Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 12 december 2022, 08:55
#sparen

De spaarrente-strijd is nog niet voorbij: Renault Bank uit Frankrijk zet een grote stap met een nieuwe renteverhoging. Vanaf vanmiddag 12 uur is de rente op de Franse spaarrekening 1,25%.

Hoogste spaarrente

Renault Bank passeert Bigbank

Vorige week verhoogde Bigbank de rente naar 1,10% en heroverde daarmee de nummer 1 positie in de vergelijking van best renderende spaarrekeningen. Die was op vrijdag 2 december ingenomen door het Zweedse Klarna en de Nederlandse neobank bunq met 1,05%. Met deze rentesprong naar 1,25% belandt Renault Bank weer op de hoogste plek in de rentelijst voor sparen.

Renault Bank

Geen verrassing

Dit is geen verrassing: de verwachting was al dat Renault Bank een volgende stap zou zetten met de spaarrente. De vorige renteverhoging bij Renault Bank dateert van 18 november, toen de Fransen de rente bijstelden van 0,85% naar 1,00%. Inmiddels geeft Yapi Kredi (onder Nederlandse garantie) dezelfde vergoeding de Euro-plus spaarrekening. Dit tarief wordt nu door Renault Bank in één keer met 0,25% verhoogd; een forse rentestap. 

ECB-vergadering deze week

Wellicht dat Renault Bank hiermee vooruitloopt op de monetaire beleidsvergadering bij de Europese Centrale Bank (ECB). Die staat voor komende donderdag - 15 december 2022 - gepland. De algemene verwachting is dat de Europese rentes dan verder verhoogd worden met 0,5%. 

ECB - Europese Centrale Bank

Nieuwe boost voor spaarrentes

Deze rentestap van de ECB zou een nieuwe boost moeten geven aan de spaarrentes. In het afgelopen halfjaar heeft de centrale bank de rentes al een paar keer verhoogd:

  • op 21 juli 2022: + 0,5%
  • op 8 september 2022: + 0,75%
  • op 27 oktober 2022: + 0,75%
  • op 15 december 2022: ?

Deze renteverhogingen waren logischerwijs goed zichtbaar in de ontwikkeling van de 1-weeks Euribor. Vanaf 2 dagen vóór de ECB-vergadering tot ongeveer een week later steeg dit tarief steeds sterk:

Hoogste spaarrente vs Euribor tm 12 december 2022

De stijging van de spaarrente loopt duidelijk niet gelijk op met de korte Euribor. Dat is niet vreemd: de banken beslissen zelf wat ze doen met de rente op hun spaarrekeningen. Daarbij spelen ook andere zaken dan de Europese rente een rol.

Hoogste spaarrente loopt op

De hoogste spaarrente loopt inmiddels echter wel op, doordat de banken die willen concurreren om de hoogste positie in de vergelijkingen nu ruimte zien om een hogere rente te vergoeden aan hun klanten.

Ongebruikelijke rentesituatie

De renteverhoging van vandaag kruipt de hoogste spaarrente verder richting de 1-weeks Euribor. Historisch gezien is de huidige situatie - waarin de Euribor hoger ligt dan de beste rentevergoeding op spaarrekeningen - echter nog steeds volkomen ongebruikelijk:

Hoogste spaarrente vs Euribor - 2012-2022

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.