Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 23 april 2018, 10:54 - Anneke Ranzato-Versloot
#hypotheek #banken en verzekeraars

Vorige week kwam er een nieuwe hypotheekaanbieder op de markt in Nederland: Vista Hypotheken. Nu komen er wel vaker nieuwe hypotheekaanbieders, maar deze keer zit de Rabobank erachter. Dat maakt het extra interessant - ik werd erg nieuwsgierig hoe de hypotheekrente van Vista Hypotheken zich zou verhouden tot die van de Rabobank zelf.

Gooit Rabobank eigen hypotheekglazen in?

De eerste gedachte kan zijn dat Rabobank kannibaliserend bezig is met het invoeren van een nieuw hypothekenkanaal. Ze zijn groot - heel veel mensen gaan voor een hypotheek naar de Rabobank. Waarom zou je dan een ander hypotheekmerk invoeren met aantrekkelijker rentes? Gooit de Rabo dat niet haar eigen hypotheekglazen in?

Aanbod via tussenpersonen en hypotheekkantoren

Nu mogen we er natuurlijk vanuit gaan dat de specialisten bij de Rabobank echt wel weten wat ze doen. En dat weten ze inderdaad. Het lastige van Rabobank hypotheken is dat ze voornamelijk afgesloten worden bij Rabobank kantoren. Vroeger konden tussenpersonen en hypotheekkantoren simpelweg geen Rabo-hypotheken aanbieden aan hun klanten. Tegenwoordig wel, maar dan moet het aanbod natuurlijk wel concurrerend zijn ten opzichte van andere hypotheekbanken. 

Uit de Rabo-stal maar verder niet van Rabobank

Rabobank heeft Vista Hypotheken bedacht, maar verder is het een compleet eigen organisatie. De mensen in het eigen Vista-kantoor komt wel allemaal bij Rabo vandaan - dat wel. Het geld dat ze uitlenen aan hypotheekvragers komt dan weer níet van Rabo. Juist niet. Het komt van pensioenfondsen enzo. De hypotheken komen ook niet op de balans van de Rabobank. Dat is slimmer gezien de kapitaaleisen van Brussel.

De hypotheekrentes van Vista en Rabobank Hypotheken

Maar goed - hoe zit het nou met die hypotheekrentes? Is Vista nou echt goedkoper dan de eigen hypotheken van Rabobank? En hoe ligt die rente ten opzichte van de rest van de markt? Laten we eens even kijken (hypotheekrente voor annuïteitenhypotheek met NHG):

  Vista Hypotheken Rabobank zelf (basis) Laagste hypotheekrente
1 jaar vast 1,75% 1,20% 1,19% (Centraal Beheer)
5 jaar vast 1,80% 1,70% 1,25% (Obvion)
10 jaar vast 1,94% 1,80% 1,74% (ABN Amro)
15 jaar vast 2,30% 2,25% 2,10 (Allianz)
20 jaar vast 2,34% 2,65% 2,28% (Allianz)
30 jaar vast 2,59% 3,35% 2,52% (Allianz)


Het is duidelijk: vooral voor de echt lange looptijden moet je bij Vista Hypotheken zijn. In de ranglijst van laagste hypotheekrentes staan ze bij 20 jaar vast op de vierde en bij 30 jaar vast op de tweede plek.

Starters die de hypotheekrente lang vast willen

Voor wie zijn de hypotheken van Vista Hypotheken dus? Duidelijk voor wie de hypotheekrente lang vast wil zetten. Bovendien verstrekken ze alleen 'eenvoudige' hypotheken. De starter die een aanvraag zonder ingewikkelde haken en ogen wil - en heel lang rentezekerheid wil - die kan dus goed aankloppen bij Vista.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.