Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogJe bod geaccepteerd? Je hebt nog een paar dagen bedenktijd.
Wie een overeenkomst sluit is daaraan gebonden. Dat geldt algemeen gesproken zelfs over een mondelinge overeenkomst. Voor een grote aankoop als een woning is dat net iets anders. Daarbij zijn de afspraken pas zeker als er een getekende koopakte is, en zelfs dan heb je nog enkele dagen bedenktijd.
In de wet is vastgelegd dat de koper van een woning recht heeft op een bedenktijd van drie dagen. Dat noemen we de 'wettelijke bedenktijd'. Deze bedenktijd geldt alléén voor de koper, niet voor de verkoper.
Die bedenktijd werkt als volgt:
Hierdoor zal het werkelijke aantal kalenderdagen bedenktijd vaak al meer zijn dan de genoemde drie.
Er is nog een punt waardoor je als koper vaak (veel) langer bedenktijd hebt dan drie dagen:
Omdat er vaak wel wat tijd verstrijkt tussen het moment van de mondelinge overeenstemming en het moment waarop je de koopakte met alle handtekeningen in je bezit heeft, is de bedenktijd in de praktijk langer dan die drie dagen.
Deze bedenktijd geeft ruimte om met spoed de financiering te regelen als je een koop hebt gesloten zonder voorbehoud. Soms kiest een koper ervoor om géén ontbindende voorwaarden in de koopakte op te nemen - omdat de kans op de woning dan te klein wordt. Met een goede voorbereiding is het mogelijk om de financiering dan binnen de wettelijke bedenktijd in orde te maken - via een Spoedhypotheek.
Met spoed een hypotheek nodig? Bel Finckers op nummer 088-22 77 344
Een uitzondering geldt als je een woning aankoopt op een openbare veiling. Dan is er meestal geen recht op de wettelijke bedenktijd. Ook als je de koop bedrijfsmatig sluit is de bedenktijd niet van toepassing.
Ook na het verstrijken van de wettelijke bedenktijd zijn er nog situaties waarin je als koper nog van de aankoop af kunt. Tenminste, als je in de koopovereenkomst wél ontbindende voorwaarden hebt laten opnemen en jij aan die voorwaarden voldoet.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.