HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hoogste spaarrente hoger dan hoogste depositorente

Hebben we de hoogste spaarrente gehad?

 

Samenvatting:

  1. Rente op spaardeposito inmiddels lager dan hoogste spaarrente op spaarrekening
  2. Dit is een trendbreuk en lijkt een aankondiging naar lagere spaarrentes
  3. Vastzetten van je spaargeld op een depositorekening lijkt nu een goed idee

 

De spaarrente op spaarrekeningen zijn sinds augustus 2022 aan het stijgen. Na jaren van lage rentes en soms zelfs negatieve rentes, mochten spaarders vanaf 2022 eindelijk weer wat spaarrente ontvangen. Inmiddels is de hoogste spaarrente 4% bij TradeRepublic.

Spaar je als spaarder op een deposito rekening? Dan kon je lange tijd een hogere spaarrente ontvangen op je depositorekening in plaats van je spaarrekening. Bij een spaardeposito zet je je spaargeld voor een vooraf afgesproken periode “vast” bij de bank, in ruil voor een hogere spaarrente.

Maar de tijden lijken te gaan veranderen. Er zijn voortekenen voor een verlaging van de spaarrentes.

Depositorente vaak graadmeter voor spaarrente

Als we kijken naar de ontwikkeling van de spaarrente en depositorente en we vergelijken deze met elkaar, dan valt er een trend op. Doorgaans volgt de spaarrente op een spaarrekening de depositorente. In dit geval vergelijken we de rente van een deposito met 1 jaar vaste rente:

Figuur 1: Grafiek spaarrente versus 1 jarige depositorente

Uit de grafiek is af te lezen dat sinds februari 2024 de spaarrekening met de hoogste rente van TradeRepublic méér rente geeft dan een 1 jarig deposito!

Hoogste spaarrente op spaarrekening hoger dan depositorente

Momenteel geeft de hoogste spaarrente op een spaarrekening bij TradeRepublic dus meer rente dan de deposito met de hoogste rente. En dan is een bijzondere situatie. Het lijkt een voorteken te zijn dat de spaarrente op het punt staat om de weg naar beneden te vinden.

Gaat de spaarrente dalen in 2024?

De voortekenen zijn hier wel voor. De ECB heeft al aangekondigd de rente in 2024 gelijk te laten. Economen en analisten rekenen daarnaast voorzichtig op een daling van de ECB rente in 2024. Dat betekent vaak ook dat de spaarrente deze trend gaat volgen.

Vastzetten van spaargeld op een depositorekening lijkt nu een goed idee

Het vastzetten van je spaargeld op een depositorekening lijkt op dit moment een goed idee. Uiteraard hangt het af van je persoonlijke situatie. Kun je bijvoorbeeld je spaargeld voor langere tijd missen? Daarnaast kun je ook een combinatie maken (wat altijd verstandig is). Bijvoorbeeld door een deel van je spaargeld voor langere tijd vast te zetten in een deposito en een deel van je spaargeld op een vrije spaarrekening te zetten.

Wil je de spaarrentes en depositorentes vergelijken? Vergelijk hier de huidige spaarrentes en depositorentes.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief
Op de hoogte van sparen

je gegevens zijn veilig

Nieuws over Sparen

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen