Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 13 september 2022, 10:10 - Anneke Ranzato-Versloot
#energie #besparen #verduurzamen #lenen

Wat is dit nou weer voor onzalig plan? Het kabinet wil schulden overnemen van mensen die energie niet kunnen betalen - kopt NOS.nl. Ik ben nieuwsgierig hoe ze dat voor zich zien.

Energierekening overnemen bij betalingsproblemen

Het lijkt nogal simpel: als mensen echt in de betalingsproblemen komen en dreigen afgesloten te worden door het energiebedrijf, dan nemen de overheid en de energiebedrijven de rekening over. Dat zou al voordat het winter wordt ingevoerd gaan worden.

Voorkomen dat mensen afgesloten worden van gas en elektra

Het idee is op zich okay: voorkomen dat mensen afgesloten worden van gas en elektriciteit. Ben ik voor. Je wilt niet dat hele groepen huishoudens in de kou komen te zitten door de geëxplodeerde energietarieven.

Koken op gas

Vrágen om misbruik!

Maar het overnemen van schulden als de rekening niet betaald wordt... dat is toch vrágen om misbruik!

Waarom zou je dan besparen?

Hoeveel mensen zijn er wel niet die op allerlei punten geld zouden kunnen besparen en dan wél in staat zijn om de rekening te betalen? Een deel zal dat doen, een ander deel vindt het ongetwijfeld allemaal veel te veel gedoe. Als je het die laatste groep makkelijk maakt door te zeggen: als je de rekening niet kunt betalen nemen wij 'm wel over... 

In het artikel op NOS.nl lees ik:

Het systeem is gevoelig voor misbruik, maar volgens de bronnen neemt het kabinet dat op de koop toe. Snelheid is belangrijker dan zorgvuldigheid, is de redenering, waarbij een vergelijking wordt gemaakt met de manier waarop de coronasteun voor bedrijven werd gegeven. Wel wordt er nog gekeken of er een toets kan worden ingebouwd om beter te bepalen of iemand het echt nodig heeft dat zijn energieschuld wordt kwijtgescholden.

De vergelijking met de coronasteun kwam ook meteen bij mij naar boven. Gewoon geld rondstrooien zonder te checken of mensen het echt nodig hebben.

Hoe ga je misbruik voorkomen?

Dat snelheid belangrijk is begrijp ik - maar het lijkt me toch echt dat er iets gedaan moet worden om misbruik zoveel mogelijk te voorkomen. Al het geld dat de overheid uitgeeft aan steun (en het overnemen van schulden is ook steun) moeten we immers wel met z'n allen weer ophoesten.

Hulp voor wie dat echt nodig heeft

Ik ben er helemaal voor dat mensen die het water aan de lippen staat, die alles hebben gedaan om hun uitgaven te beperken en dan nog niet rondkomen door de bizarre energieprijzen, dat die mensen geholpen worden. Prima dat we die als maatschappij helpen.

Geen vrijbrief om rekeningen niet te betalen

Maar niet met een systeem dat een vrijbrief geeft aan iedereen die geen zin heeft om de rekening te betalen. Om lekker geld uit te (blijven) geven aan allerlei niet-noodzakelijke dingen omdat de energierekening toch overgenomen wordt.

Geld opnemen zodat er geen saldo is

Je zou je kunnen voorstellen dat er mensen zijn die dan geld gaan opnemen van hun rekening vlak voordat de energierekening afgeschreven wordt. Zodat er geen saldo is en je na een paar pogingen de regeling van overname schuld in gaat.

Toetsing om noodzaak te bepalen

Ik hoop dus echt dat er wel een toetsing komt om de noodzaak te bepalen. Heel eerlijk weet ik ook niet goed hoe die eruit zou moeten zien en 100% waterdicht zal het nooit zijn, maar er moet in mijn ogen wel een drempel zijn. Een check in hoeverre het echt nodig is dat de rekening overgenomen en daarmee kwijtgescholden wordt.

Toets om noodzaak steun te bepalen

Andere vorm van steun

Zou het niet beter zijn om de steun op een andere manier vorm te geven? Als lening, met snel isoleren of door het begrenzen van de energierekening?

Steun als lening?

De steun geven in de vorm van een lening is ook weer geen optie waarschijnlijk: dan bouwen juist de mensen die geen ruimte hebben in hun budget alleen maar een schuld op die weer afgelost moet worden. Alhoewel... als je dat doet, dan kun je achteraf gaan toetsen of ze die lening wel kunnen aflossen. Blijkt dat niet zo te zijn volgens een serieuze toets, dan kun je de opgebouwde schuld alsnog kwijtschelden. Zoiets?

Goedkope huurwoningen snel isoleren!

Ik geloof dat ik liever zou zien dat er heel veel en heel snel geïsoleerd gaat worden, juist bij de goedkope huurwoningen waar mensen met een laag inkomen wonen. Dat mag van mij dan wel deels op kosten van de overheid, samen met de energiebedrijven en de woningbouwverenigingen. 

Isoleren

Energierekening begrenzen

Een begrenzing aan de energierekening zou ook kunnen werken. Dat je wel moet betalen - het bedrag dat je bijvoorbeeld vorig jaar per maand betaalde - maar dat de kop eraf gehaald wordt via een regeling.

En zo is er ongetwijfeld nog wel iets aan alternatieve steun te verzinnen, anders dan het blind kwijtschelden van schulden. Toch? 

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.