Search
Close this search box.

Wettelijke bedenktijd bij het kopen van een huis

Je bod geaccepteerd? Je hebt nog een paar dagen bedenktijd.

Wie een overeenkomst sluit is daaraan gebonden. Dat geldt algemeen gesproken zelfs over een mondelinge overeenkomst. Voor een grote aankoop als een woning is dat net iets anders. Daarbij zijn de afspraken pas zeker als er een getekende koopakte is, en zelfs dan heb je nog enkele dagen bedenktijd.

Bedenktijd voor de koper van een woning

In de wet is vastgelegd dat de koper van een woning recht heeft op een bedenktijd van drie dagen. Dat noemen we de ‘wettelijke bedenktijd’. Deze bedenktijd geldt alléén voor de koper, niet voor de verkoper.

Hoe werkt de wettelijke bedenktijd?

Die bedenktijd werkt als volgt:

  • de wettelijke bedenktijd duurt minimaal drie (3) dagen,
  • van die drie dagen moeten er twee een werkdag zijn,
  • de bedenktijd kan niet eindigen op een zaterdag, zondag of erkende feestdag

Hierdoor zal het werkelijke aantal kalenderdagen bedenktijd vaak al meer zijn dan de genoemde drie.

Bedenktijd vaak langer dan 3 dagen

Er is nog een punt waardoor je als koper vaak (veel) langer bedenktijd hebt dan drie dagen:

  • de wettelijke bedenktijd gaat in op het moment dat je de door alle partijen getekende koopakte hebt ontvangen.

Omdat er vaak wel wat tijd verstrijkt tussen het moment van de mondelinge overeenstemming en het moment waarop je de koopakte met alle handtekeningen in je bezit heeft, is de bedenktijd in de praktijk langer dan die drie dagen.

Huis kopen zonder voorbehoud

Deze bedenktijd geeft ruimte om met spoed de financiering te regelen als je een koop hebt gesloten zonder voorbehoud. Soms kiest een koper ervoor om géén ontbindende voorwaarden in de koopakte op te nemen – omdat de kans op de woning dan te klein wordt. Met een goede voorbereiding is het mogelijk om de financiering dan binnen de wettelijke bedenktijd in orde te maken – via een Spoedhypotheek.

Met spoed een hypotheek nodig? Bel Finckers op nummer 088-22 77 344

Deze kopers hebben géén bedenktijd

Een uitzondering geldt als je een woning aankoopt op een openbare veiling. Dan is er meestal geen recht op de wettelijke bedenktijd. Ook als je de koop bedrijfsmatig sluit is de bedenktijd niet van toepassing.

Ontbindende voorwaarden in de koopakte

Ook na het verstrijken van de wettelijke bedenktijd zijn er nog situaties waarin je als koper nog van de aankoop af kunt. Tenminste, als je in de koopovereenkomst wél ontbindende voorwaarden hebt laten opnemen en jij aan die voorwaarden voldoet.

Welke ontbindende voorwaarden zijn er en hoe werkt het?

Op de hoogte blijven over hypotheken?
Nieuwsbrief
Op de hoogte van hypotheken

je gegevens zijn veilig

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek