Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Effectieve rente

Uitleg over financiële woorden

De effectieve rente bij een financieel product (bijvoorbeeld een obligatie of een hypotheek) is de contante waarde van alle rente (incl. evt. kosten) die wordt betaald of ontvangen.

De effectieve rente bij een financieel product (bijvoorbeeld een obligatie of een hypotheek) is de contante waarde van alle rente (incl. evt. kosten) die wordt betaald of ontvangen.De nominale rente is een fictieve rente die zou gelden als de rente jaarlijks zou worden afgerekend en als er geen transactiekosten waren. De effectieve rente verschilt meestal van de nominale rente vanwege het feit dat er in werkelijkheid wel transactiekosten worden berekend en het feit dat (een deel van) de rente vaak op een ander tijdstip wordt afgerekend. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de hypotheekrente. Vaak geldt bij een hypotheek dat er afsluitkosten berekend worden. Bovendien wordt de rente vaak maandelijks door de hypotheekinstelling geïncasseerd in plaats van eenmalig aan het einde van het jaar. De werkelijk betaalde rente (effectieve rente) is hiermee bij hypotheken hoger dan de nominale rente.Bij het vergelijken van verschillende financiële producten (leningen, spaarrekeningen) is de effectieve rente een veel betere waarde om te vergelijken dan de nominale rente. Daarom geldt in Nederland dat het voor een aantal producten (bijvoorbeeld consumptieve leningen) verplicht is om de effectieve rente te tonen.Voor de actuele hypotheekrente, klik hier.Voor de actuele spaarrente, klik hier.Voor de actuele leenrente, klik hier.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Uitleg financiële woorden

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek