Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Zorgpremies, corona, Famke Louise en collectiviteitskorting

Bijna nieuws gemist door commotie over #ikdoenietmeermee

Bijna nieuws gemist door commotie over #ikdoenietmeermee

Zo, hadden we toch zomaar het nodige nieuws te melden over zorgverzekeringen, vorige week en deze week… eerst de onofficiële berichten uit Den Haag over de verhoging van de rekenpremie voor 2021, toen Prinsjesdag met de werkelijke rekenpremie – de stijging viel nog iets lager uit dan verwacht, en toen kwam DSW afgelopen dinsdag gewoon al met haar zorgpremies voor volgend jaar naar buiten. 

Premie zorgverzekering 2021

Zorgpremies in 2021

Wat de andere zorgverzekeraars gaan doen met hun zorgpremie voor 2021 – daar zullen we nog een tijdje op moeten wachten. De deadline voor het publiceren van de premies voor het nieuwe jaar staat op 12 november, en de ervaring van de afgelopen jaren leert dat de meesten niet ver daarvoor met hun premies komen. Maar goed, zoals het er nu uitziet zal het in elk geval niet gaan om een enorme premiestijging, waar we aan het begin van de corona-ellende wel bang voor waren.

Hoezo #ikdoenietmeermee?

Over corona gesproken… fascinerend toch hoe een aantal Nederlandse artiesten de wereld op z’n kop kunnen zetten met zo’n gekke actie als #ikdoenietmeermee. Wat een onzin toch! Stel vooral kritische vragen, vraag vooral om transparantie. Maar actief oproepen om niet meer mee te doen, de coronaregels niet te volgen… ik vind het volledig van de gekke. De besmettingen schieten omhoog (ben er zelf één van terwijl ik steeds wél heb meegedaan) en de tweede golf lijkt onvermijdelijk. Wat willen ze dan? Weer overvolle IC’s, doodzieke en stervende mensen? 

Coronavirus

Famke Louise zegt sorry

Gelukkig bleek het overgrote deel van Nederland het met me eens en moest vooral Famke Louise het bezuren met bakken kritiek. Fijn dat Theo Gommers lief en geduldig met haar was, hij had haar ook kunnen afbranden bij Jinek. Het siert hem dat hij dat niet deed en het siert Famke Louise dat ze het boetekleed aantrekt. Het arme kind had sinds haar breuk vorige week met Ali B geen management meer en moest het allemaal maar even zelf opknappen… De tol van de roem zullen we maar zeggen.

Streep door collectiviteitskorting op basisverzekeringen

Goed, in die publiciteitsstorm zou je bijna over het hoofd zien dat er ook nog nieuws was over de collectiviteitskortingen op basisverzekeringen. Minister Tamara van Ark van Medische Zorg en Sport heeft aangekondigd dat er vanaf 2023 helemaal geen collectiviteitskortingen gegeven mogen worden. Vorig jaar is de maximale korting al verlaagd van 10% naar 5%, maar dat heeft volgens haar niet het gewenste effect gehad.

Kruissubsidiëring bij zorgverzekeringen

Wat is de redenering van de minister? Het gaat om de ‘kruissubsidiëring’. Dat is het verschijnsel dat verzekeraars aan de ene kant de algemene premie hoger insteken om er vervolgens voor bepaalde groepen een korting op toe te passen. Zo betalen de verzekerden zonder korting in feite de korting van de collectiviteiten. Die kruissubsidiëring is kennelijk niet genoeg afgenomen door het verlagen van het maximum:

De kruissubsidiëring is hiermee onvoldoende gedaald en daarmee is een korting op de basisverzekering niet te rechtvaardigen. Daarom volgt nu volledige afschaffing van de korting. De zorgpolis is er voor iedereen, en dat vraagt om solidariteit met elkaar. Zodat de collectieve korting voor de een niet wordt betaald uit de portemonnee van een ander. Mensen moeten daarnaast hun zorgpolis op een overzichtelijke en eerlijke manier kunnen vergelijken op prijs en inhoud.

