Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 7 december 2020, 09:08 - Anneke Ranzato-Versloot
#besparen #sparen

Je denkt misschien bij het woord 'duurzaam' aan 'duur'. Grote investeringen die nodig zijn voor zonnepanelen en isolatie van je huis. Of biologische etenswaren die meestal duurder zijn dan niet-biologisch. Het mag dan allemaal goed zijn voor de wereld, het milieu en de dieren, maar het kost jou simpelweg geld.

Duurzaam bezig zijn én besparen

Toch is dat niet bij alle duurzame keuzes zo. Neem bijvoorbeeld het kopen van tweedehands spullen. Kleding, meubels, van alles. Dat is duurzaam, want je gaat daarmee spullen gebruiken die anders weggegooid zouden worden. En jij koopt geen nieuw exemplaar, waardoor er minder productie en vervoer nodig is. En je bespaart er geld mee - dat is ook heel prettig.

Tweedehands als duurzame hype

Kortom: tweedehands spullen kopen is duurzaam. Dat is altijd al zo geweest, maar toch is er de laatste tijd een soort van hype. De handel in tweedehands spullen groeit enorm. Niet alleen zoals altijd op Marktplaats, ook op bol.com en Zalando kun je tegenwoordig tweedehands kopen. En verkopen. En dan zijn er nog de specifieke tweedehands platforms voor kleding, zoals Vinted.

Vinted platform voor tweedehands kleding en andere spullen

Hartstikke hip

Tweedehands is niet alleen duurzaam, het is inmiddels ook hartstikke hip. Waar je voorheen vooral meelevend bekeken werd als je naar de kringloopwinkel ging, is het nu gewoon een hotspot aan het worden. Het is ook cool om op social media te laten zien dat je voor tweedehands kiest - daarmee laat je zien dat je duurzaamheid belangrijk vindt.

Vintage spullen inkopen en verkopen

Vintage noemen ze het: tweedehands spullen. Je koopt op rommelmarkten en in kringloopwinkels spullen waarvan je denkt: daar kan ik meer voor krijgen dan het hier kost - maakt er een leuke foto van met een gezellig tekstje, post het op Instagram en wie weet wat het oplevert... Ik vind het slim!

Vintage spullen inkopen op een rommelmarkt

Geld besparen én verdienen

De tweedehands trend is dus niet alleen een manier om geld te besparen, je kunt er ook geld mee verdienen! Dat maakt de hype niet alleen duurzaam en hip, het is ook nog eens op twee manieren goed voor je portemonnee. Op Nu.nl kwam ik dit artikel tegen: Tweedehands is booming: 'Als je kunt doorverkopen, schaf je makkelijker aan'

Belasting afdragen over inkomsten uit verkoop?

Een belangrijke vraag is natuurlijk of je belasting moet betalen over de inkomsten die je binnenharkt met het verkopen van tweedehands spullen. Dat ligt aan de situatie: doe je het als bedrijfje, ben je voor de verkoop aan het inkopen - of verkoop je spullen die je ooit voor jezelf gekocht en gebruikt hebt?

Inkoop en verkoop: belasting betalen over winst

In het eerste geval geldt jouw winst wel degelijk als belastbaar inkomen en moet je het opgeven aan de Belastingdienst in box 1. Misschien als inkomsten uit onderneming, misschien als inkomsten uit overige werkzaamheden - maar het zijn belastbare inkomsten.

Zelf gebruikt: geen belasting

In het tweede geval niet. Daarbij is jouw winst ook lastig te bepalen. Je hebt het artikel dat je verkoopt ooit zelf nieuw gekocht, waarschijnlijk voor meer geld dan je er nu voor krijgt. Dat maakt dat je eigenlijk geen winst maakt en dan is er dus ook niets om te belasten. 

Meer ideetjes over geld sparen en besparen?

Meld je aan voor onze gratis HomeFinance MailService!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.