Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Jan Modaal kan het wel vergeten op de huizenmarkt

Prijzen stijgen maar door - maximale hypotheek niet genoeg om te kopen

Prijzen stijgen maar door – maximale hypotheek niet genoeg om te kopen

We zijn er natuurlijk al helemaal aan gewend geraakt, maar als je er van een afstandje naar kijkt is het behoorlijk bizar wat er gebeurt met de huizenprijzen, de hypotheekrente en de spaarrente. Het gaat maar door: de prijzen van woningen blijven stijgen, de rentes blijven steeds verder dalen.

Huizenprijzen blijven maar stijgen

Huizenprijzen 7% hoger dan een jaar eerder? We kijken er echt niet van op, maar reken het eens om… een huis dat vorig jaar € 200.000 kostte is nu dus € 14.000 duurder. Geen idee wat ons huis op dit moment waard is, maar het is twee jaar geleden dat we hierheen verhuisden en je zou bijna denken aan verkopen om de winst te pakken. En dan weer kleiner te gaan wonen. Nee hoor, dat is geen serieuze overweging – maar toch.

Verkopen en cashen?

Toen ik vanmorgen met m’n hond liep bedacht ik me weer eens dat er verschillende alleenstaande écht oudere mensen bij ons in de straat wonen. Wat moeten die toch met zo’n groot huis? Ja tuurlijk, ik weet het: herinneringen, roots, bekende omgeving, het gedoe van verhuizen enzo. Dat ze er niet over nadenken als ze geld zat hebben snap ik volledig. Zitten ze krapper… dan denk ik: misschien is verkopen en cashen toch wel een goed idee. Wat je allemaal kunt doen met het geld dat je dan overhoudt aan die verkoop!

Idioot lage hypotheekrente

En die rentes dan! M’n collega vertelde me hoeveel rentewijzigingen er wel niet zijn bij hypotheken de laatste tijd. Daar kijk ik zelf niet dagelijks naar – hij gelukkig wel – en als ik dan even een blik werp kan ik me er steeds weer over verbazen. Al die dalingen van de hypotheekrente op zich al, maar zeker ook het niveau. De hypotheekrente 10 jaar vast met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Die ligt bijna nergens boven de 2% – lager dan 1,5% is gewoon goed te doen. 

Check de actuele hypotheekrente

Hypotheek met NHG nog wel relevant?

Misschien vraag jij je nu af of NHG nog wel relevant is? Of je nog wel een huis kunt kopen voor een prijs die binnen de NHG-grenzen valt? Een hypotheek met NHG kun je immers alleen krijgen als je exact aan alle eisen voldoet, en één van die eisen is een maximale koopsom. Die ligt op dit moment op € 290.000 – een bedrag waar je in het grootste deel van Nederland nog wel een beetje huis kunt kopen.

Niet in Amsterdam-Zuid waarschijnlijk… ik kan me de verontwaardiging over een rijtjeshuis met een vraagprijs van € 1.450.000 wel voorstellen. Maar ondertussen is de woning wel verkocht ‘voor bijna de vraagprijs’. Unbelievable but true.

Appartementen zijn er nog wel te krijgen voor onder de drie ton hoor, in Amsterdam. Een korte Funda-check met een vraagprijs tot € 300.000 (alsof het niks is…) levert een resultaat van 59 woonhuizen en 517 appartementen op. Veel woonoppervlakte heb je dan niet maar ja…. als je in Amsterdam wilt wonen… voor dat geld kun je elders in het land veel groter wonen – dat is een keuze. 

Huis kopen - kan het nog voor Jan Modaal?

Huizenprijzen: vraag en aanbod

Moet je nou verontwaardigd zijn over de prijzen die gevraagd worden voor huizen tegenwoordig? Aan de ene kant niet: het is allemaal een kwestie van vraag en aanbod. Als er geen mensen zijn die het ervoor willen neertellen gaat de prijs vanzelf omlaag. Dat gebeurt vooralsnog niet, dus is er duidelijk meer vraag dan aanbod. Maar aan de andere kant… bij dit prijsniveau zijn er gewoon heel veel mensen die niet in de buurt van een koopwoning komen.

Wat kun je met een modaal inkomen kopen?

Door de steeds lagere hypotheekrente kunnen mensen ook fors lenen – tenminste: als je een leuk inkomen hebt. Voor een alleenverdiener met een modaal inkomen valt het niet mee om een huis te kopen in elk geval. Wat is het modale inkomen tegenwoordig? Het Centraal Planbureau (CPB) zegt bruto € 36.000 per jaar. Wat kun je maximaal aan hypotheek krijgen met een inkomen van bruto € 36.000? Schrik niet…. dat is maar € 169.271. Ga daar maar eens een huis voor kopen!

Bereken jouw maximale hypotheek

Als je daar naar kijkt zie je toch goed dat er echt wel wat scheef is in de woningmarkt. Heb je geen woning om te verkopen (met overwaarde) of een enorme som geld op je bankrekening (door sparen, schenking of erfenis bijvoorbeeld)… dan is het met een modaal inkomen toch echt niet heel reëel om een huis te kopen.

Te weinig aanbod

Maar goed, hier kunnen verkopers en makelaars ook niets aan doen. Die halen gewoon het maximale uit de te verkopen woning en dat is logisch. Zou jij ook doen als je een huis ging verkopen. De crux zit hem – dat weten we natuurlijk allang – in het aanbod. Er is gewoon te weinig aanbod voor al die mensen die willen kopen. 

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Piet Modaal van woensdag augustus 21, 2019 11:19
    Kijk voor de grap nog eens naar bijv. Utrecht. Garageboxen, kamers (25 / 40 vierkante meter) en wat appartementen in echt vervelende buurten hoor. Met zo te zien ook nog achterstallig onderhoud (keuken, badkamer) ook. Ik zou eerlijk gezegd niemand adviseren om op deze prijzen in deze tijden nu dit soort aankopen te doen…

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek