Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 15 augustus 2019, 08:49 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen

Laten we het weer eens over de spaarrente hebben. Dat doe ik niet te vaak, de rentes zijn zo belabberd dat er weinig leuks over te schrijven valt. M'n eerste nieuwtje is ook niet leuk - maar gelukkig heb ik ook wat beters te melden.

ABN Amro en  ING naar 0,02%

Na een behoorlijke periode van stilstaande spaarrentes bij de grootbanken is de bodemrente van 0,03% bij ABN Amro en ING nu verlaagd naar 0,02%. Het was al niks, nu is het nog minder. Deze daling van 0,01% is natuurlijk ook niets, maar ondertussen wel 1/3e van de oude rente.

De verlaging van ABN Amro had ik persoonlijk even gemist, beetje vakantiesferen natuurlijk - die ging omlaag per 17 juli. Nu volgt ING dan ook per 15 augustus. Je kunt erop wachten dat Rabobank niet zal achterblijven, dan is het trio grootbanken weer op hetzelfde niveau met 0,02% per jaar voor je spaargeld. Niet te lang naar kijken, daar word je verdrietig van.

Iets minder verdrietig maken de hoogste spaarrentes in de vergelijking. Er zijn nog steeds drie banken die 0,25% vergoeden over je spaargeld, twaalf-en-een-half keer zoveel als ING en ABN Amro!


Spaarrente 14 augustus 2019

Voor mij is het dan ook nog steeds onbegrijpelijk als je jouw spaargeld nog bij één van de grootbanken hebt staan, maar dat roep ik ongeveer altijd als ik iets opschrijf over sparen.

Spaarrente omhoog bij Imprebanca

In die malaise van spaarnieuws is het wel verfrissend om eens een renteverhoging te zien langskomen. Zo verhoogt het Italiaanse Imprebanca haar depositorentes en voert een nieuwe looptijd in: 5 jaar vast. Bij die looptijd bieden ze ook meteen de hoogste rente:


Depositorente 14 augustus 2019

Voor veel mensen is sparen bij een Italiaanse bank echter een no-go, waardoor die rente alsnog onbereikbaar blijft. Heb je voldoende vertrouwen in Imprebanca en als het toch mis zou gaan in het uitvoeren van de Italiaanse spaargarantie... dan kun je er wel een mooie rente mee behalen.

Negatieve spaarrente in aantocht?

Ondertussen blijven ook de geluiden over een negatieve spaarrente maar rondzingen. Met de renteverlaging komen de grootbanken steeds dichter bij dat nulpunt, en dan? Gaan ze er dan doorheen naar een negatieve rente? Moet je dan gaan betalen om je spaargeld bij de bank te stallen? Ik denk dat er dan pas écht iets gaat gebeuren in Nederland. Dat de stap naar bijbetalen wél een reden zal zijn voor mensen om over te stappen naar een andere bank. Ergens hoop ik een beetje dat ze het gaan doen... leven in de brouwerij, kijken wat er dan gebeurt.

Banken betálen 0,4% aan ECB

Het lijkt simpel: heel veel mensen stappen over naar een bank met een positieve rente. De vraag is alleen of die bank daarop zit te wachten. Als ze het geld zelf nergens voor gebruiken moeten ze het ergens stallen. En banken betalen aan de Europese Centrale Bank (ECB) een rente van 0,4% om te stallen.... als je daarover nadenkt snap je wel dat de spaarrente bij de grootbanken zo laag is.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.