Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 22 augustus 2022, 09:30 - Anneke Ranzato-Versloot
#besparen #verzekeringen #energie

Sinds zo ongeveer een jaar geleden heb ik een paar keer verteld over mijn overweging om een elektrische auto aan te schaffen. Inmiddels heb ik mijn Renault Zoë alweer een kleine drie maanden in gebruik en krijg ik van veel mensen de vraag: hoe bevalt dat nou? Dit zijn mijn ervaringen!

Blij met m'n elektrische Renault Zoë!

Mijn reactie is dan eenvoudig: ik ben heel blij met m'n Renault Zoë! Elektrisch rijden is standaard met automaat en ik had nog niet eerder in een automaat gereden. Wat rijdt dat relaxed zeg, heerlijk! Dat stukje begrijpt de vraagsteller altijd direct.

Elektrische auto - Renault Zoë

Auto opladen ipv tanken

Als ik langs tankstations rijd en benzineprijzen zie word ik elke keer bevestigd in m'n keuze voor een elektrische auto. Voor dat opladen moet je wel iets verder vooruit kijken.

Tanken is sneller dan opladen

Het spannende van een elektrische auto is natuurlijk dat de accu leeg kan raken. Dat kan een benzinetank ook, alleen is tanken sneller dan opladen. Er zijn gelukkig wel veel tankstations met snelladers, maar daar heb ik in de afgelopen drie maanden hooguit één keer gebruik van gemaakt. Ik rijd niet vaak op één dag zulke afstanden dat de range van m'n Zoë dat niet trekt.

Wat is die range dan?

Op een volle accu kan ik zo'n 300 tot 350 kilometer rijden. Dat is afhankelijk van de rit en het gebruik van energieverbruikende zaken als airco in de auto. En m'n rijgedrag... ik merk dat ik nu opeens niet 130 rijd waar dat mag, maar liever kies voor wat rustiger rijden. Je dat heel duidelijk terug in het verbruik en dat is voor mij kennelijk een goede reden om het gaspedaal wat minder ver in te trappen.

Laadpaal thuis

We hebben thuis een laadpaal (met dank aan de werkgever van manlief), dus als ik vertrek voor een wat langere rit doe ik dat eigenlijk altijd met een volle accu. Daarmee laad ik - in combinatie met de zonnepanelen en het stralende weer van de afgelopen tijd - natuurlijk het allervoordeligst.

Openbare laadpalen

Ga ik ver weg: op veel plekken zijn openbare laadpalen. Waar die staan en of ze vrij zijn check je heel makkelijk in een app - ik gebruik die van Shell Recharge. Dan ga ik uit eten of winkelen of wat dan ook en laadt m'n auto intussen lekker op. Dat is een stuk voordeliger dan snelladen bij een tankstation.

Elektrische auto opladen - laadpaal

Lekker voordelig autorijden

Kortom: ik vind m'n Renault Zoë lekker rijden, met de kilometerrange red ik me prima en het opladen is veel goedkoper dan benzine tanken. Daardoor rijd ik lekker voordelig. Een fijn gevoel, zeker in deze tijden van bizar snel stijgende prijzen voor zo ongeveer alles.

Fors goedkopere autoverzekering

Met het vervangen van m'n auto heb ik ook gekozen voor een andere autoverzekering. Van m'n tussenpersoon kreeg ik een offerte nadat ze de Zoë in voorlopige dekking hadden genomen... die kwam op mij heel duur over. Dus ging ik even verder kijken en kwam uit bij de ANWB Autoverzekering. Die pakte ruim goedkoper uit, zelfs als ik de 15% korting van het eerste jaar buiten beschouwing liet. 

Veilig Rijden autoverzekering van de ANWB

Vervolgens heb ik bij de ANWB gekozen voor de Veilig Rijden autoverzekering. Heel grappig: je krijgt een token die je in je auto moet leggen, die communiceert met de Veilig Rijden app. Daarmee registreren ze je rijgedrag, op basis daarvan kun je weer een extra korting krijgen. De korting kan oplopen tot 30%, terwijl de verzekering sec ook al voordelig is. Ik beschouw mezelf als een rustige, veilige automobilist dus dacht daar wel wat extra voordeel mee te kunnen behalen. 

Ja, ik ben een veilige rijder!

Dat blijkt inderdaad zo te zijn, ik kan met trots zeggen dat ik een rijscore heb van 92 uit 100. Het enige dat er aan te merken is: dat ik me niet altijd helemaal 100% aan de maximum snelheid houd. Daar staat het oordeel op lichtgroen ipv donkergroen, wat nog steeds goed is. De andere aspecten: optrekken, remmen en bochten staan bijna steeds (je krijgt elke 10 dagen een rapportje) op donkergroen. Dat bezorgt me dus nog weer een leuke extra korting op de premie van m'n autoverzekering!

Effect op m'n rijgedrag

Het grappige is dat ik door deze beoordelingen echt op m'n rijgedrag let. Qua remmen speelt ook mee dat uit laten rollen ook weer lekker is voor het laden van de auto: dan krijg ik weer extra kilometers erbij. Het is een soort van sport geworden door die rijscore en het verbruik van de elektriciteit. 

Kortom: lekker rijden, geen problemen met opladen, voordelig rijden en voordelig verzekerd... ik ben blij met m'n Zoë!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.