Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

WOZ-waarde tot recordhoogte gestegen

Maar liefst 600.000 bezwaren ingediend bij gemeenten

Maar liefst 600.000 bezwaren ingediend bij gemeenten

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen in Nederland bedroeg op 1 januari 2023 maar liefst € 369.000. Dat is 16,4% meer dan de WOZ-waarde in 2022 en de hoogste ooit. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

WOZ-waarde, wat is dat?

WOZ staat voor Waarde Onroerende Zaakbelasting – het is de waarde die door verschillende overheden gebruikt wordt voor het bepalen van belastingen en heffingen. Deze wordt gebruikt voor het vaststellen van het eigenwoningforfait (EWF) voor de inkomstenbelasting (IB), de onroerendezaakbelasting (OZB) van de gemeente en de waterschapsbelasting.

Huizenprijzen

Waarde huis 16% hoger terwijl huizenprijzen dalen?

De waardestijging roept verbazing op bij het Nederlandse publiek. De huizenprijzen waren toch juist aardig gedaald vorig jaar? Hoe kan de WOZ-waarde dan zo sterk gestegen zijn? De oorzaak hiervan ligt in de peildatum. De WOZ-waarde voor 2023 is de door gemeenten vastgestelde woningwaarde per 1 januari 2022. Op dat moment was de prijsdaling op de woningmarkt nog niet ingezet.

Peildatum 1 januari 2022

Op 1 januari 2022 waren de huizenprijzen ruim hoger dan op 1 januari 2021 – een verschil van ruim 20%. Die prijsstijging zorgt voor deze ontwikkeling van de WOZ-waarde. De prijsontwikkeling sinds 1 januari 2022 is hierin nog niet meegenomen.

WOZ-waarde en verkoopprijzen | CBS
Bron: CBS

De stijging van de WOZ-waarde was dus per saldo kleiner dan de stijging van de marktprijzen van woningen – het is de vertraging die verwarring oplevert.

Massaal bezwaar tegen WOZ-waarde

De sterk gestegen WOZ-waarde heeft gevolgen voor het aantal bezwaren. In 2023 zijn er vergeleken met 2022 bijna drie keer zoveel bezwaren ingediend bij de gemeenten: bijna 600.000. Sinds 2001 was het aantal bezwaren niet meer zo groot – in dat jaar stegen de WOZ-waardes met gemiddeld 50%. 

Blog: Hoge WOZ-waarde: protesteren of profiteren?

Commerciële bureaus voor WOZ-bezwaren

Van de bezwaren in 2023 is ongeveer de helft ingediend via een commercieel bureau. Deze maakten in de relevante periode (bezwaar kon worden ingediend tot 6 weken na ontvangst van de beschikking) intensief reclame.

No cure no pay & kosten voor gemeente

De bezwaarbureaus werken veelal op no cure, no pay basis. De huizenbezitter betaalt dus alleen kosten als ze door het bezwaar een lagere WOZ-waarde toegekend krijgen. Dat was in 2022 bij ongeveer een derde van de bezwaren het geval. De bureaus krijgen echter ook van de gemeente een vergoeding voor het indienen van de bezwaren. 

Maatregelen tegen bezwaarbureaus

In maart kondigde staatssecretaris Van Rij aan dat er maatregelen komen tegen de commerciële WOZ-bezwaarbureaus. De kosten zijn te hoog en het WOZ-systeem dreigt vast te lopen door het grote aantal ingediende bezwaren.

Een hoge WOZ waarde kan ook positief zijn en tot een lagere hypotheekrente leiden.
Bespreek dat eens vrijblijvend met een hypotheekexpert!

Afspraak maken

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek