Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheekrente verder omlaag

Aflossingsvrije hypotheek wint aan populariteit en ziet rente sterker dalen

Aflossingsvrije hypotheek wint aan populariteit en ziet rente sterker dalen

Ondanks het feit dat de kapitaalmarktrente de laatste weken een stijging laat zien, zie we de hypotheekrentes almaar verder dalen. Hierbij valt op dat de rentes van de aflossingsvrije hypotheek zelfs nog wat sterker dalen dan de rentes van de annuiteitenhypotheek. In het AD valt te lezen dat de aflossingsvrije hypotheek de laatste maanden aan een opmars bezig is.

Hypotheekrentes verder omlaag

De laatste dagen rollen de hypotheekinstellingen weer over elkaar heen met het verlagen van de rentes. Hieronder een overzicht van de hypotheekproducten waarvan de hypotheekrente in de laatste 2 (werk)dagen verlaagd is.

Overzicht laatste hypotheekrentewijzigingen

Bron: ActueleRentestanden.nl

Wekelijks nieuwe laagterecords

Dankzij de dalingen zien we wekelijks op diverse rentevaste perioden nieuwe laagterecords. Hierbij zien we dat de rente de laatste maanden sterker daalt op de langere renteperioden dan op de korte renteperioden.

Historische hypotheekrentes 2019

Aflossingsvrije hypotheek

Wat ook opvalt is dat de rente op de aflossingsvrije hypotheek dit jaar bij de meeste renteperiodes een nog iets sterkere daling heeft laten zien dan de rente op de annuiteitenhypotheek. Dit komt deels doordat diverse hypotheekinstellingen hun opslagen voor de aflossingsvrije hypotheek (vaak tijdelijk!) verlaagd hebben of zelfs geheel geschrapt hebben. Hieronder ziet u de rentedaling vanaf begin dit jaar voor diverse rentevaste perioden voor beide hypotheekvormen.

Overzicht rentes aflossingsvrije hypotheek

Overzicht rentes annuiteitenhypotheek

Het gaat hier om de laagst mogelijke rente. Vooral voor de aflossingsvrije hypotheek geldt dat er enorme verschillen bestaan tussen de verschillende banken als we kijken naar de opslagen die gelden voor een aflossingsvrije hypotheek. Zo hanteert de ABN AMRO op dit moment helemaal geen opslagen (dus de rente van de aflossingsvrije hypotheek is gelijk aan de rente van de annuiteitenhypotheek) terwijl de ING opslagen tot maar liefst 0,89% hanteert voor een aflossingsvrije hypotheek.

Vergelijk de hypotheekrentes per hypotheekvorm

Vaker keuze voor aflossingsvrij

In een artikel in het AD valt te lezen dat de aflossingsvrije hypotheek de laatste tijd weer aan populariteit lijkt te winnen. Ondanks de inspanningen van de overheid en banken om mensen juist van de aflossingsvrije hypotheek af te krijgen, blijkt dat steeds meer mensen vanwege de extreem lage rente bewust kiezen voor een aflossingsvrij deel in de hypotheek. Ook als dat betekent dat er dan niet meer geprofiteerd wordt van de hypotheekrenteaftrek. Omdat de rente zo laag staat en er dus ook weinig hypotheekrenteaftrek bestaat, is het verschil tussen de bruto en netto maandlast heel klein.

Omdat de maandlasten van een aflossingsvrije hypotheek veel lager zijn dan de maandlasten van bijvoorbeeld een annuiteitenhypotheek, kiest een deel van de huizenbezitters dus bewust voor de aflossingsvrije variant.

Bereken zelf de bruto en netto maandlast

In het artikel wordt terecht gewezen op het risico van deze keuze: de hypotheekrente is nu wel laag, maar kan in de toekomst weer stijgen. Als de rentevaste periode dan verlengd moet worden, kan de situatie er heel anders uitzien.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: P.messchendorp van dinsdag oktober 22, 2019 13:55
    Wat een slecht Nederlands. Dat bevordert de geloofwaardigheid van je betoog allerminst. Bovendien zeg je dus helemaal niks.
    Als je dan toch wat zinnigs wil zeggen, zeg dan dat de inflatie in 30 jaar de helft van je hypotheek aflost terwijl je huis juist twee keer zoveel waard is geworden.
    Daar hoor je niemand over dus los absoluut niks af, dat doet de inflatie voor je nu de rente lager is dan de inflatie.
    Bovendien mis je dan belastingaftrek.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek