Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 2 december 2019, 08:25 - Anneke Ranzato-Versloot

Laten het weer eens even over zorgverzekeringen hebben. Nu eens niet over de basisverzekering of het eigen risico, maar over de tandartsverzekering. De kosten van de tandarts zijn immers niet (of nou ja, bijna nooit) verzekerd binnen het basispakket van jouw zorgpolis. Daarvoor moet je een aanvullende verzekering hebben. Of niet natuurlijk, dat kan ook. Want in veel gevallen is die tandartsverzekering nogal onzinnig en bij veel mensen zelfs weggegooid geld.

Zorgverzekeringen online vergelijken

Tandarts voor kinderen = gratis!

Allereerst even heel duidelijk: de tandartskosten voor jouw kinderen zijn wél gedekt zonder extra verzekering. Daar hoef je niets voor te betalen. Ook geen eigen risico, want dat is voor kinderen niet van toepassing. Er is dus nooit een financiële drempel om met je kinderen naar de tandarts te gaan en dat is maar goed ook: zo wordt dat gebit in elk geval tot hun 18e goed in de gaten gehouden.

Kind tanden poetsen

Preventie-assistente: nuttige goudmijn
Voor tandartsen is dat wel een soort van goudmijntje natuurlijk - opeens kwam er een bezoek aan de preventie-assistente bij. Allemaal declarabel voor de tandarts zonder dat wij er extra kosten aan hebben. Wel heel zinvol: er wordt goed met de kids gekeken naar hoe ze poetsen en hoe dat beter kan. Met name bij mijn jongste heeft dat echt zin gehad. Het bezoek aan de 'poetsjuf' vond ik nooit leuk - altijd een beetje het gevoel dat het mijn schuld was als het niet goed genoeg was, maar de aandacht voor goed poetsen bleek wel te helpen.

Tandarts voor volwassenen: verzekeren of niet?

Dan de tandartskosten voor jou als volwassene. Veel mensen zijn bang voor de kosten die een bezoek aan de tandarts met zich mee kunnen brengen en kiezen daarom voor een ruime verzekering. In de praktijk blijkt dat ze de kosten van die verzekering er nauwelijks of zelfs bij lange na niet uithalen.

Maximale dekking en percentage vergoeding

De meeste tandartsverzekeringen dekken de kosten maar beperkt. Bijvoorbeeld een dekking van € 250, waarvan dan zelfs maar 75% vergoedt wordt. Wat betekent dat nou? Om precies te zijn dat je maximaal 75% van € 250 = € 187,50 aan vergoeding kunt krijgen. En daar betaal je dan bijvoorbeeld € 150 aan premie voor.

Tandarts bezoek

Winst bij maximaal gebruik

Klinkt als winst toch? Die € 37,50 is toch leuk meegenomen. Klopt... als je inderdaad die €250 aan tandartskosten maakt. Dat doet de gemiddelde volwassen Nederlander helemaal niet, die kosten blijken gemiddeld € 128,= per jaar! We hebben het dan over de kosten van 2x per jaar op controle plus een bezoek aan de mondhygiënist(e).

Verlies bij gemiddeld gebruik

Stel, je maakt inderdaad die €128 aan tandartskosten. 75% daarvan krijg je vergoed, dat komt neer op € 96. Terwijl je aan premie € 150 betaald hebt. Niks geen winst van € 37,50.... verlies van € 54 zul je bedoelen!

Tandartsverzekering: wel of niet doen?

Zeg ik nu dat je géén aanvullende tandartsverzekering moet nemen? Nee hoor, dat zeg ik niet. Ik zeg wél dat je kritisch moet kijken naar de dekking die je afsluit, de premie die daarbij hoort en de kosten die je normaal gesproken voor de tandarts maakt. Want als er écht iets moet gebeuren - een kroon of een wortelkanaalbehandeling ofzo - dan is die verzekering toch maar een druppel op de gloeiende plaat. Wil je je goed verzekeren voor dat soort kosten... dan betaal je echt goudgeld aan premie.

Tandartskosten verzekeren of niet

Zelf heb ik ook een tandartsdekking in mijn zorgpolis. Weloverwogen - maar dat is ook wel eens anders geweest. Tot ik een keer goed ging rekenen toen ik zorgverzekeringen aan het vergelijken was: toen bleek dat wij standaard inleverden op onze tandartsverzekering. Ik kan me nog goed herinneren hoe ik daar met verbazing naar zat te kijken - ergens tussen Kerst en Oud & Nieuw, járen geleden. Zo verbaasd dat het zo werkte én dat ik het niet eerder had gezien.

Dus: bespaar je zelf die verbazing over een paar jaar en kijk eens echt goed naar:

  • wat je nu eigenlijk verzekerd hebt aan tandartskosten,
  • hoeveel daarvan maximaal vergoed wordt,
  • hoeveel tandartskosten je normaal gesproken maakt,
  • hoeveel premie je voor die verzekering betaalt.

Trek dan zelf je conclusie: is die tandartsverzekering nou slim of niet?

Eerdere artikelen over zorgverzekeringen dit jaar:

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.