Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Rente persoonlijke lening verder omlaag

Geld lenen middels een persoonlijke lening was nog nooit goedkoper

Geld lenen middels een persoonlijke lening was nog nooit goedkoper

Kredietverstrekker DEFAM voert per vandaag een renteverlaging door voor alle persoonlijke leningen. Door deze renteverlaging is de Premium Persoonlijke Lening van DEFAM de nieuwe nummer 1 bij persoonlijke leningen met leenbedragen vanaf 25.000 euro. Bij leningen vanaf 50.000 euro geldt een rente van 3,5%. Dit is voor zover wij weten de laagste rente ooit voor een persoonlijke lening.

Alle leningen vergelijken

Alle leenrentes dalen

De rentes dalen al geruime tijd. Dit geldt eigenlijk voor alle rentes. In onderstaande grafiek hebben wij voor de afgelopen 10 jaar de volgende rentes op een rij gezet:

Wat opvalt is dat de kapitaalmarktrente en de 10 jaars hypotheekrente een redelijk vergelijkbaar verloop hebben. De rentes zijn sinds 2011 enorm gedaald. De daling van de leenrente is veel minder sterk. In 2011 waren de scherpste rentes op een persoonlijke lening en de 10 jaars hypotheekrente vrijwel gelijk. De laatste jaren is het verschil tussen de beide producten opgelopen tot zo’n 2,5 procent. Mensen met een lening hebben dus veel minder geprofiteerd van de rentedaling dan mensen met een hypotheek.

En het doorlopend krediet?

Voor veel mensen met een doorlopend krediet geldt dat de rentedaling van de laatste jaren zelfs volledig aan hen voorbij gegaan is. In onderstaande grafiek hebben wij de laagste rente op een doorlopend krediet naast die van de persoonlijke lening gezet. In het verleden was de rente op een doorlopend krediet lager dan op een persoonlijke lening. De laatste jaren zit het doorlopend krediet – zoals wij al vaker geschreven hebben – in het verdomhoekje. Steeds minder banken bieden dit product aan en de rentes zijn verhoudingsgewijs erg hoog.

Inzoomen op de persoonlijke lening

Ook als we wat verder inzoomen op de renteontwikkeling van de persoonlijke lening, zien we een opvallende ontwikkeling. En dat is dat de rentes vooral gedaald zijn bij hogere leenbedragen. Bij lage leenbedragen zien we – los van de hele dure leningen waar de overheid ingegrepen heeft  – de laatste jaren vrijwel geen renteverlagingen. 

De conclusie is dat de leenrente weliswaar daalt, maar dat deze daling nog steeds sterk achterblijft bij de rentedalingen die we zien bij hypotheken en op de rentemarkten. Daarnaast geldt de daling vooral bij persoonlijke leningen met een hoog leenbedrag. Mensen die een verhoudingsgewijs kleine lening nodig hebben of de voorkeur hebben voor een doorlopend krediet (of nog een doorlopend krediet hebben lopen!) profiteren vooralsnog weinig van de dalende rentes.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek