Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 9 november 2022, 08:52 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen #banken en verzekeraars

Banken uit Frankrijk: ze bestormen de rentevergelijkingen bij sparen! Renault Bank zien we al veel langer, dat was de eerste Franse bank die in Nederland spaargeld kwam ophalen.

Renault Bank als Franse pionier

Dat deden ze meteen goed, want sinds de introductie van Renault Bank in ons land staan ze doorlopend in de top 3 van hoogste spaarrentes. Op dit moment bezetten ze de tweede plek in de vergelijking van hoogste rentes, alleen de Zweedse Klarna Bank biedt een betere rentevergoeding.

Hoogste spaarrente vrij opvraagbaar - 9 november 2022

Vergelijk spaarrekeningen

Deposito in Frankrijk

Sinds kort kun je ook voor het vastzetten van je spaargeld een mooie rente krijgen in Frankrijk. Niet bij Renault Bank, die biedt geen deposito's, wel bij Orange Bank en Younited. De namen doen het niet direct vermoeden, maar dit zijn allebei Franse banken. In de lijst met 1-jaars deposito's zien we dat deze twee goed meedoen:

Depositorente 1 jaar vast - 9 november 2022

Vergelijk deposito's

Hoge rente in Italië, Estland en Frankrijk

De hoogste rente krijg je nog steeds in Italië - maar ik zou me kunnen voorstellen dat je het een veiliger idee vindt om je geld in Frankrijk te stallen. In Estland krijg je dezelfde rente voor 1 jaar vast als bij Younited. In alledrie de landen - zoals alle landen in onze vergelijkingen - geldt een spaargarantie tot € 100.000 per persoon, maar je wilt ook een goed gevoel hebben bij de afhandeling als een bank onverhoopt failliet zou gaan.

Depositorente ruim hoger dan vrij opvraagbaar

Je ziet het: de 1-jaars depositorente ligt heel ruim boven de hoogste rente voor vrij opvraagbare spaarrekeningen. Maximaal 2,5% rente of maximaal 0,95%... dat is dus 2,5x zoveel rente voor een jaar vastzetten.

Spaargeld jaartje vastzetten dus?

Is het dus een goed idee om jouw geld voor een jaar (of langer) vast te zetten? Het ligt er maar net aan wat jouw verwachting is van de rente-ontwikkelingen. Het zal nog wel even duren voordat de 0,95% op vrij opvraagbaar spaargeld is gestegen naar boven de 2%. Als dat al gaat gebeuren, want daar durf ik geen uitspraken over te doen. Ik moet zeggen: ik vind het wel interessant, en dan vooral die rentes in Frankrijk.

Spaargeld voor een jaar vastzetten?

Internationaal spaarplatform Raisin heeft het druk

In Frankrijk kun je dus voor een deposito goed terecht bij Younited of Orange Bank, allebei via het internationale spaarplatform Raisin. Daar hebben ze het best druk op het moment. Logisch: vrij opvraagbaar voeren Klarna en Renault Bank de vergelijking aan - het afsluiten van een spaarrekening bij deze banken loopt óók via Raisin.

Orange Bank & Younited - allebei via Raisin

Orange Bank werd eind augustus door Raisin geïntroduceerd in Nederland, Younited een maand later: eind september. Wat voor banken zijn dit? Van Renault Bank weten we dat ze (net als LeasePlan bank uit ons eigen land) geld ophalen voor hun auto-activiteiten. Hoe zit dat bij deze twee?

Orange Bank - telecom

Orange Bank is een dochter van het telecombedrijf Orange Group. Jaren geleden was Orange ook in Nederland actief op de telecommarkt. Orange Nederland werd in 2007 overgenomen door Deutsche Telekom en werd daarmee onderdeel van T-Mobile.

Orange Bank uit Frankrijk

Deposito's bij Orange Bank

Deposito's via bijkantoor in Spanje: bronbelasting!

Deze Orange Bank is van oorsprong geen bank dus. Deze haalt spaargeld op om te investeren in hun telecom activiteiten - natuurlijk met bankvergunning. Interessant is dat zij hun deposito's bij Raisin aanbieden via hun bijkantoor in Spanje. Qua spaargarantie vallen ze onder Frankrijk, maar voor jouw deposito daar is de Spaanse bronbelasting van toepassing. Bijzondere constructie, maar goed. Gelukkig helpt Raisin je om daarvoor een vrijstelling te krijgen.

Grote speler uit Frankrijk

Sparen bij Orange Bank lijkt mij qua risico wel acceptabel, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk. Orange Group is een grote speler in de telecommarkt en ook de bank is aanzienlijk qua omvang met 800 medewerkers en 1,9 miljoen klanten.

Younited - platform voor leningen

Younited S.A. is een platform voor leningen, in 2009 opgericht door een team van ervaren bankiers uit Parijs. Zij richten zich op het verstrekken van consumentenkrediet. Ik schat in vergelijkbaar met het Nederlandse Lender & Spender? Meer info over de leenactiviteiten vind je op de website van Younited Group.

Younited - bank in Frankrijk

Sparen bij Younited

Geld uitlenen en spaargeld aantrekken

Voor zover ik kan achterhalen bieden ze geen leningen aan in ons land, buiten Frankrijk wel in Spanje, Italië, Portugal en Duitsland. - maar ze willen dus wel ons spaargeld hebben om de leningen te financieren. Er bestaat wel een Younited.nl, maar dat is een heel ander soort platform - voor zelfstandig ondernemers, maar het gaat daar niet over geld lenen.

Franse spaargarantie

Net als het geld bij Renault Bank en Orange Bank valt spaargeld bij Younited onder het depositogarantiestelsel van Frankrijk. Het platform heeft immers een Franse bankvergunning. In hoeverre jij de garantie vanuit Frankrijk voldoende zeker vindt om je spaargeld er te stallen - dat is natuurlijk helemaal aan jou.

Spaarrente in de gaten houden? Dat kan makkelijk!

Meld je aan voor onze maandelijkse Update Sparen

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.