Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 22 juni 2021, 08:01
#huizenmarkt

Hoe is het in de maand mei gegaan met de huizenprijzen? Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat die weer flink gestegen zijn: ze lagen bijna 13% hoger dan in mei 2020.

Grootste prijsstijging in 20 jaar

De precieze stijging ten opzichte van een jaar eerder was 12,9%. Dat is nog maar eens een stuk hoger dan de prijsstijging in april - toen kwam deze uit op 11,5%, wat al weer meer was dan in maart: 11,3%. Aangezien in april al gesproken werd over de grootste prijsstijging in 20 jaar is dat voor mei wederom van toepassing.

Prijsontwikkeling bestaande koopwoningen - mei 2021 - CBS

Prijsindex voor huizen op hoogste niveau ooit

Qua niveau van de prijsstijgingen is er nog steeds een periode waarin het harder ging. Het absolute prijsniveau bevindt zich wel al een tijd op het hoogste niveau ooit. Elke maand waarin de huizenprijzen weer verder stijgen wordt dat record opnieuw verbroken. Het prijsniveau wordt door het CBS vertaald naar de prijsindex:

Prijsindex bestaande koopwoningen tot mei 2021 | CBS.nl

Ruim minder woningen verkocht

Een cijfer dat niet steeg: het aantal woningverkopen. Dat kwam in mei 2021 uit op 16.126 - 12,1% minder dan mei vorig jaar. In april was daar nog een minieme stijging van 0,5% te zien - terwijl in de eerste drie maanden van dit jaar juist heel veel meer woningen van eigenaar wisselden. Daardoor komt het totaal aan verkochte bestaande woningen over de eerste vijf maanden van 2021 toch nog steeds duidelijk hoger (14,6%) uit dan in 2020.

Transacties  bestaande koopwoningen tm mei 2021 | CBS.nl

Wat doet de hypotheekrente?

De ontwikkeling van de hypotheekrente is vooral stijgend. Het tempo van de rentestijgingen is niet schrikbarend - toch wijzen de pijlen van de rentewijzigingen al enige tijd vooral omhoog:

Hypotheekrente laatste wijzigingen - 22 juni 2021
Bron: ActueleRentestanden.nl

De stijgende hypotheekrente heeft vooralsnog duidelijk geen invloed op het prijsniveau van koopwoningen. Aangezien die stijging nog niet erg lang geleden is gestart is dat ook nog niet te verwachten - als het niveau van de hypotheekrente al effect gaat hebben op de huizenprijzen zal dat met enige vertraging doordringen. De hypotheken voor woningtransacties in mei zijn immers vaak al ruim eerder in orde gemaakt, tegen de hypotheekrente van dat moment.

Actuele hypotheekrente

Ontwikkeling van hypotheekrente en huizenmarkt in beeld houden?

Meld je meteen aan voor onze Update Hypotheken - gratis in je mail!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.