Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 13 september 2017, 09:31
#huizenmarkt #hypotheek

Vastgoed Management Nederland (VGM NL) en de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) hebben een enquĂȘte gehouden onder huurders in de vrije sector. Een conclusie hieruit was dat 90% van de vrije sector huurders bewust kiest voor huren en geen wens heeft om een woning te kopen. Een andere conclusie is dat de huurder steeds kleiner en duurder woont.

Huurwoning bewuste keuze

Van de duizend ondervraagde huurders geeft 90% aan dat ze geen koopwoning willen. De redenen daarvoor zijn vooral de onderhoudskosten - die komen bij huren voor rekening van de verhuurder, de ligging van de woning en flexibiliteit. Een huurder heeft als hij wil vertrekken niets te maken met de woningmarkt en loopt geen risico's: hij kan de huur opzeggen en verhuizen.

Geen hypotheek mogelijk

Slechts 10% van deze huurders zou dus liever in een koophuis wonen. De helft van hen kon geen hypotheek krijgen toen ze dat probeerden. Een andere reden om toch te huren is het niet kunnen vinden van een geschikte koopwoning.

Scheefhuurders met te hoge huur

De term scheefhuren kennen we vooral vanuit de sociale huurwoningen die bewoond worden door mensen met een te hoog inkomen voor de lage huur. Andersom komt het echter in de vrije sector veel voor: huurders die een te groot deel van hun inkomen moeten uitgeven aan een eigenlijk te kleine huurwoning. De verenigingen roepen politiek Den Haag dan ook op om de particuliere huurmarkt de dereguleren, waardoor particuliere investeringen het aanbod aan vrije sector huurwoningen kunnen vergroten.

Wilt u wel een woning kopen? Bereken hier uw maximale hypotheek!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.