Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Tweedehands is superhip

Duurzaamheidshype goed voor je portemonnee

Duurzaamheidshype goed voor je portemonnee

Je denkt misschien bij het woord ‘duurzaam’ aan ‘duur’. Grote investeringen die nodig zijn voor zonnepanelen en isolatie van je huis. Of biologische etenswaren die meestal duurder zijn dan niet-biologisch. Het mag dan allemaal goed zijn voor de wereld, het milieu en de dieren, maar het kost jou simpelweg geld.

Duurzaam bezig zijn én besparen

Toch is dat niet bij alle duurzame keuzes zo. Neem bijvoorbeeld het kopen van tweedehands spullen. Kleding, meubels, van alles. Dat is duurzaam, want je gaat daarmee spullen gebruiken die anders weggegooid zouden worden. En jij koopt geen nieuw exemplaar, waardoor er minder productie en vervoer nodig is. En je bespaart er geld mee – dat is ook heel prettig.

Tweedehands als duurzame hype

Kortom: tweedehands spullen kopen is duurzaam. Dat is altijd al zo geweest, maar toch is er de laatste tijd een soort van hype. De handel in tweedehands spullen groeit enorm. Niet alleen zoals altijd op Marktplaats, ook op bol.com en Zalando kun je tegenwoordig tweedehands kopen. En verkopen. En dan zijn er nog de specifieke tweedehands platforms voor kleding, zoals Vinted.

Vinted platform voor tweedehands kleding en andere spullen

Hartstikke hip

Tweedehands is niet alleen duurzaam, het is inmiddels ook hartstikke hip. Waar je voorheen vooral meelevend bekeken werd als je naar de kringloopwinkel ging, is het nu gewoon een hotspot aan het worden. Het is ook cool om op social media te laten zien dat je voor tweedehands kiest – daarmee laat je zien dat je duurzaamheid belangrijk vindt.

Vintage spullen inkopen en verkopen

Vintage noemen ze het: tweedehands spullen. Je koopt op rommelmarkten en in kringloopwinkels spullen waarvan je denkt: daar kan ik meer voor krijgen dan het hier kost – maakt er een leuke foto van met een gezellig tekstje, post het op Instagram en wie weet wat het oplevert… Ik vind het slim!

Vintage spullen inkopen op een rommelmarkt

Geld besparen én verdienen

De tweedehands trend is dus niet alleen een manier om geld te besparen, je kunt er ook geld mee verdienen! Dat maakt de hype niet alleen duurzaam en hip, het is ook nog eens op twee manieren goed voor je portemonnee. Op Nu.nl kwam ik dit artikel tegen: Tweedehands is booming: ‘Als je kunt doorverkopen, schaf je makkelijker aan’

Belasting afdragen over inkomsten uit verkoop?

Een belangrijke vraag is natuurlijk of je belasting moet betalen over de inkomsten die je binnenharkt met het verkopen van tweedehands spullen. Dat ligt aan de situatie: doe je het als bedrijfje, ben je voor de verkoop aan het inkopen – of verkoop je spullen die je ooit voor jezelf gekocht en gebruikt hebt?

Inkoop en verkoop: belasting betalen over winst

In het eerste geval geldt jouw winst wel degelijk als belastbaar inkomen en moet je het opgeven aan de Belastingdienst in box 1. Misschien als inkomsten uit onderneming, misschien als inkomsten uit overige werkzaamheden – maar het zijn belastbare inkomsten.

Zelf gebruikt: geen belasting

In het tweede geval niet. Daarbij is jouw winst ook lastig te bepalen. Je hebt het artikel dat je verkoopt ooit zelf nieuw gekocht, waarschijnlijk voor meer geld dan je er nu voor krijgt. Dat maakt dat je eigenlijk geen winst maakt en dan is er dus ook niets om te belasten. 

Meer ideetjes over geld sparen en besparen?

Meld je aan voor onze gratis HomeFinance MailService!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek