Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Inflatie en spaarrente: De invloed op je spaargeld

Laat je spaargeld niet verdampen door inflatie

De drie grote Nederlandse banken bieden een spaarrente van 1,5% en over hogere saldo’s kun je zelfs nog een lagere rente krijgen. De spaarrente bij ING zakt bijvoorbeeld naar 1,25% bij een saldo vanaf €10.000. De inflatie ligt op dit moment rond de 3%. Voorkom dat je hard aan het sparen bent, maar waarde verliest door de inflatie. Maar hoe doe je dat?

Spaarrentes gelukkig hoger dan jaren terug

Ook met een spaarrente van 1,5% moet je blij zijn als je het vergelijkt met een aantal jaren geleden. In het jaar 2021 kreeg je nauwelijks rente en over hogere spaarbedragen moest je de bank betalen voor het beheren van je geld. Gelukkig voor spaarders zijn er nu andere tijden aangebroken. Het vergelijken van spaarrentes is weer belangrijk geworden en het levert weer geld op. De bank met de hoogste spaarrente geeft je 4% rente en bij de bank met de laagste rente krijg je maar 0,45%. Het blijft opletten dus.

Bekijk alle spaarrentes

Shoppen voor een hogere spaarrente

Volgens het CBS hadden Nederlanders eind vorig jaar gemiddeld ongeveer €22.000 aan vermogen (spaargeld). Laten we nu eens kijken wat het verschil is als je dit bedrag tegen 1,5% op een spaarrekening zet of als je gaat voor de hoogste rente van 4% bij TradeRepublic.

Rekenvoorbeeld

Wat is het verschil in rendement van je spaargeld tussen de hoogste spaarrente en de bank met de laagste rente biedt?

Wat is het verschil in rendement in één jaar:
4% – 1,5% = 2,5% x €22.000 = €550

Je kunt dus overstappen naar een andere veilige bank en je krijgt als vergoeding €550 per jaar. Dit is een extra rendement dat je kunt verdienen binnen een kwartiertje, want het openen van de rekening kost je niet meer tijd. Via de app kun je de rekening beheren en zonder beperkingen kun je het geld altijd weer opnemen. TradeRepublic is een buitenlandse bank, maar wel zonder nadelen.

Bekijk de rekening van TradeRepublic

Is het sparen bij een buitenlandse bank wel veilig?

Naar volle tevredenheid spaar ik al sinds 2008 bij buitenlandse banken. Ik heb nooit gespaard bij een bank die failliet is gegaan, maar ik ben daar ook niet zo bang voor. Spaargeld bij buitenlandse banken die actief zijn in Nederland vallen onder de bescherming van de depositogarantie van het land waaruit die bank afkomstig is. Binnen de Europese Unie bieden alle landen dezelfde garantie van €100.000 per rekeninghouder. Dit bevestigt de Nederlandsche Bank ook op de website.

Je verlies geld als de inflatie de spaarrente overtreft

Ieder jaar dat je spaart tegen een rentevergoeding lager dan de inflatie, geef je een deel van de waarde van je geld weg. Blijf je dit consequent doen, dan kun je steeds minder kopen voor het geld dat je spaart. Het ontvangen van een goede spaarrente is niet alleen welkom, het is zelfs noodzakelijk.

Als er een nieuwe bank komt met weer een iets hogere spaarrente, stap ik niet gelijk over. Dat doe ik wel als het verschil groot is. Voor 0,25% of meer, stap ik over. De oude rekening houd ik dan wel in stand, want het hebben van meerdere spaarrekeningen kost niets.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief
Op de hoogte van sparen

je gegevens zijn veilig

Nieuws over Sparen

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek