Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 2 september 2021, 08:51 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen #banken en verzekeraars

Werd ik even opgeschrikt door m'n collega... IT-man, zegt nagenoeg nooit iets over financiële onderwerpen. Stuurt me opeens een linkje met de vraag of het interessant is voor een nieuwsberichtje, iets over een bankrun?  Hij had er ook iets over op de radio gehoord. Je kunt je voorstellen dat ik direct wakker was op de vroege morgen.

Bankrun vs Run op rekeningen

Online was er niet heel veel commotie, dus dacht ik al snel dat het wel mee zou vallen. Maar inderdaad, het FD schreef: 'Negatieve rente zorgt voor run op bankrekening'. Ah. Een run op nieuwe bankrekeningen is wel iets heel anders dan een bankrun. Het klinkt wel ongeveer hetzelfde, dat is waar. 

Wat is een bankrun?

Een bankrun is een situatie waarin heel veel mensen tegelijk geld van de bank gaan halen, omdat ze de bank niet meer vertrouwen. Misschien ken je de film 'It's a wonderful life'? Enorm oude maar prachtige film uit 1946, die wij hier thuis proberen ieder jaar rond Kerst te kijken. Die gaat over een echte bankrun. Allemaal klanten aan de balie die hun banksaldo cash willen meenemen omdat ze bang zijn dat een bank gaat omvallen en ze dan hun geld kwijt zijn.

Denk Icesave
Recenter en ongetwijfeld voor meer mensen bekend is de situatie rond de ondergang van Icesave. Daar ging het natuurlijk niet om een stormloop op een bankkantoor, wel om een digitale run waardoor je gewoon niet meer in je online bankieren kon komen. 

Run op rekeningen

Een run op rekeningen betekent niet dat mensen hun geld van de bank gaan halen... ze gaan juist nieuwe rekeningen openen. Ze gaan overstappen naar een andere bank, van spaarbank veranderen! Op het moment dat ze het geld gaan overboeken van hun oude naar de nieuwe rekening zou je kunnen spreken van een bankrun, maar alleen als dat in héle grote aantallen en bedragen gaat. Zodanig dat het voortbestaan van de oude bank erdoor in gevaar komt. 

Nieuwe spaarrekeningen openen vanwege negatieve rente

Dat is hier niet aan de orde. Het gaat om grote spaarders die hun spaarkapitaal aan het verspreiden zijn over meerdere banken. Waarom? Simpel: de negatieve spaarrente. De grens waarboven je moet gaan betalen voor het aanhouden spaargeld is bij de grootbanken fors naar beneden gegaan per 1 juli. Neem nou ING - daar moet je 'al' vanaf € 100.000 aan spaargeld een rente gaan betalen van 0,5%. Dat kan behoorlijk oplopen als je veel geld op een spaarrekening hebt staan.

Geld opnemen - bankrekening openen

Gewone spaarder heeft niet meer dan een ton spaargeld

De gewone spaarder heeft hier natuurlijk geen last van: de meeste mensen hebben echt niet meer dan € 100.000. En wie dat wel heeft kiest er meestal niet voor om dat allemaal op een spaarrekening te laten staan, die zet veelal wel de stap om met een deel ervan te beleggen. En ik kan alleen maar hopen dat als je wél meer dan € 100.000 spaargeld hebt, dat je dit niet bij één bank hebt staan. Of zelfs maar onder één bankvergunning. Je wilt toch zeker wel veilig sparen?

Zakelijke rekeningen: ondernemers willen kapitaal spreiden

In het artikel van het FD draait het dan ook niet om particulieren - het gaat over zakelijke rekeningen. Kleinere ondernemers hebben wel vaak een behoorlijk kapitaal gereserveerd, dat is voor een bedrijf natuurlijk verstandig. Komt dat kapitaal boven de € 100.000 - dan willen ze liever niet 0,5% moeten betalen aan rente, heel begrijpelijk. Dus gaan ze op zoek naar spreiding: ze vragen een extra spaarrekening aan bij een andere bank.

Dat doen ze niet voor de rente: die is op zakelijk sparen eigenlijk overal nul komma niks. Of nou ja... Rabobank geeft op haar BedrijfsSpaarRekening nog 0,01% rente.

Zakelijke spaarrentes

Banken zitten er niet op te wachten

Daar zitten de banken niet bepaald op te wachten. Die willen helemaal geen extra spaargeld aantrekken, zéker niet van bedrijven die alléén een spaarrekening aanvragen. Diverse banken hebben tegen het FD dan ook aangegeven dat ze nieuwe klanten niet aannemen als die alleen hun geld komen spreiden. Ze zijn eigenlijk alleen welkom als ze ook andere producten afnemen. Snap ik - een klant met alleen spaargeld is voor een bank niet rendabel. In ieder geval nu niet.

Storm in glas water

Kortom: dat van die bankrun was een storm in een glas water. Er is geen sprake van een bankrun, gelukkig niet zeg. Daar zitten we met z'n allen natuurlijk helemaal niet op te wachten. Vooralsnog zijn banken denk ik alleen maar blij als er spaargeld bij ze weggehaald wordt. Je zou het een positieve bankrun door de negatieve rente kunnen noemen.

Spaarrentes en spaarbanken in de gaten houden?

Meld je NU aan voor onze maandelijkse Update Sparen in je mail!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.