Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 20 februari 2020, 08:19 - Anneke Ranzato-Versloot
#huizenmarkt

Wil jij een huis kopen in de huidige woningmarkt? Dan zou je zomaar het idee kunnen hebben dat je tóch geen kans maakt. Je weet dat de markt overspannen is, dat er heel veel mensen azen op die paar interessante te koop komende woningen. Dat jij geen onbeperkt budget hebt om maar in het wilde weg een bod uit te brengen. Heeft het wel zin om te gaan bieden dan?

Je wilt graag verhuizen...

Misschien kan ik je dan blij maken met dit waargebeurde verhaal. Een lieve vriendin van mij besloot een paar maanden geleden dat ze er wel voor open stond om te verhuizen. Een huis met net iets meer ruimte voor hun drie heerlijke kinderen en een garage voor hun geliefkoosde auto. Dat een ander huis zou betekenen dat ze zonder boete konden overstappen naar een nieuwe hypotheek met de huidige extreem lage hypotheekrente vonden ze ook bijzonder aantrekkelijk - en logisch!

Check de actuele hypotheekrente

... maar hebt geen enorm budget...

Er was niet bepaald sprake van een enorm budget. Sterker nog: er waren duidelijke grenzen aan hun mogelijkheden. Ze hebben dan wel al een eigen woning met overwaarde, maar je moet er ook iets voor terugkopen natuurlijk. Dus of het zou lukken was nog maar de vraag... een irritant gevoel als je hebt besloten dat je iets wilt.

... je gaat een huis bezichtigen....

Begin vorige week vertelde ze dat ze een huis zouden gaan bezichtigen. Een paar dagen later pas... dus ik vroeg me af of ze dan niet te laat zouden zijn. Maar nee: de bezichtigingen begonnen pas op die dag en ze waren de eerste. Dat was dus een goed begin. 

... en er zijn meerdere bieders

Het huis voldeed aan alles wat ze ervan gehoopt hadden, dus ze deden die dag meteen een bod. Om de volgende dag bericht te krijgen: er zijn meerdere biedingen dus ze mochten een eindbod doen en dan zouden de verkopers besluiten. Een bijzonder lastige situatie: je gaat dus niet in onderhandeling maar moet maar gewoon je maximale prijs bieden. Je hebt geen idee wat anderen gaan roepen dus... pure onzekerheid, je tast volledig in het duister.

Huis gekocht!

Wat schetst mijn verbazing toen ze eerder deze week juichend vertelde: "Ik heb een huis gekocht!" Het was gewoon gelukt! Hadden ze dan zó veel geboden dat ze de concurrerende bieders hebben weggevaagd? Nee... dat was het niet eens. Mijn vriendin had iets anders gedaan om de verkopers te overtuigen dat ze hun huis aan haar moesten verkopen...

Sollicitatie naar de woning

Ze had niet gewoon maar een bedrag geboden. Bij het bod had ze een verhaal gedaan dat de verkopers had geraakt. Ze had verteld over hun gezin, over wat ze zo mooi vonden aan het huis, over de geliefde auto de ze in de garage wilden zetten. Foto's erbij... een soort van sollicitatie naar een woning eigenlijk. 

Gevoelsmensen

En wat vertelt de makelaar? Dat verhaal heeft de verkopers overtuigd om de woning aan hen te gunnen. Dat bleken gevoelsmensen die erg aangesproken werden door het verhaal.

Prachtig toch? Nu ik zo terugdenk werkte het bij onze woningaankoop een paar jaar geleden ook een beetje zo. Wij konden gelukkig wel in onderhandeling, maar ook toen hadden de verkopers aan de makelaar aangegeven dat ze het graag aan ons wilden verkopen. Omdat ze ons prettige mensen vonden. 

Verkopers willen prettige kopers

Ik geloof zeker dat het verschil maakt voor een verkoper. Dat je liever je woning verkoopt aan mensen aan wie je het gunt, die je aardig vindt, waarvan je niet verwacht dat er een hoop gedoe komt voor of na de overdrachtsdatum. Als je de keuze hebt natuurlijk... en in de huidige markt heeft de verkoper nu eenmaal die keuze.

Het draait niet alleen om geld

De moraal van dit verhaal? Het draait niet altijd alleen om geld als het gaat om de kans op een woning. Soms wel: er zijn verkopers die gewoon gaan voor de maximale prijs en dan helpt niets anders dan een zo hoog mogelijk bod. Maar er zijn dus ook verkopers bij wie andere zaken de doorslag geven. Jouw houding als potentiële koper en de manier waarop je overbrengt dat en waarom je die woning zo graag wilt kopen. Solliciteren naar een woning dus...

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.