Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Vakantie update: veel tegenvallend nieuws

De afgelopen weken was er veel negatief economisch nieuws. De onzekerheid neemt toe.

De afgelopen weken was er veel negatief economisch nieuws. De onzekerheid neemt toe.

Tijdens de zomervakantie ga ik altijd een paar weken lekker aan de zijlijn zitten. Het nieuws volg ik dan nog met één oog. Ik schrijf dan ook bijna geen blogs en columns. Meestal moet ik na die paar weken constateren dat er tijdens de vakantie eigenlijk helemaal niets is veranderd. Echter dit jaar is het anders: er was best veel economisch nieuws. Maar helaas waren de meeste berichten niet zo positief.

Steeds meer economische onzekerheid

Ik heb hieronder een aantal ontwikkelingen van de afgelopen weken op een rij gezet. Over veel van de onderwerpen is door mijn collega’s wel geschreven op HomeFinance.nl.

Duidelijk is dat deze ontwikkelingen zorgen voor steeds meer economische onzekerheid. Ik licht er een paar uit.

Erg rustig bij banken en makelaars

Na twee corona vakanties zijn velen nu lekker op vakantie gegaan / geweest in het buitenland. Ook het weer in Nederland is deze zomervakantie zeer goed geweest. De hoge temperaturen hebben ervoor gezorgd dat velen even niet gedacht hebben aan het kopen van een huis. Bovendien moet de markt nog wennen aan de enorm gestegen hypotheekrentes. De hypotheekrente stijgt de laatste weken niet meer, maar is natuurlijk sinds eind vorig jaar enorm gestegen. Omdat de huizenprijzen de laatste jaren extreem gestegen zijn (en nog steeds stijgen, maar wel minder snel) zijn de hypotheeklasten ook gestegen. Veel potentiële kopers kunnen op deze prijzen de maandlasten niet meer opbrengen en stoppen hun zoektocht naar een (nieuwe) koopwoning. Het gevolg: bij de banken was het (zeer) rustig. Ook bij mij heeft de telefoon de afgelopen weken – zakelijk gezien – nauwelijks gerinkeld.

Inflatie historisch hoog

Het grootste probleem van de komende maanden blijft de hoge inflatie. Vooral de energierekening zal veel huishoudens kopzorgen bezorgen. Privé heb ik een variabel tarief bij Vattenfall. Na de afrekening van vorig jaar (eind april) kreeg ik het advies om mijn maandtarief op 220 euro te zetten. Deze stond op 230 euro. Ik heb echter het tarief verhoogd naar 270 euro. En ik heb even alle maanden (net als Vattenfall) met elkaar gecontroleerd. Ons verbruik was (beduidend) minder dit jaar dan vorig jaar.

Eind juli kreeg ik een nette mail van Vattenfall dat mijn maandtarief te laag is. Zij adviseren mij deze te verhogen naar 370 euro. Natuurlijk heb ik dit gedaan. Echter er is geen duidelijke reden voor deze verhoging. Er is de afgelopen drie maanden (advies eerst 220 euro en nu 370 euro) niet veel veranderd. De tarieven zijn verder gestegen, maar mijn gebruik is juist minder geworden. Gelukkig zijn wij in de situatie om deze verhoging te kunnen betalen. Echter starters die voor het eerst op eigen benen staan en nog moeten leren om met geld om te gaan, zullen zeker even een betalingsprobleempje krijgen.

Niet alleen de energiekosten stijgen

Niet alleen energie wordt duurder. Je ziet ook veel andere prijsverhogingen in de winkels. Het gevolg is simpel: de kosten van het levensonderhoud zijn flink hoger geworden voor iedereen in Nederland. Bij een inflatie van 10% is “het leven” gemiddeld gesproken dan ook ongeveer 10% duurder geworden. Wie een uitgavenpatroon had van 2.000 euro per maand, kan nu dus zomaar 2.200 euro per maand kwijt zijn.

Deze 200 euro moet toch betaald worden. Dit gaat dan ten kosten van het spaargeld. En de personen die maandelijks niet konden sparen zullen op andere uitgaven moeten besparen.

In Den Haag is het trouwens heel erg stil. Daar moeten ze iets doen, maar doen ze totaal niets. Het vertrouwen in de politiek was al laag, maar is nu gedaald naar het nulpunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek