveer 2,7%. Een stijging van ruim 3% in minder dan een jaar!

Euribor stijgt. Spaarrente ook?

Als we kijken naar de ontwikkeling van de Euribor rentes, dan zou je verwachten dat de spaarrentes ook een flinke stijging moeten hebben laten zien. De Euribor rentes vormen tenslotte historisch gezien een benchmark voor de spaarrentes. Maar dat valt enorm tegen. Historisch gezien, liggen de Euribor rentes vaak een behoorlijk eind onder de spaarrentes. Op dit moment is de 1-maands Euribor rente echter met 0,919% een stukje hoger dan de hoogste spaarrente (0,65%).

Hoe bijzonder dat is, blijkt wel uit onderstaande grafiek waarin we de hoogste spaarrente voor vrij sparen naast de 1-maands Euribor rente gezet hebben.

Euribor rente en spaarrente tussen 2010 en oktober 2022

Bron: HomeFinance.nl

Als je de lijn vanuit het verleden door zou trekken, zouden de spaarrentes momenteel al snel een procent hoger moeten staan.

Waarom stijgen de spaarrentes nauwelijks?

Voor mensen die sparen bij de Nederlandse grootbanken (ING, Rabobank, ABN AMRO en Volksbank) is het nog triester gesteld. Deze banken bieden op dit moment nog helemaal geen vergoeding op hun flexibele spaarrekeningen. De Rabobank heeft weliswaar een renteverhoging bekendgemaakt, maar die gaat pas in december in en de rente gaat van 0.01%(!) naar 0,25%. Niet in de buurt van wat je met de huidige marktrentes zou mogen verwachten.

Toch staat nog steeds de overgrote meerderheid van het spaargeld bij deze grootbanken. En daarmee hebben we meteen een hele belangrijke reden te pakken waarom de meeste banken niet staan te trappelen om hun spaarrentes te verhogen. Dat is namelijk op dit moment helemaal niet nodig. De meeste banken beschikken over meer dan genoeg spaargeld. En ze zien nog steeds – dus ondanks het feit dat ze geen of nauwelijks spaarrente vergoeden – weinig spaarders vertrekken. Dus waarom zou je als bank een renteverhoging doorvoeren als je op de huidige rentes genoeg spaargeld tot je beschikking hebt?

De spaarrentes zullen in de komende tijd best wat stijgen, maar de kans dat de Nederlandse grootbanken in de komende periode een variabele spaarrente aan zullen gaan bieden die hoger is dan de 1-maands Euribor rente, lijkt heel klein.

Waar krijg je de hoogste spaarrente?

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: jan van donderdag oktober 20, 2022 16:10
    Waarom haalt u uw geld daar weg en hoeveel is dat dan en wat gaat u er dan mee doen?

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek