Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogNieuwe offerte kan - daar kunnen wel kosten aan verbonden zijn
In mijn blog 'Bereidstellingsprovisie, wat is dat?' kon u lezen hoe sommige banken in Nederland bereidstellingsprovisie in rekening brengen. Een goede hypotheekadviseur kan duizenden euro’s voor zijn klant verdienen door deze geen bereidstellingsprovisie te laten betalen. Maar hoe zit het dan als je de getekende offerte toch niet wilt laten doorgaan, bijvoorbeeld omdat de hypotheekrente gedaald is?
Hypotheekadviseurs moeten echter niet vergeten de annuleringskosten te vertellen aan hun klant. Een klant kan namelijk achteraf niet meer tevreden zijn over het renteaanbod (hypotheekofferte) dat is aangevraagd door de hypotheekadviseur met toestemming van de klant zelf. Dit zal vooral voorkomen als de hypotheekrente tijdens het renteaanbod lager is geworden.
Even een simpel voorbeeld:
Het is natuurlijk altijd mogelijk om een andere hypotheekofferte aan te vragen. Echter: een nieuwe offerte bij dezelfde bank is alleen mogelijk als de offertegeldigheid is verlopen. In dit voorbeeld zal pas na 1 augustus (offertetermijn van 3 plus 3 maanden) 2023 een nieuw renteaanbod aangevraagd kunnen worden. Het is wel mogelijk om naar een andere bank te gaan.
De vraag is nu of er annuleringskosten van toepassing zijn. We nemen de drie meest voorkomende voorwaarden bij de banken in Nederland:
Hypotheekadviseurs die voor zekerheid kiezen met betrekking tot GEEN bereidstellingsprovisie (optie 1), krijgen WEL te maken met 1% annuleringskosten.
Er komen ook nog wat andere probleempjes om de hoek kijken als er een nieuw renteaanbod bij een andere bank wordt aangevraagd:
Om discussies te voorkomen zal een hypotheekadviseur vooraf zijn klant goed moeten inlichten.
Hypotheekadviseurs die banken kiezen waarbij de dalrente van toepassing is voorkomen hiermee extra werk. Dalrente betekent dat u de laagste rente krijgt die de bank voor uw hypotheek heeft aangehouden in de periode tussen offreren en passeren. Dan krijgt de klant dus altijd de laagste rente en is het aanvragen van een nieuwe hypotheekofferte nooit nodig.
Al met al zijn er genoeg kleine dingetjes die heel groot kunnen worden waar een hypotheekadviseur rekening mee moet houden.
Kennismaken met een goede hypotheekadviseur?
Maak een vrijblijvende afspraak voor een telefonische kennismaking!
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.