Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Veel huurders willen niet kopen

In vrije sector is huren vaak bewuste keuze

In vrije sector is huren vaak bewuste keuze

Vastgoed Management Nederland (VGM NL) en de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) hebben een enquête gehouden onder huurders in de vrije sector. Een conclusie hieruit was dat 90% van de vrije sector huurders bewust kiest voor huren en geen wens heeft om een woning te kopen. Een andere conclusie is dat de huurder steeds kleiner en duurder woont.

Huurwoning bewuste keuze

Van de duizend ondervraagde huurders geeft 90% aan dat ze geen koopwoning willen. De redenen daarvoor zijn vooral de onderhoudskosten – die komen bij huren voor rekening van de verhuurder, de ligging van de woning en flexibiliteit. Een huurder heeft als hij wil vertrekken niets te maken met de woningmarkt en loopt geen risico’s: hij kan de huur opzeggen en verhuizen.

Geen hypotheek mogelijk

Slechts 10% van deze huurders zou dus liever in een koophuis wonen. De helft van hen kon geen hypotheek krijgen toen ze dat probeerden. Een andere reden om toch te huren is het niet kunnen vinden van een geschikte koopwoning.

Scheefhuurders met te hoge huur

De term scheefhuren kennen we vooral vanuit de sociale huurwoningen die bewoond worden door mensen met een te hoog inkomen voor de lage huur. Andersom komt het echter in de vrije sector veel voor: huurders die een te groot deel van hun inkomen moeten uitgeven aan een eigenlijk te kleine huurwoning. De verenigingen roepen politiek Den Haag dan ook op om de particuliere huurmarkt de dereguleren, waardoor particuliere investeringen het aanbod aan vrije sector huurwoningen kunnen vergroten.

Wilt u wel een woning kopen? Bereken hier uw maximale hypotheek!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek