Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 5 oktober 2020, 08:59 - Anneke Ranzato-Versloot

Laten we het weer eens over Yarden hebben. De voorgenomen overname door DELA is afgeblazen vanwege de onzekere financiële situatie bij Yarden. Maar wat betekent dit voor het voortbestaan van de noodlijdende uitvaartverzekeraar?

Uitvaartverzekeringen van Yarden

Ik heb al best wat geschreven over Yarden:

En nu, een paar weken later, alweer. Want er zijn weer nieuwe ontwikkelingen. Ik vind het hele verhaal machtig interessant en deel dat graag met jullie.

Yarden uitvaartverzekeringen

Zou de overname door DELA wel doorgaan?

In m'n blog van september vroeg ik me al af of de overname van Yarden door DELA wel door zou gaan nu de rechter heeft besloten dat de polisaanpassing (een beloofd compleet pakket wordt opeens een vast bedrag) niet mag. Op zich een logische beslissing als je er juridisch naar kijkt, en dat is wat een rechter moet doen.

Polisaanpassing op aangeven van DNB

Alleen... de aanpassing werd gedaan omdat Yarden dik in de financiële problemen zat. Op aangeven van De Nederlandsche Bank (DNB) zelfs. Dat deze stap nu niet doorgezet kan worden brengt een behoorlijk risico met zich mee: dat Yarden het simpelweg niet gaat redden.

Yarden leek gered door overnameplan DELA

Yarden léék gered doordat DELA de verzekeraar zou overnemen. DELA zou daarbij de Yarden-polishouders tegemoet komen: de pakketdekking die ooit was afgesloten zou in de eerste 10 jaar na de overname zonder bijbetaling uitgevoerd worden. Bij overlijden binnen 10 jaar zouden de nabestaanden dus geen last hebben van de polisaanpassing die Yarden had doorgevoerd.

DELA Uitvaartverzekeringen

Nee dus: DELA blaast overname van Yarden af

Toen de rechter de polisaanpassing terugfloot werd het een heel ander verhaal. Dat geeft een enorme financiële onzekerheid rondom de bestaande polissen van Yarden. Heel begrijpelijk dat DELA zegt: die onzekerheid, daar hebben wij geen zin in. Dus heeft DELA besloten om haar overnameplan te stoppen.

Coöperatie DELA staakt haar plan om Yarden Uitvaartorganisatie over te nemen. De gedachte achter deze overname was dat een sterk collectief een verzwakt collectief helpt, zodat er één nog sterker collectief ontstaat. Voor DELA was het belangrijk dat Yarden zelfstandig financieel in herstel zou blijven. Nu dat Yarden voorlopig niet lijkt te lukken, heeft DELA besloten om die onzekere ontwikkeling niet af te wachten en stopt DELA haar overnameplan.

Yarden meldt dit natuurlijk ook op haar website en 'beraadt zich momenteel op de te nemen vervolgstappen'. 

Hebben Yarden-verzekerden baat bij uitspraak rechter...

Ik vroeg me al eerder af of de verzekerden van Yarden wel baat hebben bij de uitspraak van de rechter. Natuurlijk, als Yarden blijft bestaan en het lukt om aan de verplichtingen van de naturapakketten te voldoen - dan is iedereen blij. Maar als Yarden het niet redt, dan krijg je als verzekerde echt niet opeens ergens anders het recht op die precies zo verzorgde uitvaart. Misschien was je dan wel beter af geweest met dat bevroren bedrag.

... of zorgt uitspraak voor faillissement?

Kortom: het is nog maar de vraag of de uitspraak van de rechter nu zo gunstig is voor de Yarden-verzekerden. Of het groepje dat dit heeft aangekaart bij de rechtbank er niet voor heeft gezorgd dat de uitvaartverzekeraar toch failliet gaat. En wat heb je dan bereikt?

Uitvaartverzekering

Hoger beroep van Yarden 

Nu moet er nog een volledige rechtszaak komen, was de uitspraak in september alleen een kort geding. Zoals te verwachten was gaat Yarden in hoger beroep en komt er dus een bodemprocedure. In de tussentijd moet Yarden de polissen gewoon uitbetalen zoals ooit beloofd. Maar ja, DELA heeft zich nu wel al teruggetrokken omdat ze de onzekere ontwikkeling niet willen afwachten.

Zou DELA toch overnemen als Yarden wint?

Stel dat de bodemprocedure als uitkomst heeft dat het tóch mag, de polisaanpassing. Omdat het uiteindelijk voor de verzekerden beter is om de polissen zo aan te passen dan dat die polissen helemaal waardeloos worden door een faillissement. Dan zijn ze er nog niet, want de overname door DELA was een belangrijke stap. Zou DELA dan alsnog de overname doorzetten? Of blijven ze dan bij het besluit om het toch maar niet te doen? En dan... zou Yarden het dan zelfstandig wel redden?

Ik ben bijzonder benieuwd hoe dit gaat aflopen... als ik nieuwe ontwikkelingen zie zal ik ze zeker melden!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.