Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 19 juni 2023, 10:01 - Jos Koets
#hypotheek #huis kopen

In mijn blog Foutje met bereidstellingsprovisie kon u lezen hoe een hypotheekadviseur vergeten was te vertellen aan zijn klant dat er bereidstellingsprovisie van toepassing is. Maar wat is bereidstellingsprovisie eigenlijk? Dat leg ik natuurlijk graag even uit!

Termijnen bij aankoop woning

Huizenbezitters die een hypotheek moeten afsluiten voor de koop van hun woning krijgen te maken met een aantal belangrijke termijnen (datums). Gerelateerd aan de hypotheek zijn dat deze:

  • de termijn van de ontbindende voorwaarden (voorbehoud van financiering)
  • de termijn waarbinnen de hypotheek bij de notaris gepasseerd moet zijn

Termijn voor ontbindende voorwaarden

Binnen de termijn van de ontbindende voorwaarden moet de hypotheek geregeld worden om de koop nog zonder gevolgen te kunnen terugdraaien. Blijkt dat de hypotheek niet rondkomt na het verstrijken van deze termijn - dan is de ontbindingsboete van 10% van de koopsom van toepassing.

Termijn voor passeren bij notaris

Bij de passeerdatum bij de notaris draait het om de geldigheid van het renteaanbod (de hypotheekofferte). Deze heeft een beperkte geldigheidsduur. Veel banken hanteren een offertetermijn van 3 maanden, die dan nog verlengd kan worden voor nogmaals 3 maanden. Het passeren bij de notaris moet in dit geval binnen zes maanden gebeuren - anders is het renteaanbod niet meer geldig.

Hypotheek passeren bij notaris

Wat is precies bereidstellingsprovisie?

De bereidstellingsprovisie komt meestal pas om de hoek kijken (bij de meeste banken) als het renteaanbod moet worden verlengd. Het zijn de kosten die een bank in rekening kan brengen om de geldigheid van de hypotheekofferte te verlengen. Om de geoffreerde rente langer vast te houden, ongeacht wat er in de tussentijd is gebeurd met de hypotheekrente.

Actuele hypotheekrentes

Verschillende mogelijkheden voor verlengen hypotheekofferte

Iedere bank in Nederland hanteert zijn eigen regels met betrekking tot het verlengen van de geldigheid van het aanbod. Hieronder de drie meest voorkomende:

  1. geen bereidstellingsprovisie, wel 1% annuleringskosten als de hypotheek in de verlengingstermijn wordt geannuleerd
  2. wel bereidstellingsprovisie 0,1% / 0,15% / 0,2% / 0,25% per maand vanaf de verlengingstermijn, geen annuleringskosten
  3. alleen bij gestegen rente bereidstellingsprovisie van 0,25% per maand vanaf de verlengingstermijn, geen annuleringskosten

1: Geen bereidstellingsprovisie - wel annuleringskosten

Bij situatie 1 betaalt de huizenkoper geen bereidstellingsprovisie. Het renteaanbod heeft na verlenging een geldigheidsduur van zes maanden (bovenstaand voorbeeld) waarbinnen de hypotheek moet passeren bij de notaris. Indien de klant alsnog besluit geen gebruik te maken van het renteaanbod na de drie maanden dan zal de bank waarschijnlijk 1% annuleringskosten in rekening brengen. Bij een hypotheek van 400.000 euro is dit een bedrag van 4.000 euro.

2: Bereidstellingsprovisie - geen annuleringskosten

Bij situatie 2 betaalt de huizenkoper bereidstellingsprovisie na de termijn van 3 maanden. De maximale duur van de verlenging is ook drie maanden. Is het tarief 0,25% per maand en de hypotheek 400.000 euro, dan is de totale bereidstellingsprovisie voor drie maanden 3.000 euro (0,75% van 400.000 euro).

3: Alleen bereidstellingsprovisie bij gestegen hypotheekrente

Bij situatie 3 betaalt de huizenkoper alleen bereidstellingsprovisie als na de termijn van 3 maanden de hypotheekrente hoger is dan de hypotheekrente die is afgesloten (in het renteaanbod). De maximale duur van de betaling is ook drie maanden.

Rol hypotheekadviseur bij geldigheid offerte

Uit het bovenstaande blijkt dat een hypotheekadviseur goed navraag moet doen wanneer de hypotheek moet passeren. Niet alleen de duur van het renteaanbod is belangrijk maar ook daarbij de eventuele kosten (bereidstellingsprovisie). Een goede hypotheekadviseur kan een paar duizend euro besparen voor zijn klant.

Wil je vrijblijvend kennismaken met een hypotheekadviseur van HomeFinance?

Vrijblijvend kennismaken

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.