Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Spaarrente: omlaag, omhoog, negatief?

Nederlandse grootbanken verder richting nulrente

Nederlandse grootbanken verder richting nulrente

Laten we het weer eens over de spaarrente hebben. Dat doe ik niet te vaak, de rentes zijn zo belabberd dat er weinig leuks over te schrijven valt. M’n eerste nieuwtje is ook niet leuk – maar gelukkig heb ik ook wat beters te melden.

ABN Amro en  ING naar 0,02%

Na een behoorlijke periode van stilstaande spaarrentes bij de grootbanken is de bodemrente van 0,03% bij ABN Amro en ING nu verlaagd naar 0,02%. Het was al niks, nu is het nog minder. Deze daling van 0,01% is natuurlijk ook niets, maar ondertussen wel 1/3e van de oude rente.

De verlaging van ABN Amro had ik persoonlijk even gemist, beetje vakantiesferen natuurlijk – die ging omlaag per 17 juli. Nu volgt ING dan ook per 15 augustus. Je kunt erop wachten dat Rabobank niet zal achterblijven, dan is het trio grootbanken weer op hetzelfde niveau met 0,02% per jaar voor je spaargeld. Niet te lang naar kijken, daar word je verdrietig van.

Iets minder verdrietig maken de hoogste spaarrentes in de vergelijking. Er zijn nog steeds drie banken die 0,25% vergoeden over je spaargeld, twaalf-en-een-half keer zoveel als ING en ABN Amro!


Spaarrente 14 augustus 2019

Voor mij is het dan ook nog steeds onbegrijpelijk als je jouw spaargeld nog bij één van de grootbanken hebt staan, maar dat roep ik ongeveer altijd als ik iets opschrijf over sparen.

Spaarrente omhoog bij Imprebanca

In die malaise van spaarnieuws is het wel verfrissend om eens een renteverhoging te zien langskomen. Zo verhoogt het Italiaanse Imprebanca haar depositorentes en voert een nieuwe looptijd in: 5 jaar vast. Bij die looptijd bieden ze ook meteen de hoogste rente:


Depositorente 14 augustus 2019

Voor veel mensen is sparen bij een Italiaanse bank echter een no-go, waardoor die rente alsnog onbereikbaar blijft. Heb je voldoende vertrouwen in Imprebanca en als het toch mis zou gaan in het uitvoeren van de Italiaanse spaargarantie… dan kun je er wel een mooie rente mee behalen.

Negatieve spaarrente in aantocht?

Ondertussen blijven ook de geluiden over een negatieve spaarrente maar rondzingen. Met de renteverlaging komen de grootbanken steeds dichter bij dat nulpunt, en dan? Gaan ze er dan doorheen naar een negatieve rente? Moet je dan gaan betalen om je spaargeld bij de bank te stallen? Ik denk dat er dan pas écht iets gaat gebeuren in Nederland. Dat de stap naar bijbetalen wél een reden zal zijn voor mensen om over te stappen naar een andere bank. Ergens hoop ik een beetje dat ze het gaan doen… leven in de brouwerij, kijken wat er dan gebeurt.

Banken betálen 0,4% aan ECB

Het lijkt simpel: heel veel mensen stappen over naar een bank met een positieve rente. De vraag is alleen of die bank daarop zit te wachten. Als ze het geld zelf nergens voor gebruiken moeten ze het ergens stallen. En banken betalen aan de Europese Centrale Bank (ECB) een rente van 0,4% om te stallen…. als je daarover nadenkt snap je wel dat de spaarrente bij de grootbanken zo laag is.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek