Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 17 december 2020, 07:41 - HomeFinance
#levensverzekering

Uitvaartverzekeraar Yarden sluit geen nieuwe polissen meer af. Sinds 15 december is het afsluiten van een nieuwe Yarden uitvaartverzekering niet meer mogelijk. Wat betekent dit?

Geen langetermijnperspectief voor nieuwe klanten

De verzekeraar motiveert deze beslissing als volgt:

De financiële positie maakt dat Yarden Uitvaartverzekeringen nv nieuwe klanten geen langetermijnperspectief kan bieden.

 Wat betekent dit voor bestaande Yarden uitvaartverzekeringen?

Dit besluit zal bij de huidige klanten van Yarden de vraag oproepen hoe het dan met hun lopende polis zit. Wat kunnen ze daarmee?

Wijzigingen op bestaande polissen

Yarden geeft aan dat bestaande polissen nog wel gewijzigd kunnen worden, zowel verhoogd als verlaagd. Ook als de polisvoorwaarden toelaten dat kinderen gratis meeverzekerd zijn kunnen ouders hun kinderen daarvoor nog aanmelden.

Uitvoeren van beloofde dekking

Verder meldt Yarden dat klanten gewoon geholpen worden zoals altijd. Bij een overlijden kunnen de nabestaanden met de polis gewoon bij Yarden Uitvaartzorg terecht voor het verzorgen van de uitvaart.

Uitvaart verzekeren

Financiële problemen bij Yarden

Het gaat financieel niet goed bij Yarden - dat is al langere tijd bekend. De Nederlandsche Bank (DNB) is erbij betrokken om Yarden uit de financiële problemen te krijgen.

Weerstand tegen bevriezen polissen

In een reddingspoging werd besloten om de verzekerde bedragen van de polissen te bevriezen. Deze bevriezing stuitte op grote weerstand met klachten bij het Kifid en rechtszaken tot gevolg. De status op dit moment is dat de rechter heeft aangegeven dat de bevriezing wel is toegestaan, maar eerder had een lagere rechtbank andersom besloten.

Overname door DELA afgeblazen

Vanwege de commotie rondom de bevriezing en de onduidelijkheid van wat uiteindelijk uitkomt trok collega-uitvaartverzekeraar DELA zich terug. Beide partijen waren al overeengekomen dat DELA het noodlijdende Yarden zou overnemen. Die overname is vanwege de onduidelijkheid echter afgeblazen, waardoor de toekomst van Yarden op losse schroeven kwam te staan.

DELA Uitvaartverzekeringen

Verzekerd blijven bij Yarden of afkopen?

Veel verzekerden zullen nu met de vraag zitten wat ze moeten doen: bij Yarden verzekerd blijven of de polis afkopen en elders een nieuwe uitvaartverzekering afsluiten.

Lopende uitvaartverzekering afkopen

Of dat afkopen een goed idee is of niet, dat ligt aan de situatie van de verzekerde. Is het qua leeftijd en gezondheid nog mogelijk om ergens anders een nieuwe uitvaartpolis af te sluiten? Of is dit misschien niet nodig, omdat er voldoende geld is om een uitvaart zelf van te betalen? Is de lopende polis überhaupt af te kopen en zo ja, welk bedrag keert Yarden dan uit?

Afkopen polis om faillissement Yarden voor te zijn

Als het helemaal misgaat en Yarden zou failliet gaan, dan is het maar de vraag wat verzekerden nog terugkrijgen voor hun polis. Aan de andere kant kan het massaal afkopen van lopende polissen juist tot een faillissement lijden, want dan moet de verzekeraar in korte tijd heel veel euro's overmaken.

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen rondom geldzaken?

Meld je aan voor onze GRATIS HomeFinance Mailservice!

Nu aanmelden
HomeFinance
HomeFinance redactie

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.