Search
Close this search box.

Negatieve spaarrente of toch niet

Grote problemen als alle banken een negatieve rente gaan berekenen

Grote problemen als alle banken een negatieve rente gaan berekenen

De hypotheekrente is de afgelopen maanden verder gedaald. Dit is natuurlijk goed nieuws voor de huizenzoekers die op zoek zijn naar een leuke koopwoning. Hier tegenover staat dat de spaarrente steeds verder daalt. In onderstaande grafiek hebben we de spaarrente en hypotheekrente ontwikkeling naast elkaar gezet.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Grootbanken bieden nog minder

In de vergelijking op deze site kun je zien dat NIBC Direct momenteel de hoogste spaarrente aanbiedt voor een spaarrekening zonder beperkingen. NIBC vergoedt op dit moment nog 0,25 procent. Bij de “grote” banken (Rabobank, ING en ABN Amro) is de vergoeding op een spaarrekening beduidend minder. Hieronder een kort overzicht van de huidige spaarrentes bij deze banken.

  • NIBC: 0,25%
  • Rabobank: 0,03%
  • ING: 0,02%
  • ABN Amro: 0,02%
  • Triodos Bank: 0,00%

Wie bij de Triodos Bank een spaarrekening heeft, krijgt dus helemaal geen vergoeding meer. Natuurlijk zal iedere bank voor een betaalrekening wel jaarlijks bepaalde kosten in rekening brengen.

Is een negatieve spaarrente mogelijk?

De vraag is nu of een negatieve spaarrente mogelijk is in Nederland. Bij een negatieve rente ontvangt de bank van de spaarder een vergoeding. Ik weet zeker dat heel Nederland op zijn kop staat als dit op grote schaal zou gaan gebeuren. De media zullen hier uitgebreid aandacht aan besteden. Ik verwacht dat een negatieve spaarrente er niet gaat komen. Wellicht wel bij een enkele spaarrekening of voor hoge spaarbedragen (vanaf 100.000 euro of hoger), maar niet grootschalig en voor de kleine spaarders. De gevolgen van deze stap kunnen namelijk wel eens enorm zijn. Ik bedoel hiermee “dramatisch” voor een bank.

Spaargeld opnemen

Ik verwacht namelijk dat veel spaarders hun spaargeld van de bank af gaan halen als de rente negatief wordt. In 2016 stond er 350 miljard spaargeld op de spaarrekeningen bij de banken. Ik hoef u niet uit te leggen wat er gebeurd met de banken als dit bedrag “verdwijnt” van de rekeningen bij de banken. De komende maanden ontstaat er wel een leuke situatie. De hypotheekrente zal verder dalen bij de banken. Dit betekent dat ook de spaarrente verder moet dalen. Echter veel banken hebben bijna geen ruimte meer om verder te dalen. Ik ben daarom zeer benieuwd hoe dit gaat aflopen.

Mijn verwachting: geen negatieve spaarrente

Misschien heeft u een andere conclusie, maar ik ben van mening dat een negatieve spaarrente bij alle banken in Nederland niet mogelijk is. Het gevolg is dan dat er diverse banken in Nederland in grote problemen gaan komen en misschien wel geen bestaansrecht meer hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek