Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Yarden mag uitvaartpolissen tóch aanpassen

Gerechtshof haalt streep door eerder vonnis

Gerechtshof haalt streep door eerder vonnis

Een opsteker voor uitvaartverzekeraar Yarden: de aanpassing van de polisvoorwaarden van hun naturapolissen mag toch wel. Eerder oordeelde de kantonrechter dat dit niet was toegestaan. 

Uitkeringen pakketpolissen bevriezen

Al in de zomer van 2019 maakte Yarden bekend dat ze de uitkeringen van haar pakketpolissen per 2020 zou bevriezen. Die pakketpolissen verzekeren een geheel verzorgde uitvaart, ook wel bekend als een natura uitvaartverzekering. Yarden kwam echter in de financiële problemen en besloot onder druk van De Nederlandsche Bank (DNB) tot deze maatregel.

Uitvaart

Bijbetalen voor ‘compleet verzorgde uitvaart’

Dat was een flinke domper voor de polishouders, die opeens het vooruitzicht kregen dat er bijbetaald moet gaan worden voor de uitvaart.

Klachteninstituut: aanpassing is toegestaan

De klanten trokken massaal aan de  bel bij het Financiële Klachteninstituut Kifid. Daar deed de geschillencommissie afgelopen augustus uitspraak: vanwege de financiële situatie van Yarden was de aanpassing van de polissen toegestaan.

Kantonrechter: aanpassing terugdraaien

Een groep van 19 Yarden-klanten gaf het daarmee niet op en stapte naar de rechter. Het eerste resultaat was bemoedigend voor hen: de kantonrechter oordeelde dat Yarden de wijziging voor deze 19 klanten voorlopig moest terugdraaien.

Gerechtshof: aanpassing mag toch wel

Nu heeft het Gerechtshof zich over de zaak gebogen en komt tot een andere conclusie: Yarden mag de aanpassingen toch doorzetten. De rechters zeggen:

Het is onvoldoende aannemelijk dat de bodemrechter zal oordelen dat Yarden zich niet met succes op de en-bloc-clausule zal kunnen beroepen.

Hiermee schaart het hof zich achter de mening van het Kifid. Voor de polishouders – vertegenwoordigd door Sociaal Verhaal – staat nog de weg naar een bodemprocedure open.

Overname door DELA afgeblazen

Ondertussen is de overname van Yarden door branchegenoot DELA door deze commotie afgeblazen. DELA had bij de overnameplannen als verzachting voor de bevriezing aangegeven de eerste 10 jaar de uitvaartpakketten zonder bijbetaling uit te voeren. Door uitspraak van de rechter zag DELA echter teveel beren op de weg en heeft zich teruggetrokken.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek