Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 6 augustus 2018, 12:52 - Anneke Ranzato-Versloot
#belasting

Over het algemeen vind ik mezelf best een redelijk mens. Word niet snel boos, klaag niet graag en zie meestal ook de positie van de ander. Daardoor krijg ik misschien niet zoveel voor elkaar als boze klagers en mopperaars, toch voel ik mezelf er prettig bij. Ben ik wel eens in een mopperbui - dan irriteer ik me aan mezelf omdat ik zo niet wil zijn.

Foute antwoorden bij Belastingtelefoon

Maar soms... soms zijn er van die dingen waar je gewoon lastig bij kunt met al je redelijkheid. De situatie bij de Belastingdienst is zo'n ding. Hoeveel jaar hebben we nu al te maken met een fiscus waar je lastig op kunt vertrouwen als je vragen hebt? De Belastingtelefoon bellen.... ik heb het ook weleens geprobeerd maar hing niet op met een bevredigend antwoord. Vind het ook lastig om op die antwoorden te vertrouwen - dat is niet gek als keer op keer uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de gegeven antwoorden niet correct is.

Antwoord op je belastingvragen

Alleen: hoe kom je dan aan een helder antwoord op je vragen? De website van de Belastingdienst blinkt niet uit in duidelijkheid en je wilt wel graag zeker weten dat je het goed doet. Omdat je geen belastingvoordelen wilt mislopen en ook niet geconfronteerd wilt worden met naheffingen of boetes omdat je iets verkeerd hebt gedaan. Dus wil je antwoord op je vragen. De meest logische plek voor de beste antwoorden zou de fiscus zelf moeten zijn. De Belastingtelefoon. Zou je zeggen, want die is daarvoor.

Telefonische bereikbaarheid Belastingdienst

Buiten de kwaliteit van de antwoorden zijn er nu ook grote problemen met de bereikbaarheid. Als dit jaar al meer dan een miljoen bellers afhaakten omdat ze te lang in de wacht stonden... dan gaat er toch iets gruwelijk mis? Dat waren alleen nog maar de consumenten. Ook belastingadviseurs kunnen de Belastingdienst niet te pakken krijgen: een kwart van de telefoontjes - 250.000 - wordt door de bellende adviseurs opgehangen terwijl ze in de wacht staan.

Neverending story

Normaal gesproken denk ik bij problemen altijd: die zijn er om opgelost te worden. Als klagen en mopperen daarbij helpt, dan moet dat maar. Alleen is dat hier ook niet zo. Terugkijkend in de blogs van HomeFinance.nl zie ik dat het niet de eerste keer is dat ik mopper over de Belastingtelefoon. Alweer vier-en-een-half jaar geleden schreef ik: BelastingTelefoon? Afschaffen maar! Vier-en-een-half jaar geleden! Het lijkt gewoon wel een neverending story....

Extra mensen als oplossing?

Natuurlijk heb ik makkelijk praten. De vraag is hoe het opgelost moet worden. Ze kunnen natuurlijk wel een horde nieuwe mensen laten aanrukken om de telefoon op te nemen - een bereikbaarheidsprobleem is vrij eenvoudig te verhelpen. Dan kom je wel meteen weer bij de kwaliteit: krijg je dan als beller wel het juiste antwoord? Dat is altijd maar de vraag, of je nu oudgedienden of nieuwe medewerkers aan de lijn hebt.

Belastingvragen mailen!

Het is ook niet niks, zo'n Belastingtelefoon. Maar hey, het is de verantwoordelijkheid van de overheid om ervoor te zorgen dat iedereen die vragen heeft over z'n belastingen correct antwoord krijgt. Dat hebben ze maar gewoon te regelen. Wij zijn verplicht om aangifte te doen en belasting te betalen volgens de regels. Dan zijn een bereikbare Belastingtelefoon met correcte antwoorden toch niet teveel gevraagd? Of doe eens gek: laat ons vragen ook mailen....hoeven wij niet in de wacht te staan, kunnen zij antwoorden goed gecontroleerd en desnoods gestandaardiseerd geven.

 

 

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.