Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 21 augustus 2019, 10:20 - Anneke Ranzato-Versloot
#huizenmarkt #hypotheek

We zijn er natuurlijk al helemaal aan gewend geraakt, maar als je er van een afstandje naar kijkt is het behoorlijk bizar wat er gebeurt met de huizenprijzen, de hypotheekrente en de spaarrente. Het gaat maar door: de prijzen van woningen blijven stijgen, de rentes blijven steeds verder dalen.

Huizenprijzen blijven maar stijgen

Huizenprijzen 7% hoger dan een jaar eerder? We kijken er echt niet van op, maar reken het eens om... een huis dat vorig jaar € 200.000 kostte is nu dus € 14.000 duurder. Geen idee wat ons huis op dit moment waard is, maar het is twee jaar geleden dat we hierheen verhuisden en je zou bijna denken aan verkopen om de winst te pakken. En dan weer kleiner te gaan wonen. Nee hoor, dat is geen serieuze overweging - maar toch.

Verkopen en cashen?

Toen ik vanmorgen met m'n hond liep bedacht ik me weer eens dat er verschillende alleenstaande écht oudere mensen bij ons in de straat wonen. Wat moeten die toch met zo'n groot huis? Ja tuurlijk, ik weet het: herinneringen, roots, bekende omgeving, het gedoe van verhuizen enzo. Dat ze er niet over nadenken als ze geld zat hebben snap ik volledig. Zitten ze krapper... dan denk ik: misschien is verkopen en cashen toch wel een goed idee. Wat je allemaal kunt doen met het geld dat je dan overhoudt aan die verkoop!

Idioot lage hypotheekrente

En die rentes dan! M'n collega vertelde me hoeveel rentewijzigingen er wel niet zijn bij hypotheken de laatste tijd. Daar kijk ik zelf niet dagelijks naar - hij gelukkig wel - en als ik dan even een blik werp kan ik me er steeds weer over verbazen. Al die dalingen van de hypotheekrente op zich al, maar zeker ook het niveau. De hypotheekrente 10 jaar vast met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Die ligt bijna nergens boven de 2% - lager dan 1,5% is gewoon goed te doen. 

Check de actuele hypotheekrente

Hypotheek met NHG nog wel relevant?

Misschien vraag jij je nu af of NHG nog wel relevant is? Of je nog wel een huis kunt kopen voor een prijs die binnen de NHG-grenzen valt? Een hypotheek met NHG kun je immers alleen krijgen als je exact aan alle eisen voldoet, en één van die eisen is een maximale koopsom. Die ligt op dit moment op € 290.000 - een bedrag waar je in het grootste deel van Nederland nog wel een beetje huis kunt kopen.

Niet in Amsterdam-Zuid waarschijnlijk... ik kan me de verontwaardiging over een rijtjeshuis met een vraagprijs van € 1.450.000 wel voorstellen. Maar ondertussen is de woning wel verkocht 'voor bijna de vraagprijs'. Unbelievable but true.

Appartementen zijn er nog wel te krijgen voor onder de drie ton hoor, in Amsterdam. Een korte Funda-check met een vraagprijs tot € 300.000 (alsof het niks is...) levert een resultaat van 59 woonhuizen en 517 appartementen op. Veel woonoppervlakte heb je dan niet maar ja.... als je in Amsterdam wilt wonen... voor dat geld kun je elders in het land veel groter wonen - dat is een keuze. 

Huis kopen - kan het nog voor Jan Modaal?

Huizenprijzen: vraag en aanbod

Moet je nou verontwaardigd zijn over de prijzen die gevraagd worden voor huizen tegenwoordig? Aan de ene kant niet: het is allemaal een kwestie van vraag en aanbod. Als er geen mensen zijn die het ervoor willen neertellen gaat de prijs vanzelf omlaag. Dat gebeurt vooralsnog niet, dus is er duidelijk meer vraag dan aanbod. Maar aan de andere kant... bij dit prijsniveau zijn er gewoon heel veel mensen die niet in de buurt van een koopwoning komen.

Wat kun je met een modaal inkomen kopen?

Door de steeds lagere hypotheekrente kunnen mensen ook fors lenen - tenminste: als je een leuk inkomen hebt. Voor een alleenverdiener met een modaal inkomen valt het niet mee om een huis te kopen in elk geval. Wat is het modale inkomen tegenwoordig? Het Centraal Planbureau (CPB) zegt bruto € 36.000 per jaar. Wat kun je maximaal aan hypotheek krijgen met een inkomen van bruto € 36.000? Schrik niet.... dat is maar € 169.271. Ga daar maar eens een huis voor kopen!

Bereken jouw maximale hypotheek

Als je daar naar kijkt zie je toch goed dat er echt wel wat scheef is in de woningmarkt. Heb je geen woning om te verkopen (met overwaarde) of een enorme som geld op je bankrekening (door sparen, schenking of erfenis bijvoorbeeld)... dan is het met een modaal inkomen toch echt niet heel reëel om een huis te kopen.

Te weinig aanbod

Maar goed, hier kunnen verkopers en makelaars ook niets aan doen. Die halen gewoon het maximale uit de te verkopen woning en dat is logisch. Zou jij ook doen als je een huis ging verkopen. De crux zit hem - dat weten we natuurlijk allang - in het aanbod. Er is gewoon te weinig aanbod voor al die mensen die willen kopen. 

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.