Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

2020 topjaar voor hypotheekmarkt

Hypotheekrentes omlaag, huizenprijzen omhoog en recordaantal hypotheken

Hypotheekrentes omlaag, huizenprijzen omhoog en recordaantal hypotheken

Zoals we al schreven in onze terugblik op 2020, was het afgelopen jaar een jaar van records op de huizen- en hypotheekmarkt. De hypotheekrentes bereikten een all-time low, de huizenprijzen zijn bijna 10 procent gestegen en in het afgelopen jaar werden er een heel groot aantal hypotheken aangevraagd. Hoeveel hypotheekaanvragen was op het moment van het schrijven van onze terugblik nog niet bekend. Nu wel: het Hypotheken Data Netwerk (HDN) noteerde in totaal een recordaantal van 535.375 hypotheken in 2020. Dat was een stijging van liefst 24,5 procent ten opzichte van 2019. En dat was historisch gezien al een heel goed jaar.

Vooral oversluiters

Als je wat dieper in de cijfers duikt, blijken vooral veel mensen hun bestaande hypotheek over te hebben gesloten. Het aantal oversluitingen en tweede hypotheken nam in 2020 met bijna 50% toe. Het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning steeg met “maar” 10,8%.

Veel Nederlanders namen een tweede hypotheek of verhoogden hun bestaande hypotheek (en sloten vaak gelijk de hypotheek over naar een andere bank) om hun huis te verbouwen. HDN schat dat er voor ruim 3 miljard aan verbouwingen is uitgevoerd in 2020. Ook dat is bijna een verdubbeling van een jaar eerder.

Historisch lage hypotheekrentes

Het grote aantal gesloten hypotheken kan niet los gezien worden van de historisch lage rentestand. En de dalende trend lijkt nog niet voorbij: ook 2021 begint met alleen maar rentedalingen.

Laatste hypotheekrentewijzigingen januari 2021

Check alle rentewijzigingen

Met de lage hypotheekrentes blijven de hypotheeklasten voor veel mensen nog goed te doen. Zeker als je het vergelijkt met de maandlasten die je tegenwoordig kwijt bent als je een huis gaat huren. Dit laatste is De Nederlandsche Bank al heel lang een doorn in het oog. De financiële toezichthouder kwam vandaag met een rapport waarin – niet voor de eerste keer – gepleit wordt om de fiscale voordelen voor huizeneigenaren snel verder af te bouwen. Hierdoor kan het verschil in kosten tussen het huren en kopen van een woning kleiner worden. Dit zou moeten zorgen voor een betere huurmarkt en meer welvaart, aldus DNB.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek