HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Jaarruimte 2022 afstorten : check!

Aftrekbare lijfrentepremie berekenen en storten

Aftrekbare lijfrentepremie berekenen en storten

Nog maar iets meer dan twee weken, dan is het jaar 2022 voorbij. In die laatste weken van het jaar is het altijd even opletten dat je geen financiële dingen vergeet… van die dingen die je écht vóór 1 januari geregeld moet hebben. Vorige week had ik het er al over in de blog Eindejaarstips: snel besparen voor 2023.

Sparen voor je pensioen

Lijfrentepremie afstorten

Uitstellen is wat onzinnig voor dingen die weinig tijd kosten. Toch is de neiging groot om acties voor je uit te schuiven als ze nog niet echt móeten. Tenminste, dat merk ik bij mezelf. Maar zojuist dacht ik: die jaarruimte afstorten – laat ik het nou gewoon even doen!

Pensioenrekening

Dat storten van m’n jaarruimte doe ik al jaren bij Brand New Day, dat bevalt me prima. Op zich wel gek dat het in alle communicatie nog steeds over ‘lijfrentepremie’ gaat – want ik heb helemaal geen lijfrenteverzekering waar ik premie voor betaal.

Pensioensparen

Het is een pensioenrekening (ze noemen het ook wel banksparen voor je pensioen) waarop ik geld stort dat belegd wordt in fondsen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me niet erg bezighoud met waarin dan precies belegd wordt. Het is aardig gespreid dus geloof ik het verder wel.

Lijfrenteverzekering

De andere optie voor zelfstandig pensioensparen is inderdaad een lijfrentepolis bij een verzekeraar. Daar heb ik niet voor gekozen en dus betaal ik eigenlijk helemaal geen lijfrentepremie. Toch wordt die term standaard gebruikt bij het berekenen van het bedrag dat aftrekbaar is. 

Lijfrente kopen

Natuurlijk moet ik er tegen de tijd dat ik met pensioen ga wel een lijfrente van kopen. Het pensioenkapitaal komt dan vrij en om te voorkomen dat ik een belasting-boete (revisierente) aan m’n broek krijg moet ik het dan overstorten naar een ‘uitkerende lijfrente’. Dat kan dan in beleggingen blijven of gestort worden bij een bank of verzekeraar.

Geld

Lijfrenteverzekering of bancaire lijfrente

Grappig eigenlijk het pensioengeld in een bank- of beleggingsproduct nog steeds een (bancaire) lijfrente heet. Dat is toch echt een verzekeringsterm in mijn ogen. Lijf-rente, een periodieke uitkering die afhankelijk is van het ‘lijf’, het in leven zijn. Maar goed, zo weet wel iedereen waar het over gaat.

Berekenen jaarruimte 2022

Het natuurlijk niet alleen om het afstorten van de ‘lijfrentepremie’ – eerst moet je dan berekenen hoeveel je kunt aftrekken in je aangifte over 2022. Dus de jaarruimte berekenen. Je wilt niet teveel storten en ook niet te weinig.

Kost berekening veel tijd en moeite?

Op één of andere manier heb ik dan het gevoel dat die berekening veel tijd en moeite kost. Tot ik het doe, dan blijkt het ieder jaar weer een fluitje van een cent. Tenminste, als je (zoals ik) alleen inkomsten als ondernemer hebt, geen andere pensioenopbouw hebt en niets met de oudedagsreserve (FOR) doet. 

Jaarruimte en reserveringsruimte berekenen

Niet alleen voor ondernemers

Nu ben ik dus ondernemer en heb dus geen werkgever die een pensioenvoorziening voor me geregeld heeft. Bouw jij wel pensioen op? Dan wil dat niet zeggen dat je geen gebruik kunt maken van de jaarruimte. Het ligt er maar net aan of die pensioenvoorziening goed is of wat minder. De berekening doen kan in elk geval geen kwaad toch?

Berekening aftrekbare lijfrentepremie: jaarruimte

Voor het berekenen van je jaarruimte ga je simpelweg naar de website van de Belastingdienst. Je beantwoordt alle vragen en dan heb je het bedrag dat je kunt aftrekken van je inkomen als je het hebt gestort in een lijfrentevoorziening. Dan is het alleen nog maar een kwestie van storten – als je tenminste al een voorziening hebt en daar een aanvulling op wilt doen.

Lijfrenteaftrek: 2021, 2022, 2023

Ik vind het altijd fascinerend hoe de jaartallen bij die lijfrentezaken door elkaar lopen. Je berekent de jaarruimte voor 2022 met de inkomensgegevens van 2021 en kunt de lijfrentestorting opvoeren in de belastingaangifte die je in 2023 doet.

Reserveringsruimte berekenen

Om het nog ingewikkelder te maken kun je ook nog aan de slag met je reserveringsruimte. Als je in de afgelopen 7 jaar niet optimaal gebruik hebt gemaakt van je jaarruimte geeft dat nog extra mogelijkheden om fiscaal aftrekbaar te sparen voor je pensioen. Bijvoorbeeld omdat je in die jaren het geld niet beschikbaar had om af te storten, maar nu wel.

Pensioenspaarpot aanvullen met belastingaftrek

Dan kun je de pensioen-spaarpot nu aanvullen en dan alsnog de inleg aftrekken van je inkomen in 2022. Moet je wel even je inkomensgegevens en pensioenopbouw van de laatste 7 jaar erbij zoeken.

Papieren pensioenberekening

Berekening reserveringsruimte achterwege laten

Ik laat de reserveringsruimte berekening achterwege – heb immers elk jaar het maximale bedrag aan jaarruimte gestort. Dus dan heb ik als het goed is geen reserveringsruimte, zonde van de moeite om dat toch te gaan berekenen.

Jaarruimte gestort – klaar!

Binnen no-time had ik m’n jaarruimte berekend en het geld vanaf m’n spaarrekening overgemaakt naar Brand New Day. Dat gaat daar heel handig met een iDeal overboeking – geen gedoe met omschrijvingen en polisnummers en de vraag of het geld wel goed aankomt. Per direct zie ik in m’n transacties account van BND dat het geld is binnengekomen, en binnenkort het verdeeld over de fondsen. Klaar voor dit jaar!

Aftrekpost opvoeren in belastingaangifte

Nu alleen niet vergeten de aftrekpost op te voeren in m’n belastingaangifte volgend jaar. Maar dat komt goed, want die vraag kom je bij het invullen vanzelf tegen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen