Search
Close this search box.
Hier komt de zorgvergelijker

Wij vergelijken de zorgverzekeringen van o.a.

Anticonceptie

Dekking voor anticonceptie in de zorgverzekering (update 2023)

Zwanger worden is niet voor iedere vrouw in de vruchtbare leeftijd wenselijk. Om een zwangerschap te voorkomen gebruiken ze dan meestal een vorm van anticonceptie. Op deze pagina bespreken we wat anticonceptie is en hoe de kosten ervan vergoed worden vanuit onze zorgverzekeringen.

Zorgpremies 2023 vergelijken

Wat is anticonceptie?

Anticonceptie is een verzamelnaam voor methoden om een zwangerschap te voorkomen. Er zijn verschillende methoden van anticonceptie, zoals:

  • hormonale anticonceptie (bijvoorbeeld de anticonceptiepil, het spiraaltje of hormoonstaafje, een anticonceptiering en de prikpil),
  • niet-hormale anticonceptie (bijvoorbeeld het condoom, het vrouwencondoom en het pessarium),
  • operatieve methoden zoals sterilisatie. Deze ingreep kan weer ongedaan gemaakt worden door een refertilisatie-operatie.

Al deze methoden brengen kosten met zich mee: eenmalige kosten of doorlopende c.q. regelmatig terugkerende kosten.

Zorgverzekeringen in Nederland

Iedereen in Nederland is verplicht verzekerd volgens de zorgverzekeringswet. Het aanhouden van een basisverzekering is dus een wettelijke verplichting. Daarnaast kunnen we ervoor kiezen om de dekking uit te breiden met een aanvullende zorgzekering.

Hoe zit het met de vergoeding van de kosten van anticonceptie in ons stelsel van zorgverzekeringen? Valt die vergoeding binnen de basisdekking of is een aanvullende polis noodzakelijk?

Vergoeding van kosten voor anticonceptie in de basisverzekering

Bij de vergoeding van de kosten van anticonceptie vanuit de basisverzekering is er verschil tussen de anticonceptiepil (vaak gewoon “de pil” genoemd) en andere anticonceptie methoden.

De anticonceptiepil

Voor vrouwen tot 21 jaar worden de kosten van de anticonceptiepil volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Hierbij moet wel rekening gehouden worden met de regels van het GVS (geneesmiddelenvergoedingssysteem) en het gekozen eigen risico (vanaf 18 jaar).

Voor vrouwen vanaf 21 jaar wordt de pil niet vanuit de basisverzekering vergoed. Op deze regel geldt één uitzondering: wanneer de pil voorgeschreven wordt vanwege bepaalde medische aandoeningen. Dan kunnen de kosten alsnog gedeclareerd worden.

Overige anticonceptie

Naast de pil is het spiraaltje een veel gebruikt anticonceptiemiddel. Een spiraaltje of hormoonstaafje kan door de huisarts geplaatst worden of in het ziekenhuis. Hiervoor geldt zelfde regel als bij de anticonceptiepil: voor vrouwen tot 21 jaar valt het onder de basisverzekering, voor vrouwen van 21 jaar en ouder niet.

De kosten van niet-hormonale anticonceptiemiddelen (condooms, pressarium) worden niet vergoed vanuit de basisverzekering.

Een operatie voor sterilisatie kan uitgevoerd worden bij mannen en bij vrouwen. De basisverzekering vergoedt sterilisatie niet. Ook refertilisatie wordt niet vergoed vanuit de basispolis.

Vergoeding van kosten voor anticonceptie in de aanvullende verzekeringen

Voor de hierboven beschreven kosten die niet door de basisverzekering gedekt worden, geldt dat ze wel door een aanvullende verzekering gedekt kunnen worden. Maar dat hoeft niet: voor de meeste kosten die door aanvullende zorgzekeringen gedekt kunnen worden geldt dat er grote verschillen bestaan tussen de geboden dekkingen. Dit is ook zo bij anticonceptiemiddelen. De dekking is ook niet voor iedere vorm van anticonceptie hetzelfde. Voor de volgende vormen hebben we de details op een rij gezet:

Maakt u gebruik van een bepaalde anticonceptiemethode of wilt u dat gaan doen? Dan is het verstandig om goed te bekijken welke zorgverzekering een passende dekking voor u biedt. Maak daarom een goede vergelijking van aanvullende zorgverzekeringen.

Meer belangrijke dekkingen van de zorgverzekering

Op deze pagina gaat het over de vraag in hoeverre de kosten van anticonceptie gedekt worden door de zorgverzekering. Hieronder ziet u een overzicht van andere belangrijke (mogelijke) dekkingen binnen de zorgverzekering:

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek