hypotheken huizenmarkt
Gepubliceerd op: 13-9-2017 om 09:31

Vastgoed Management Nederland (VGM NL) en de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) hebben een enquĂȘte gehouden onder huurders in de vrije sector. Een conclusie hieruit was dat 90% van de vrije sector huurders bewust kiest voor huren en geen wens heeft om een woning te kopen. Een andere conclusie is dat de huurder steeds kleiner en duurder woont.

Huurwoning bewuste keuze

Van de duizend ondervraagde huurders geeft 90% aan dat ze geen koopwoning willen. De redenen daarvoor zijn vooral de onderhoudskosten - die komen bij huren voor rekening van de verhuurder, de ligging van de woning en flexibiliteit. Een huurder heeft als hij wil vertrekken niets te maken met de woningmarkt en loopt geen risico's: hij kan de huur opzeggen en verhuizen.

Geen hypotheek mogelijk

Slechts 10% van deze huurders zou dus liever in een koophuis wonen. De helft van hen kon geen hypotheek krijgen toen ze dat probeerden. Een andere reden om toch te huren is het niet kunnen vinden van een geschikte koopwoning.

Scheefhuurders met te hoge huur

De term scheefhuren kennen we vooral vanuit de sociale huurwoningen die bewoond worden door mensen met een te hoog inkomen voor de lage huur. Andersom komt het echter in de vrije sector veel voor: huurders die een te groot deel van hun inkomen moeten uitgeven aan een eigenlijk te kleine huurwoning. De verenigingen roepen politiek Den Haag dan ook op om de particuliere huurmarkt de dereguleren, waardoor particuliere investeringen het aanbod aan vrije sector huurwoningen kunnen vergroten.

Wilt u wel een woning kopen? Bereken hier uw maximale hypotheek!

Aangemaakt door Wimpie op 24-09-2017 14:16

Goede middag, De staat reguleert de huurprijzen van woningen dmv passend toewijzen, dus met andere woorden maakt de overheid uit wat je kwijt bent aan huur nav je inkomen. Dit onder het mom van doorstroming te bevorderen wat niet echt schijnt te helpen. Ik vind dit als huurder zijnde toch wel een behoorlijke aantasting van de privacy zeker als je woning zoekende bent waar je een inkomensverklaring nodig hebt van de belastingdienst om een huurwoning te krijgen. Op dit formulier staat namelijk ook het rendementsgrondslag met andere woorden je hele financiële toestand (spaargeld) tot op de cent nauwkeurig en dat lijkt me toch echt prive! Als je een gewoon modaal inkomen hebt kan je ook eens gaan kijken voor een koopwoning maar dan val je in het segment van 150.000 a 200.000 euro als je dat dan al aan kan bij je bank aan hypotheek. Als we ons woningbezit dan toch inkomens gerelateerd gaan toewijzen dan zou het fair zijn om dat ook in het koopsegment te gaan doen. dus bij een bepaald inkomen ook een bepaalde koopsom te hanteren waarop je mag reageren bij een makelaar(passend toewijzen) dit om scheefkopen tegen te gaan, nu gaan investeerders of andere vermogende (miljonairs) huizen opkopen in "mijn"segment om ze vervolgens op de vrije markt weer aan te bieden als huurwoning met een prijs van 1000 euro of nog meer aan bv short stayers of aan mensen die compleet klem zitten en geen andere mogelijkheid hebben voor onderdak omdat ze net teveel verdienen voor een sociale huurwoning. Dus dat zal in mijn optiek de doorstroom per inkomen niet bevorderen zo, dus het zou mooi zijn dat als scheefhuren aan banden wordt gelegd dit ook met scheefkopen te doen want de privacy voor de huurder is al weg dan ook maar voor de koper. Dit klinkt natuurlijk bezopen maar intussen wordt onze "samenleving" ook steeds maar bezopener op deze manier.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.