Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Kosten bij rentemiddeling aan banden

Openbreken hypotheekrente transparanter

Openbreken hypotheekrente transparanter

Minister Hoekstra van Financiën heeft een besluit genomen over de kostenopslag die een bank mag doorberekenen bij rentemiddeling op een hypotheek. 

Rentemiddeling hypotheek om lage hypotheekrente te benutten

Het middelen van de hypotheekrente is een alternatief voor het oversluiten van een hypotheek naar een andere bank. Bij oversluiten moet vaak een fors bedrag aan boeterente opgehoest worden, niet iedereen heeft dat beschikbaar. Om toch gebruik te kunnen maken van de extreem lage hypotheekrente is biedt een aantal banken de mogelijkheid van rentemiddeling. Dat betekent dat de rente die betaald zou moeten worden tot het einde van de rentevastperiode meegenomen wordt in een nieuw rentepercentage voor een nieuwe rentevastperiode. Dat kan een interessante besparing op de hypotheeklasten opleveren.

Let op: adder onder het gras bij rentemiddeling

Nieuwe rente bij rentemiddeling

Hoe de nieuwe hypotheekrente bij rentemiddeling bepaald wordt, dat is lange tijd onduidelijk geweest. Algemeen gesteld is dat door de nieuwe hypotheekrente te nemen voor een de nieuwe rentevastperiode, daar het verschil in rente dat de bank nu misloopt over te spreiden en daarnaast ‘een kleine opslag’.

Rentemiddeling: berekenen nieuwe hypotheekrente

Hoe hoog is een kleine opslag?

Er was echter niets vastgelegd over hoe hoog die ‘kleine opslag’ mag zijn. Daarvan heeft minister Hoekstra nu besloten dat het niet meer mag zijn dan het nadeel van de bank. Bovendien moet de bank een specificatie verstrekken van het bedrag aan misgelopen rente, zodat voor de klant helder is hoe dat berekend is.

Check de huidige hypotheekrente!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek