Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Huis kopen makkelijker voor starter met flexibel inkomen

NHG start met arbeidsmarktscan die kijkt naar inkomensverwachting van starter

NHG start met arbeidsmarktscan die kijkt naar inkomensverwachting van starter

Starters hebben het moeilijk op de huizenmarkt. De huizenprijzen blijven maar stijgen, starters moeten spaargeld hebben om de kosten koper te kunnen betalen en veel starters hebben geen vaste baan waardoor een hypotheek afsluiten heel lastig is. Zelfs als ze een prima inkomen hebben en goede arbeidsvooruitzichten, komen veel starters niet in aanmerking voor een hypotheek. Voor het laatste probleem gaat Nationale Hypotheek Garantie (NHG) samen met een aantal hypotheekverstrekkers een oplossing aanbieden. Dat schrijft het FD.

Starters op de huizenmarkt

Arbeidsmarktscan

Vanaf volgend jaar gaat NHG gebruik maken van de zogenaamde arbeidsmarktscan. In deze scan wordt niet alleen gekeken naar wat iemand nu verdient maar ook wat die persoon in de toekomst kan verdienen. Hierbij wordt onder andere rekening gehouden met de opleiding van de starter, de regio waar hij of zij woont en de verschillende sectoren waar deze persoon aan het werk kan.

Tot nu toe wordt bij mensen met een flexibel inkomen gekeken naar het (gemiddelde) inkomen in de afgelopen 3 jaar waardoor mensen die korter werken vaak geen huis kunnen kopen. Bovendien geldt bij starters vaak dat het inkomen bovengemiddeld snel stijgt. Aan deze stijging heeft een hypotheekaanvrager niets als je puur naar het inkomen uit het verleden kijkt. De nieuwe aanpak is dus ook van belang bij het berekenen van de maximale hypotheek die iemand kan krijgen op zijn inkomen. 

Marktpartijen blij, DNB minder blij

Deze stap kan op bijval rekenen van partijen als Vereniging Eigen Huis en verschillende banken. Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) is er minder gelukkig mee. DNB kijkt terug op de periode voor de kredietcrisis waarin banken ook steeds meer ruimte zochten om hogere hypotheken te verstrekken. “Die signalen zien we nu ook, en dat bevestigt ons oordeel dat het systeemrisico is toegenomen.” DNB wees afgelopen week ook al op het risico dat de woningmarkt vormt voor de financiële stabiliteit.

NHG ziet het anders: “We zijn er juist van overtuigd dat we de risico’s beter in beeld brengen”, aldus NHG-bestuurder Arjen Gielen. “Er zijn ook veel mensen met een vaste baan die niet zo’n goed perspectief op de arbeidsmarkt hebben. En in de crisis hebben we gezien dat veel vaste contracten minder vast waren dan ze leken.”

Voordeel hypotheek met NHG

Voor starters biedt deze stap in ieder geval 2 grote voordelen: allereerst komt een hele groep die onder de huidige regels geen hypotheek kan krijgen dankzij de arbeidsmarktscan wel in aanmerking voor een hypotheek. Daarnaast is de hypotheekrente bij een hypotheek met NHG vaak een stuk lager dan een hypotheek zonder NHG. Hieronder ziet u de laagste hypotheekrentes die momenteel gelden voor een annuiteitenhypotheek met of zonder NHG (waarbij 100% van de aankoop gefinancierd wordt).

Laagste hypotheekrentes op 21 oktober 2019

Dit rentevoordeel van NHG is niets nieuws. Ook als je kijkt naar de rentes over de laatste 10 jaar, dan zie je dat er op ieder moment een flink rentevoordeel te halen viel door een hypotheek met NHG af te sluiten. Hieronder tonen wij de historische laagste hypotheekrentes over de laatste 10 jaar voor een annuiteitenhypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar.

Historische hypotheekrentes met en zonder NHG

Bekijk alle hypotheek berekeningen op HomeFinance.nl

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek