Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Gaat DNB verplichten jou als huizenbezitter je huis laten verduurzamen met je spaargeld?

Vriendelijk geprijsde aanvulling op hypotheek zou betere oplossing zijn

De Nederlandse Bank (DNB) heeft voor een zeer veel commotie gezorgd door vorige week in de media te roepen dat de huizenbezitters verplicht worden om spaargeld in te zetten om hun woning te verduurzamen.

Volgens DNB kan 95% van de huizenbezitters de verduurzaming naar tenminste energielabel B en een warmtepomp best zelf betalen. Wie het geld niet heeft, kan het lenen volgens de DNB.

 

DNB oppert verduurzaming verplicht te stellen

Het bovenstaande is natuurlijk vreemd. Als 95% het zelf kan betalen met spaargeld dan is die overige 5% te verwaarlozen. Bovendien vind ik het heel erg knap dat DNB precies weet dat huizenbezitters de verduurzaming uit eigen zak kunnen betalen. De vraag is natuurlijk of DNB het voor elkaar gaat krijgen dat huizenbezitters gedwongen worden om te gaan verduurzamen. Het is altijd mogelijk om de regels zo te wijzigen dat er iets wordt opgedrongen. DNB oppert om verduurzaming verplicht te stellen bij aankoop van een woning, als de Nederlandse bevolking niet snel genoeg verduurzaamt.

 

Veel starters hebben al maximale hypotheek

Door de gekte op de huizenmarkt is het heel erg moeilijk om voor starters een huis te kopen. Starters die geluk hebben, kopen meestal een huis met een laag energielabel. Bovendien is de hypotheek meestal maximaal op het inkomen. Het spaargeld wat gespaard is, gaat meestal op om de woning leefbaar te maken. Het gevolg is dat veel starters wel in een koopwoning wonen, maar geen financiele buffer meer achter de hand hebben.

 

Duurzaamheidspotje in hypotheek betere oplossing

Ik heb al eerder in een blog geschreven dat verduurzaming mogelijk is als banken zonder eisen een bedrag beschikbaar stellen tegen een bepaalde hypotheekrente. De kosten om deze hypotheek te kunnen krijgen, moeten nihil zijn. Dus er wordt een extra hypotheek verstrekt waarbij:

 

  • geen taxatierapport nodig is
  • geen hypotheekadviseur nodig is
  • geen notaris nodig is

 

De bank verstrekt dan een hypotheekbedrag van bijvoorbeeld 25.000 euro. Bij een hypotheekrente van 4% is de bruto maandlast 119 euro bij een annuiteiten hypotheek. Het is wel verstandig om vooraf goed te bekijken welk bedrag een huizenbezitter nodig heeft. Dit bedrag gaat in depot zodat de bank zekerheid heeft dat de verduurzaming wordt / is gedaan.

 

Hypotheekregels zitten duurzaamheidspotje in de weg

Mijn voorstel is niet mogelijk omdat banken vanwege hun zorgplicht moeten aantonen dat er bij een huizenbezitter geen overcreditering heeft plaatsgevonden. Dit laatste is natuurlijk onzin. De bruto maandlast die betaald moet worden voor de extra hypotheek wordt teniet gedaan door lagere energiekosten. Hierbij kan ook Den Haag eens goed in de spiegel kijken door de energiebelasting flink te verlagen.

 

Conclusie: Tweedeling tussen huizenbezitters

Uit een onderzoek is gebleken dat er een tweedeling ontstaat in Nederland. Huizenbezitters met geld hebben de verduurzaming al gedaan en profiteren daarvan door lagere maandlasten. Huizenbezitters die de verduurzaming niet kunnen doen, gaan steeds hogere maandlasten betalen. Dit betekent dat zij onderaan de streep minder kunnen sparen en dus ook niet kunnen verduurzamen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hypotheek voorstel
vrijblijvend aanvragen
of bel 088-2277344

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek