Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 9 november 2018, 11:12
#hypotheek

Minister Hoekstra van Financiën heeft een besluit genomen over de kostenopslag die een bank mag doorberekenen bij rentemiddeling op een hypotheek. 

Rentemiddeling hypotheek om lage hypotheekrente te benutten

Het middelen van de hypotheekrente is een alternatief voor het oversluiten van een hypotheek naar een andere bank. Bij oversluiten moet vaak een fors bedrag aan boeterente opgehoest worden, niet iedereen heeft dat beschikbaar. Om toch gebruik te kunnen maken van de extreem lage hypotheekrente is biedt een aantal banken de mogelijkheid van rentemiddeling. Dat betekent dat de rente die betaald zou moeten worden tot het einde van de rentevastperiode meegenomen wordt in een nieuw rentepercentage voor een nieuwe rentevastperiode. Dat kan een interessante besparing op de hypotheeklasten opleveren.

Let op: adder onder het gras bij rentemiddeling

Nieuwe rente bij rentemiddeling

Hoe de nieuwe hypotheekrente bij rentemiddeling bepaald wordt, dat is lange tijd onduidelijk geweest. Algemeen gesteld is dat door de nieuwe hypotheekrente te nemen voor een de nieuwe rentevastperiode, daar het verschil in rente dat de bank nu misloopt over te spreiden en daarnaast 'een kleine opslag'.

Rentemiddeling: berekenen nieuwe hypotheekrente

Hoe hoog is een kleine opslag?

Er was echter niets vastgelegd over hoe hoog die 'kleine opslag' mag zijn. Daarvan heeft minister Hoekstra nu besloten dat het niet meer mag zijn dan het nadeel van de bank. Bovendien moet de bank een specificatie verstrekken van het bedrag aan misgelopen rente, zodat voor de klant helder is hoe dat berekend is.

Check de huidige hypotheekrente!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.