Kortingen op aanvullende polissen blijven wel

Als verzekeraars collectiviteitskorting willen geven op aanvullende verzekeringen blijft dat wel gewoon toegestaan. Dat lijkt me ook logisch: de aanvullende pakketten zijn helemaal naar eigen inzicht qua dekking en premie. Het lijkt me niet dat de minister daarop kan ingrijpen. Desnoods zouden verzekeraars dan immers speciale aanvullende pakketten maken voor bepaalde doelgroepen.

Gemeenten mogen sociale minima premiebijdrage geven

Tot slot gemeenten: die bieden hun sociale minima vaak een collectieve zorgverzekering aan met een korting. Die korting mag dus niet meer… gaat dat ten koste van deze kwetsbare groep? Nee, dat kan op een andere manier opgelost worden: de gemeente kan een premiebijdrage aan de mensen geven om de kosten van de zorgpolis te drukken.

Meningen over afschaffen collectiviteitskorting verdeeld

Niet iedereen is er blij mee, dat de collectiviteitskorting eruit gaat. Zilveren Kruis is ‘verbaasd’ en Adfiz (branchevereniging voor financieel adviseurs) is ‘onaangenaam verrast’. De Consumentenbond is wel voorstander van de afschaffing. 

Zilveren Kruis zegt het volgende:

De besluitvorming is overhaast. Er is geen sprake van een serieuze evaluatietermijn, zoals gebruikelijk. De maatregel veegt de jarenlange investeringen in preventie en gezondheid voor werknemers, patiënten en chronisch zieken, senioren en mensen met een laag inkomen in een keer van tafel. Dit bevreemdt des te meer, gezien de beweging naar meer preventie en gezondheid die het Kabinet juist wil inzetten.

Korting als marketing instrument

Tja. Ik kan het niet tegenspreken maar kan me ook niet aan de indruk onttrekken dat verzekeraars vooral met collectiviteitskortingen willen werken om grote groepen aan zich te binden. Als marketing instrument. Om verzekerden het idee te geven dat ze – omdat ze een korting krijgen – sowieso goed zitten bij hen. Terwijl diezelfde basisverzekering in de praktijk bij een andere verzekeraar goedkoper kan, als ze serieus zouden vergelijken. Maar dat doen ze niet, want ze hebben een ‘speciale korting’ – dus gaan ze er vanuit dat het niet beter kan.

Simpel zorgverzekeringen vergelijken

Beetje flauw misschien, maar wat zou Famke Louise hiervan vinden? Ze hebben het in die coronadiscussie over transparantie… Persoonlijk ben ik een groot voorstander van transparant zorgverzekeringen vergelijken. Die collectiviteitskortingen zorgen ervoor dat mensen niet gaan vergelijken én ze vertroebelen de premiestelling (door die kruissubsidiëring). De basisverzekering moet vooral heel duidelijk en simpel te vergelijken zijn, zodat je daar eenvoudig kunt zien wat voor jou de beste keuze is voor jouw zorgpolis in 2021.

Zorgverzekeringen online vergelijken

Transparantie & keuzevrijheid

Ik zou bijna zeggen dat het bijna jammer is dat er zoveel variatie is in de aanvullende pakketten. Die zijn daardoor veel lastiger te vergelijken. Tegelijk ben ik óók een enorme voorstander van keuzevrijheid, en daarvoor is die variatie dan weer wel heel goed. Als je aanvullende dekkingen wilt meenemen in je zorgverzekering (en vraag je eerst eens écht serieus af of dat nodig is) – dan moet je de totale zorgpremie berekenen: basis + aanvullend. 

Zullen we je op de hoogte houden van de nieuwe zorgpremies?

We sturen je graag onze Update Zorgverzekeringen – helemaal gratis!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek