Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogJos zegt: prijzen mogen nog 10% omlaag
Vorige week een opmerkelijk artikel in de Telegraaf over de huizenprijzen. We leven nu in mei 2023 en er wordt al een voorspelling gedaan voor het jaar 2024. De huizenprijzen gaan vanaf 2024 weer stijgen. Tenminste: volgens vastgoedadviesbureau CBRE.
"Er is namelijk al bijna een evenwicht bereikt op de woningmarkt waarbij de stijging van de hypotheekrente wordt gecompenseerd door de daling van de huizenprijzen. Dat betekent dat een vergelijkbaar huis weer ongeveer net zo betaalbaar is als toen de rente extreem laag was in 2021. De rente is van ongeveer 1 naar 4 procent gestegen. Wij hebben dat doorgerekend voor alle inkomensgroepen en zij kunnen hierdoor ongeveer 12 procent minder lenen”, legt Frank Verwoerd, hoofd onderzoek bij CBRE uit. "Volgens cijfers van makelaarsvereniging NVM zijn de huizenprijzen vanaf het derde kwartaal van 2022 al met ruim 12 procent gedaald. De lonen zijn de laatste tijd ook flink gestegen, dus dat speelt ook mee.”
De rekensom is gemakkelijk. De hogere hypotheekrente van 4% wordt vergeleken met de lage hypotheekrente van 1%. Hierbij zijn de huizenprijzen van 12% gedaald en de inkomens gestegen. In de berekeningen wordt ook rekening gehouden met een inkomensstijging van 2 cijfers dus minimaal 10%.
Laten we dat eens even narekenen.
Uitgangspunt:
Na daling woningwaarde & stijging hypotheekrente:
Uitgangspunt:
Na daling woningwaarde & stijging hypotheekrente:
Uit beide berekeningen blijkt nu hoe belangrijk de hypotheekrenteaftrek is.
Wat is jouw maximale hypotheek?
Cijfermatig zullen - door het hogere inkomen - de maandlasten voor huizenbezitters wel betaalbaar zijn. Echter er wordt vergeten dat ook andere uitgaven flink duurder zijn geworden. De loonsverhoging voor veel werknemers is dus leuk, maar zeker nog niet voldoende om alle prijsstijgingen op te kunnen vangen.
Ik ben dan ook van mening dat de huizenprijzen op het ogenblik nog te hoog zijn. Het is voor de markt goed als de huizenprijzen met nog minimaal 10% dalen.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.