Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Zorgpremie DSW: dubbele verhoging

Stijging premie twee keer zo groot als regering voorspelde

Stijging premie twee keer zo groot als regering voorspelde

Was dat even schrikken! Zoals ieder jaar kwam DSW deze week als eerste met de zorgpremies voor 2020, een week na Prinsjesdag. Vorige week zei het kabinet nog een verhoging van de premie voor zorgverzekeringen te verwachten met zo’n €3,= per maand, maar DSW kiest voor het dubbele daarvan: €6,= meer premie per maand voor je zorgpolis.

Premie voor de zorgverzekering

Premiestijging DSW 2x groter dan raming Prinsjesdag

In de laatste jaren was het juist steeds DSW dat de trend zette door de premie (veel) minder op te schroeven dan de regering had bedacht. Dit jaar kiezen ze dus voor een veel sterkere verhoging dan de raming op Prinsjesdag. Hoe zit dat? 

Minder uit reserves

Het is natuurlijk allemaal een kwestie van keuzes. Vorig jaar dempte DSW de premie verhoging door een flink bedrag van de reserves in te zetten: dat was toen per maand €5,= per verzekerde. Dit jaar halen ze nog maar €2,= uit die reserves. Zonder die stap zou de premieverhoging dus zelfs zijn uitgekomen op €8,= per maand.

Eigen risico DSW blijft afwijkend

Het eigen risico blijft bij DSW afwijkend: €375 in plaats van de wettelijk vastgelegde €385 per jaar. Dat was een signaal van oud-directeur Chris Oomen, waarmee hij wilde laten zien dat DSW wil dat de zorgkosten eerlijker verdeeld worden tussen chronisch zieke en gezonde mensen. Dat signaal zetten ze bij DSW dus voort, ook na het vertrek van Oomen.

Bijna gelijk aan gemiddelde maandpremie

Interessant is dat de premie voor de basisverzekering met standaard eigen risico bij DSW met deze stijging wel heel erg in de buurt komt van de gemiddelde maandpremie die het kabinet vorige week uitte. Die verwachting staat op € 118,41, de premie per maand bij DSW wordt nu € 118,=. 

Wat gaan andere zorgverzekeraars doen?

De stap van DSW zegt niet zoveel over wat de andere zorgverzekeraars gaan doen. Bestuursvoorzitter De Groot zegt hierover tegen de NOS: 

“We hebben vorig jaar meer teruggegeven uit de reserves dan andere zorgverzekeraars en ik verwacht dat andere zorgverzekeraars dus niet die inhaalslag van 3 euro hoeven te maken.”

Dat is leuk gezegd, maar eigenlijk weet hij het natuurlijk ook niet. En op de feiten moeten we ongetwijfeld nog een behoorlijke tijd wachten, want de deadline voor het bekendmaken van de zorgpremies voor 2020 ligt op 12 november 2019. In de afgelopen jaren hebben we gezien dat de meeste verzekeraars pas in de laatste dagen voor de deadline hun premies publiceren, dus dat duurt nog wel even. 

Zodra alle premies bekend zijn kan het circus van vergelijken en overstappen weer beginnen. Natuurlijk volgen we de ontwikkelingen hier op de voet en zetten we elke gepubliceerde premie direct in ons overzicht van zorgpremies voor 2020. Op dit moment valt er nog niets te vergelijken en zie je nog de premies van 2019, maar zodra er een zinnige vergelijking te maken is kun je die bij ons vinden!

Vergelijk premies zorgverzekeringen

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek