Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Koopakte woning: risico-overgang & beschadiging

Wat als het huis dat je gekocht hebt in brand vliegt?

Wat als het huis dat je gekocht hebt in brand vliegt?

In de blogserie waarin ik de artikelen van de koopakte voor een bestaande woning doorneem zijn we aangekomen bij artikel 10: Risico-overgang / Beschadiging door overmacht.

Koopakte bestaande woning: artikel 10 Risico-overgang / Beschadiging door overmacht

Je moet er toch niet aan denken: dat de woning waarvoor je de koopakte hebt getekend getroffen wordt door een brand. Jij hebt je oude woning al verkocht of de huur opgezegd, maar de woning kan alsnog niet geleverd worden door de verkoper. Die moet ‘m immers leveren in dezelfde staat als bij het tekenen van de koopakte (zie artikel 6. Maar er kan natuurlijk van alles gebeuren in de tussentijd.

Risico tot overdracht bij verkoper

Tot het moment waarop de leveringsakte bij de notaris getekend is ligt het risico bij de verkoper. Die moet dus in elk geval zorgen dat de woning tot dat moment goed verzekerd is. Dat is helder – en het is ook logisch dat als er iets gebeurt, dat de verkoper jou als koper dan meteen op de hoogte stelt (artikel 10.1 en 10.2).

Koopakte verscheuren of woning herstellen

Maar goed – stel dat de woning in brand vliegt door overmacht. En dan? Wat gebeurt er dan? In principe kun je de koopovereenkomst dan verscheuren, die is ‘van rechtswege ontbonden’. Je kúnt er als koper voor kiezen de overdracht toch te laten doorgaan. De verzekeringsuitkering is dan ook voor jou – dan kun je daarmee de woning laten herstellen (artikel 10.3a). 

Je kunt ook met de verkoper afspreken dat hij ervoor gaat zorgen dat de schade hersteld wordt voordat jullie naar de notaris gaan voor de overdracht (artikel 10.3b).

Risico bij terugoverdracht aan verkoper

Er zijn situaties denkbaar waarin je als koper de aankoop van de woning alsnog laat ontbinden nadat de overdracht al is geweest. Dat komt natuurlijk niet vaak voor maar het schijnt te kunnen. Ik heb er niet veel voorbeelden van kunnen vinden. Wel deze: ontbinding na het ontdekken van ernstige geluidsoverlast, die niet gemeld was door de verkoper. Dat kan voor de koper reden zijn om het ontbinden van de overeenkomst achteraf te eisen.

In artikel 10.4 gaat het over die ’terugoverdracht’: dat het risico voor de woning wel bij de koper ligt tot het moment van terugleveren. Dat is niet gek – de verkoper heeft geen opstalverzekering meer en de koper als het goed is wel.

 

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek