Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Verraderlijke zorgpremies voor 2020

Korting op collectieve basisverzekering nog maar de helft

Korting op collectieve basisverzekering nog maar de helft

Het is D-day voor de zorgverzekeraars: uiterlijk vandaag om middernacht moeten ze allemaal hun zorgpremies voor volgend jaar gepubliceerd hebben. Vanmorgen vroeg kwamen CZ en VGZ met een verrassing: waar de algemene verwachting was dat alle premies zouden stijgen gaan zij hun premies juist verlagen. Interessant!

Voorspelling Prinsjesdag onzinnig

Het is ieder jaar weer koffiedik kijken. Dat begint op Prinsjesdag, als de regering met een voorspelling komt over de zorgpremie in het jaar daarna. Die voorspelling is dan gebaseerd op de samenstelling van het pakket aan zorg dat gedekt wordt door de basisverzekering. Daarin worden elk jaar wel kleine wijzigingen doorgevoerd en het kostenniveau van de gedekte zorg wordt ingeschat. Eigenlijk is die raming van het kabinet wat onzinnig want ieder jaar blijkt het in de praktijk heel anders te gaan. Eens kijken: ze hadden het over een stijging van €3,=.

Enorme variatie aanpassingen zorgpremies

Dan komt traditiegetrouw DSW al heel snel met de premies, met in het kielzog haar labels Stad Holland en InTwente. De premiestijging van DSW was het dubbele van de kabinetsraming: € 6,= per maand. Stad Holland ging nog sterker omhoog: € 9,25 per maand erbij.

Gisteren volgde dan eindelijk Menzis: daar kozen ze voor een beperkte stijging van € 1,= op de goedkoopste basisverzekering, maar de premie voor de polis met vrije zorgkeuze gaat maar liefst € 8,= per maand omhoog.

En dan melden CZ en VGZ vanmorgen dus doodleuk dat zij hun premie verlagen! CZ haalt er € 3,95 vanaf en VGZ € 1,= per maand.

Verraderlijke zorgpremies: halvering korting collectieve zorgpolis

Nu zijn die meldingen van de zorgverzekeraars over hun nieuwe premies eigenlijk heel verraderlijk. Wie een collectieve zorgverzekering heeft met de maximale korting gaat namelijk veel dieper in de buidel tasten. Het maximum percentage dat aan korting gegeven mag worden op de basisverzekering binnen een collectiviteit is van 10% naar beneden getuimeld naar 5%. Dus heb je een collectieve zorgpolis via bijvoorbeeld je werkgever? Dan zeggen deze premiewijzigingen helemaal niets!

Zonder korting goedkoper dan met korting

Tweederde van de Nederlanders heeft een collectieve zorgverzekering. Zij krijgen korting op de standaard premies die de verzekeraar voor een polis hanteert. Korting! Dat willen wij Nederlanders graag. Regelmatig vergeten we dan verder te kijken dan onze neus lang is. Deden we dat wel, dan zagen we dat een basisverzekering elders zonder korting goedkoper uitpakt dan die collectieve polis met korting.

Alleen voor basis zorgverzekering

Die beperking van de korting op collectieve zorgpolissen geldt alleen voor basisverzekeringen. Heb je bij die verzekeraar een aanvullende polis, dan kan daarvoor een hogere korting blijven gelden. Uiteindelijk draait het er natuurlijk om hoeveel je in totaal moet betalen voor de dekking die jij wilt hebben. Dat betekent: het aanbod van jouw huidige zorgverzekeraar (komt er binnenkort aan) goed vergelijken met wat er verder te krijgen is.

Vergelijk zorgverzekeringen voor komend jaar

De rest van de premies – en dat zijn er nog heel wat – zullen vandaag binnenstromen. Wij verwerken ze dan zo snel als we kunnen in de vergelijkingen, zodat je morgen al een compleet beeld hebt van de premies voor 2020.

Niet mopperen maar overstappen

Dan kan het grote vergelijkingsfeest beginnen. Ik kan alleen maar zeggen: doe het nou eens! Heel veel van jullie kunnen flink besparen op je zorgpremie dus grijp die kans… niet mopperen over verhogingen maar uitzoeken waar de dekking die jij wilt het goedkoopst is. En dan overstappen!

Check 5 TopTips voor je zorgverzekering

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek