Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Bereidstellingsprovisie, wat is dat?

Kosten voor verlengen geldigheid hypotheekofferte

Kosten voor verlengen geldigheid hypotheekofferte

In mijn blog Foutje met bereidstellingsprovisie kon u lezen hoe een hypotheekadviseur vergeten was te vertellen aan zijn klant dat er bereidstellingsprovisie van toepassing is. Maar wat is bereidstellingsprovisie eigenlijk? Dat leg ik natuurlijk graag even uit!

Termijnen bij aankoop woning

Huizenbezitters die een hypotheek moeten afsluiten voor de koop van hun woning krijgen te maken met een aantal belangrijke termijnen (datums). Gerelateerd aan de hypotheek zijn dat deze:

  • de termijn van de ontbindende voorwaarden (voorbehoud van financiering)
  • de termijn waarbinnen de hypotheek bij de notaris gepasseerd moet zijn

Termijn voor ontbindende voorwaarden

Binnen de termijn van de ontbindende voorwaarden moet de hypotheek geregeld worden om de koop nog zonder gevolgen te kunnen terugdraaien. Blijkt dat de hypotheek niet rondkomt na het verstrijken van deze termijn – dan is de ontbindingsboete van 10% van de koopsom van toepassing.

Termijn voor passeren bij notaris

Bij de passeerdatum bij de notaris draait het om de geldigheid van het renteaanbod (de hypotheekofferte). Deze heeft een beperkte geldigheidsduur. Veel banken hanteren een offertetermijn van 3 maanden, die dan nog verlengd kan worden voor nogmaals 3 maanden. Het passeren bij de notaris moet in dit geval binnen zes maanden gebeuren – anders is het renteaanbod niet meer geldig.

Hypotheek passeren bij notaris

Wat is precies bereidstellingsprovisie?

De bereidstellingsprovisie komt meestal pas om de hoek kijken (bij de meeste banken) als het renteaanbod moet worden verlengd. Het zijn de kosten die een bank in rekening kan brengen om de geldigheid van de hypotheekofferte te verlengen. Om de geoffreerde rente langer vast te houden, ongeacht wat er in de tussentijd is gebeurd met de hypotheekrente.

Actuele hypotheekrentes

Verschillende mogelijkheden voor verlengen hypotheekofferte

Iedere bank in Nederland hanteert zijn eigen regels met betrekking tot het verlengen van de geldigheid van het aanbod. Hieronder de drie meest voorkomende:

  1. geen bereidstellingsprovisie, wel 1% annuleringskosten als de hypotheek in de verlengingstermijn wordt geannuleerd
  2. wel bereidstellingsprovisie 0,1% / 0,15% / 0,2% / 0,25% per maand vanaf de verlengingstermijn, geen annuleringskosten
  3. alleen bij gestegen rente bereidstellingsprovisie van 0,25% per maand vanaf de verlengingstermijn, geen annuleringskosten

1: Geen bereidstellingsprovisie – wel annuleringskosten

Bij situatie 1 betaalt de huizenkoper geen bereidstellingsprovisie. Het renteaanbod heeft na verlenging een geldigheidsduur van zes maanden (bovenstaand voorbeeld) waarbinnen de hypotheek moet passeren bij de notaris. Indien de klant alsnog besluit geen gebruik te maken van het renteaanbod na de drie maanden dan zal de bank waarschijnlijk 1% annuleringskosten in rekening brengen. Bij een hypotheek van 400.000 euro is dit een bedrag van 4.000 euro.

2: Bereidstellingsprovisie – geen annuleringskosten

Bij situatie 2 betaalt de huizenkoper bereidstellingsprovisie na de termijn van 3 maanden. De maximale duur van de verlenging is ook drie maanden. Is het tarief 0,25% per maand en de hypotheek 400.000 euro, dan is de totale bereidstellingsprovisie voor drie maanden 3.000 euro (0,75% van 400.000 euro).

3: Alleen bereidstellingsprovisie bij gestegen hypotheekrente

Bij situatie 3 betaalt de huizenkoper alleen bereidstellingsprovisie als na de termijn van 3 maanden de hypotheekrente hoger is dan de hypotheekrente die is afgesloten (in het renteaanbod). De maximale duur van de betaling is ook drie maanden.

Rol hypotheekadviseur bij geldigheid offerte

Uit het bovenstaande blijkt dat een hypotheekadviseur goed navraag moet doen wanneer de hypotheek moet passeren. Niet alleen de duur van het renteaanbod is belangrijk maar ook daarbij de eventuele kosten (bereidstellingsprovisie). Een goede hypotheekadviseur kan een paar duizend euro besparen voor zijn klant.

Wil je vrijblijvend kennismaken met een hypotheekadviseur van HomeFinance?

Vrijblijvend kennismaken

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek