HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Huis kopen makkelijker voor starter met flexibel inkomen

NHG start met arbeidsmarktscan die kijkt naar inkomensverwachting van starter

NHG start met arbeidsmarktscan die kijkt naar inkomensverwachting van starter

Starters hebben het moeilijk op de huizenmarkt. De huizenprijzen blijven maar stijgen, starters moeten spaargeld hebben om de kosten koper te kunnen betalen en veel starters hebben geen vaste baan waardoor een hypotheek afsluiten heel lastig is. Zelfs als ze een prima inkomen hebben en goede arbeidsvooruitzichten, komen veel starters niet in aanmerking voor een hypotheek. Voor het laatste probleem gaat Nationale Hypotheek Garantie (NHG) samen met een aantal hypotheekverstrekkers een oplossing aanbieden. Dat schrijft het FD.

Starters op de huizenmarkt

Arbeidsmarktscan

Vanaf volgend jaar gaat NHG gebruik maken van de zogenaamde arbeidsmarktscan. In deze scan wordt niet alleen gekeken naar wat iemand nu verdient maar ook wat die persoon in de toekomst kan verdienen. Hierbij wordt onder andere rekening gehouden met de opleiding van de starter, de regio waar hij of zij woont en de verschillende sectoren waar deze persoon aan het werk kan.

Tot nu toe wordt bij mensen met een flexibel inkomen gekeken naar het (gemiddelde) inkomen in de afgelopen 3 jaar waardoor mensen die korter werken vaak geen huis kunnen kopen. Bovendien geldt bij starters vaak dat het inkomen bovengemiddeld snel stijgt. Aan deze stijging heeft een hypotheekaanvrager niets als je puur naar het inkomen uit het verleden kijkt. De nieuwe aanpak is dus ook van belang bij het berekenen van de maximale hypotheek die iemand kan krijgen op zijn inkomen. 

Marktpartijen blij, DNB minder blij

Deze stap kan op bijval rekenen van partijen als Vereniging Eigen Huis en verschillende banken. Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) is er minder gelukkig mee. DNB kijkt terug op de periode voor de kredietcrisis waarin banken ook steeds meer ruimte zochten om hogere hypotheken te verstrekken. “Die signalen zien we nu ook, en dat bevestigt ons oordeel dat het systeemrisico is toegenomen.” DNB wees afgelopen week ook al op het risico dat de woningmarkt vormt voor de financiële stabiliteit.

NHG ziet het anders: “We zijn er juist van overtuigd dat we de risico’s beter in beeld brengen”, aldus NHG-bestuurder Arjen Gielen. “Er zijn ook veel mensen met een vaste baan die niet zo’n goed perspectief op de arbeidsmarkt hebben. En in de crisis hebben we gezien dat veel vaste contracten minder vast waren dan ze leken.”

Voordeel hypotheek met NHG

Voor starters biedt deze stap in ieder geval 2 grote voordelen: allereerst komt een hele groep die onder de huidige regels geen hypotheek kan krijgen dankzij de arbeidsmarktscan wel in aanmerking voor een hypotheek. Daarnaast is de hypotheekrente bij een hypotheek met NHG vaak een stuk lager dan een hypotheek zonder NHG. Hieronder ziet u de laagste hypotheekrentes die momenteel gelden voor een annuiteitenhypotheek met of zonder NHG (waarbij 100% van de aankoop gefinancierd wordt).

Laagste hypotheekrentes op 21 oktober 2019

Dit rentevoordeel van NHG is niets nieuws. Ook als je kijkt naar de rentes over de laatste 10 jaar, dan zie je dat er op ieder moment een flink rentevoordeel te halen viel door een hypotheek met NHG af te sluiten. Hieronder tonen wij de historische laagste hypotheekrentes over de laatste 10 jaar voor een annuiteitenhypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar.

Historische hypotheekrentes met en zonder NHG

Bekijk alle hypotheek berekeningen op HomeFinance.nl

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen