HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Prijsvechters: wat als ze stoppen?

Goedkope keuze kan ook gedoe geven

Goedkope keuze kan ook gedoe geven

Je hoort er de laatste dagen meer over: energiebedrijven die in de problemen zijn gekomen door de hoge gasprijs. Als zij veel contracten hebben met hele lage vaste tarieven kunnen ze snel in de problemen komen.

Contracten opzeggen mag niet zomaar

Zo zijn er energiebedrijven (in elk geval DGB Energie en Enstroga) die contracten willen opzeggen, wat niet mag – meldt de Consumentenbond. De bond meldt dat ook bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Die treedt hier terecht tegen op: je kunt niet zomaar een contract openbreken. Dat mag een consument immers ook niet!

Wilt u alstublieft vertrekken?

Ik hoorde ook iets over een energiebedrijf dat als alternatief maar aan de klanten vraagt of ze alsjeblieft willen vertrekken naar een andere leverancier. Omdat het  bedrijf anders niet zal overleven. Of mensen dat ook gaan doen? 

Stekker eruit bij Welkom Energie

Nu heeft de eerste energieleverancier de stekker eruit getrokken : Welkom Energie heeft de ACM gevraagd om hun vergunning in te trekken. Dat gebeurt per 1 november, vanaf komende maandag mag Welkom geen gas en elektriciteit meer leveren. 

Gas - energiecontract

Klanten zonder stroom en gas?

Hoe moet dat dan met de klanten van Welkom Energie? Zitten die dan zonder stroom en gas? Dat gelukkig niet: de klanten worden overgenomen door Eneco, dus de levering gaat gewoon door. Alleen niet tegen de prijs die ze hadden afgesproken met Welkom… hun energierekening gaat ongetwijfeld omhoog.

Energie wordt sowieso duurder

Op zich is het netjes geregeld. De maand november krijgen ze sowieso hun energie van Eneco, daarna staat het ze vrij om over te stappen naar een andere leverancier. Dus is Eneco te duur? Dan zoeken ze een ander. Zo goedkoop als bij Welkom zullen ze het vast niet meer krijgen… daarvoor zijn de tarieven veel te veel gestegen.

Prijsvechters bij sparen, lenen en hypotheken

Nu is Welkom Energie – ik kende de naam niet, terwijl ik me vorig jaar nog echt heb verdiept in overstappen van energieleverancier – ongetwijfeld een echte prijsvechter. Een klein bedrijf dat een stukje van de markt heeft veroverd door hele lage prijzen te hanteren.

Hoge spaarrentes, lage leen- en hypotheekrentes

Prijsvechters heb je in heel veel markten, ook bij sparen, lenen en hypotheken. Bij die prijzen gaat het dan om de rentes: een (relatief) hoge spaarrente of een lage leen- of hypotheekrente. Wie de hoogste rente wil krijgen of de laagste wil betalen komt al snel uit bij zo’n prijsvechter.

Prijsvechters

Strenge controle voor banken

Nu worden de cijfers van banken streng in de gaten gehouden door De Nederlandsche Bank (DNB). Toch kunnen ook prijsvechtende banken in de problemen komen en failliet gaan. Je weet het vast nog wel: IceSave, DSB Bank… stekker eruit, pech voor de klant. 

Spaargeld veilig binnen depositogarantiestelsel

Het spaargeld dat je bij zo’n bank hebt staan ben je niet kwijt bij een faillissement van de bank. Daarvoor hebben we het depositogarantiestelsel: als je ervoor zorgt dat jouw geld binnen de grenzen van de spaargarantie valt komt het wel bij je terug. Voor spaargeld kun je dan ook gerust kiezen voor een onbekende naam, zolang je vertrouwen hebt in die garantie (en het land van uitvoering).

Garantie

Leningen en hypotheken worden overgenomen

En hoe zit dat bij een lening of hypotheek? Kan die opgeëist worden bij een faillissement van de bank? Daarmee bedoel ik: kunnen ze dan verlangen dat je de lening in één keer terugbetaalt… want dat zou een probleem kunnen zijn. Bij mijn weten worden lopende leningen en hypotheken dan wel overgenomen door een andere bank. Hoe dat dan met het rentepercentage gaat… dat weet ik zo snel niet zeker. Ik dénk dat dit gewoon doorloopt.

Verlengen hypotheek kan ongunstig uitpakken

Eén ding van een prijsvechter bij hypotheken: dat kan wel ongunstig uitpakken bij het aflopen van de rentevastperiode. Zo’n prijsvechter kan na een paar jaar besluiten om te gaan ‘slapen’: ze hoeven geen nieuwe klanten meer, de bestaande hypotheken lopen gewoon door.

Hypotheekrente onaantrekkelijk

Op zich geen probleem – totdat je de rente opnieuw moet vastzetten. Omdat ze geen nieuwe hypotheken meer willen aantrekken hebben ze de hypotheekrente lekker onaantrekkelijk (lees hoog) gemaakt. Daar loop jij tegenaan als jouw rentevastperiode afloopt: het aanbod dat je krijgt voor verlenging is véél te duur.

Hoge hypotheekrente

Oversluiten logische keuze

Op dat moment zijn er twee mogelijkheden: je verlengt toch maar – of je gaat jouw hypotheek oversluiten naar een andere bank. Dan krijg je een lagere rente, je moet er alleen wel kosten voor maken. Die kosten maak je waarschijnlijk wel goed met die lagere hypotheekrente dus prima. 

Gegijzeld als oversluiten niet lukt

Maar wat als je niet kúnt oversluiten? Dat is immers niets anders dan het afsluiten van een nieuwe hypotheek, en misschien lukt dat door jouw inkomenssituatie niet… dan zit je dus vast bij die prijsvechter die ooit zo aantrekkelijk leek. Waar je nu een veel te hoge hypotheekrente moet gaan betalen.

Gevangen in je hypotheek

Bewust zijn van risico prijsvechter

Het is belangrijk om bij de keuze voor een prijsvechter bewust te zijn van de risico’s. Bij energieleveranciers, maar dus ook bij hypotheken. Bij sparen speelt dit veel minder vanwege de spaargarantie – al zou ik zeggen: let wel op het land dat de garantie geeft!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen