Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 2 december 2020, 08:28
#levensverzekering

Een opsteker voor uitvaartverzekeraar Yarden: de aanpassing van de polisvoorwaarden van hun naturapolissen mag toch wel. Eerder oordeelde de kantonrechter dat dit niet was toegestaan. 

Uitkeringen pakketpolissen bevriezen

Al in de zomer van 2019 maakte Yarden bekend dat ze de uitkeringen van haar pakketpolissen per 2020 zou bevriezen. Die pakketpolissen verzekeren een geheel verzorgde uitvaart, ook wel bekend als een natura uitvaartverzekering. Yarden kwam echter in de financiële problemen en besloot onder druk van De Nederlandsche Bank (DNB) tot deze maatregel.

Uitvaart

Bijbetalen voor 'compleet verzorgde uitvaart'

Dat was een flinke domper voor de polishouders, die opeens het vooruitzicht kregen dat er bijbetaald moet gaan worden voor de uitvaart.

Klachteninstituut: aanpassing is toegestaan

De klanten trokken massaal aan de  bel bij het Financiële Klachteninstituut Kifid. Daar deed de geschillencommissie afgelopen augustus uitspraak: vanwege de financiële situatie van Yarden was de aanpassing van de polissen toegestaan.

Kantonrechter: aanpassing terugdraaien

Een groep van 19 Yarden-klanten gaf het daarmee niet op en stapte naar de rechter. Het eerste resultaat was bemoedigend voor hen: de kantonrechter oordeelde dat Yarden de wijziging voor deze 19 klanten voorlopig moest terugdraaien.

Gerechtshof: aanpassing mag toch wel

Nu heeft het Gerechtshof zich over de zaak gebogen en komt tot een andere conclusie: Yarden mag de aanpassingen toch doorzetten. De rechters zeggen:

Het is onvoldoende aannemelijk dat de bodemrechter zal oordelen dat Yarden zich niet met succes op de en-bloc-clausule zal kunnen beroepen.

Hiermee schaart het hof zich achter de mening van het Kifid. Voor de polishouders - vertegenwoordigd door Sociaal Verhaal - staat nog de weg naar een bodemprocedure open.

Overname door DELA afgeblazen

Ondertussen is de overname van Yarden door branchegenoot DELA door deze commotie afgeblazen. DELA had bij de overnameplannen als verzachting voor de bevriezing aangegeven de eerste 10 jaar de uitvaartpakketten zonder bijbetaling uit te voeren. Door uitspraak van de rechter zag DELA echter teveel beren op de weg en heeft zich teruggetrokken.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.