Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 11 juli 2023, 08:04 - Jos Koets
#hypotheek

In mijn blog 'Bereidstellingsprovisie, wat is dat?' kon u lezen hoe sommige banken in Nederland bereidstellingsprovisie in rekening brengen. Een goede hypotheekadviseur kan duizenden euro’s voor zijn klant verdienen door deze geen bereidstellingsprovisie te laten betalen. Maar hoe zit het dan als je de getekende offerte toch niet wilt laten doorgaan, bijvoorbeeld omdat de hypotheekrente gedaald is?

Achteraf niet meer tevreden over hypotheekofferte

Hypotheekadviseurs moeten echter niet vergeten de annuleringskosten te vertellen aan hun klant. Een klant kan namelijk achteraf niet meer tevreden zijn over het renteaanbod (hypotheekofferte) dat is aangevraagd door de hypotheekadviseur met toestemming van de klant zelf. Dit zal vooral voorkomen als de hypotheekrente tijdens het renteaanbod lager is geworden.

Hypotheekrente gedaald na acceptatie renteaanbod

Even een simpel voorbeeld:

 • 1 februari 2023 aanvraag renteaanbod annuïteiten hypotheek 300.000 euro, rente 4,0%
 • Offerterente is passeerrente
 • Passeerdatum moet 20 juli 2023 worden bij de notaris
 • 1 mei is de hypotheekrente gedaald naar 3,5%
 • Klant wil graag de hypotheek afsluiten voor 3,5% en de eerder aangevraagde hypotheek annuleren

Actuele hypotheekrente

Andere hypotheek aanvragen

Het is natuurlijk altijd mogelijk om een andere hypotheekofferte aan te vragen. Echter: een nieuwe offerte bij dezelfde bank is alleen mogelijk als de offertegeldigheid is verlopen. In dit voorbeeld zal pas na 1 augustus (offertetermijn van 3 plus 3 maanden) 2023 een nieuw renteaanbod aangevraagd kunnen worden. Het is wel mogelijk om naar een andere bank te gaan.

Annuleringskosten voor oude offerte?

De vraag is nu of er annuleringskosten van toepassing zijn. We nemen de drie meest voorkomende voorwaarden bij de banken in Nederland:

 1. geen bereidstellingsprovisie, wel 1% annuleringskosten als de hypotheek in de verlengingstermijn wordt geannuleerd
 2. wel bereidstellingsprovisie 0,1% / 0,15% / 0,2% / 0,25% per maand vanaf de verlengingstermijn, geen annuleringskosten
 3. alleen bij gestegen rente bereidstellingsprovisie van 0,25% per maand vanaf de verlengingstermijn, geen annuleringskosten

Geen bereidstellingsprovisie? Wel annuleringskosten!

Hypotheekadviseurs die voor zekerheid kiezen met betrekking tot GEEN bereidstellingsprovisie (optie 1), krijgen WEL te maken met 1% annuleringskosten.

Problemen bij aanvraag nieuw renteaanbod

Er komen ook nog wat andere probleempjes om de hoek kijken als er een nieuw renteaanbod bij een andere bank wordt aangevraagd:

 • Het taxatierapport zal aangepast moeten worden naar de juiste bank waar de hypotheek wordt aangevraagd.
 • De werkgeversklaringen (of andere formulieren) kunnen verlopen zijn waardoor deze opnieuw moeten worden aangevraagd.
 • De hypotheekadviseur zal niet zo blij zijn. Deze moet extra werk verrichten. Het is de vraag of deze geen extra bedrag aan advieskosten in rekening brengt.

Om discussies te voorkomen zal een hypotheekadviseur vooraf zijn klant goed moeten inlichten.

Dalrente is de oplossing

Hypotheekadviseurs die banken kiezen waarbij de dalrente van toepassing is voorkomen hiermee extra werk. Dalrente betekent dat u de laagste rente krijgt die de bank voor uw hypotheek heeft aangehouden in de periode tussen offreren en passeren. Dan krijgt de klant dus altijd de laagste rente en is het aanvragen van een nieuwe hypotheekofferte nooit nodig.

Al met al zijn er genoeg kleine dingetjes die heel groot kunnen worden waar een hypotheekadviseur rekening mee moet houden.

Kennismaken met een goede hypotheekadviseur?
Maak een vrijblijvende afspraak voor een telefonische kennismaking!

Afspraak maken

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.