HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Prijs- en renteverschillen tussen Nederland en Duitsland

Potje HAK-appelmoes en LeasePlan Bank spaarrekening

Potje HAK-appelmoes en LeasePlan Bank spaarrekening

Het is toch bizar: de prijsverschillen tussen Nederland en Duitsland…  Maar wist je dat dit verschil niet alleen voor boodschappen geldt? Ook Nederlandse banken doen eraan mee: in Duitsland geven ze een veel hogere rente op spaarrekeningen!

Boodschappen uit Duitsland goedkoper

Als je de grens over gaat om in een Duitse supermarkt boodschappen te doen zijn allerlei producten van Nederlandse producenten daar gewoon flink goedkoper. Het is niet zo gek dat supermarkten net over de grens in Duitsland overstroomd worden met Nederlanders.

Picnic pakt aan – mag dat?

Boodschappenbezorger Picnic maakt slim gebruik van het prijsverschil bij bepaalde boodschappen. Onder het motto ‘Op reis voor de beste prijs’ kun je bij Picnic kiezen voor een potje HAK-appelmoes met een Duits etiket – dat is dan 60 cent goedkoper dan met een etiket in het Nederlands. Nutella, Coca Cola, Magnums… allemaal ruim goedkoper als je voor de Duitse variant kiest.

Picnic - boodschappen bezorgen

NVWA: dat is verboden

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt dat dit niet mag. Gewone supermarkten mogen het niet, omdat het etiket in het Nederlands moet zijn. Picnic stelt het wel te mogen omdat ze in hun app een Nederlandse vertaling van de informatie op het etiket aanbieden. De NVWA is het daar duidelijk niet mee eens. Daar legt Picnic zich niet zomaar bij neer. Zij willen graag de discussie voeren over de prijsverschillen, die in het nadeel van de Nederlandse consument zijn.

Spaarrente veel hoger in Duitsland

In het kader van prijsverschillen… hoe zit het met de rente in Duitsland? Je zou verwachten dat die grofweg gelijk is aan die in Nederland. We hebben te maken met dezelfde ECB rente en de economieën zijn vergelijkbaar.

Nederlandse grootbanken in luxepositie

Nu kunnen Duitse banken om welke reden dan ook besluiten een hogere rente te vergoeden dan Nederlandse banken. Dat zal dan vooral met concurrentie te maken hebben denk ik. De grootbanken in Nederland hebben een luxepositie: veel Nederlandse spaarders zijn lui en boeken hun geld niet over naar een kleinere concurrent met een hogere spaarrente.

Spaarrentes in Duitsland vergelijken met Nederland

Nu is mijn Duits niet geweldig, maar een Duitse vergelijker van spaarrentes kan ik nog wel volgen (en lang leve de optie Vertalen naar Nederlands in Chrome). Daar zie ik bovenaan de spaarrekening van Trade Republic met 2% rente… die hebben we in Nederland ook!

Dan een aantal banken waar we in Nederland niets mee kunnen (dat zijn overigens geen Duitse banken), dan de bij ons bekende Bigbank met 1,63%, Renault Bank met 1,56%. En dan Nederlandse bank, met ook 1,51%: LeasePlan Bank! Ook ING komt in de lijst voor, de Extra-Konto geeft een rente van 0,87%.

Wat is de spaarrente van deze banken in Nederland?

Spaarrente in Duitsland Spaarrente in Nederland Verschil
Trade Republic 2,02% 2,0% -0,02%
Bigbank 1,63% 1,30% -0,33%
Renault Bank 1,56% 1,25% -0,31%
LeasePlan Bank 1,51% 0,75% -0,76%
ING 0,87% 0,15/0,25% -0,72/0,62%

Nederlandse spaarrentes

Actierente ING omgerekend

Die ING rente is wel vertekend trouwens: daar hebben ze een actierente van 2% voor 4 maanden, daarna krijg je nog maar 0,30%. Dat hebben ze in de vergelijker omgerekend naar een totaalrente van 0,87% voor het eerste jaar. Het geld bij ING in Duitsland valt trouwens onder de Duitse spaargarantie, niet de Nederlandse.

LeasePlan Bank: dubbele rente in Duitsland

Geld bij LeasePlan Bank valt onder de Nederlandse garantie, ook als de rekening in Duitsland geopend wordt. En de rente… echt schokkend… is meer dan het dubbele van de Nederlandse LeasePlan Bank spaarrente!

LeasePlan Bank in Duitsland

Open ik toch een spaarrekening in Duitsland!

Dan denk je misschien: prima, open ik toch een spaarrekening in Duitsland. Dat gaat alleen meestal niet zomaar. Ik zeg niet dat het onmogelijk is, met name in grensgebieden is er misschien wel wat te regelen. Maar veelal verlangen banken (LeasePlan Bank in elk geval wel) een Duits adres om een spaarrekening in Duitsland te openen… en dat heb je waarschijnlijk niet.

Voorwaarden spaarrekening LeasePlan Bank in Duitsland

Concurrentie en luie spaarders in Nederland

Kortom: je kunt er waarschijnlijk vrij weinig mee. Het voelt wel behoorlijk oneerlijk van de banken – toch kun je er weinig tegen doen. Dat lukt alleen als we iets aan die luxepositie van de banken doen. Als er serieuze concurrentie is verhogen ze hun spaarrentes misschien wel? Dan moeten wel veel meer Nederlandse spaarders ook de stap zetten om hun geld naar een kleinere, minder bekende bank over te boeken. Kennelijk is het aanbod onder Nederlandse garantie daarvoor nog niet interessant genoeg, of zijn spaarders in ons land te lui.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  1. Reactie op: Dora50 van zaterdag januari 28, 2023 08:31
    #Anneke: wanneer komen jullie terug op het artikel over Trade Republic dat offline is gehaald.
    1. Hebben we nu een bevestiging van de Belastingdienst dat het saldo onder sparen valt?
    2. Hebben we een verklaring van de Ierse Centrale Bank dat individuele spaarders (al het geld staat op een verzamelrekening) terugbetaald worden bij een faillissement van Trade Republic.
    3. Heb je zelf een substantieel percentage van je spaargeld bij Trade Republic gestort?

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen