HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Niet zo positief over de huizenmarkt

ABN Amro deelt mening Jos Koets

ABN Amro deelt mening Jos Koets

De afgelopen weken was er steeds meer positief nieuws over de huizenmarkt in de media. Zelf ben ik minder positief over de huizenmarkt. En ik ben niet de enige.

Woningmarkt-verwachtingen ABN Amro

Vorige week was ABN Amro aan het woord in de Telegraaf. Net als ik blijkt deze bank niet zo positief over de woningmarkt. Hieronder een opsomming van de verwachtingen & stellingen van ABN Amro:

 • Het aantal mensen dat een bestaand huis koopt of verkoopt, blijft komend jaar dalen
 • In de periode juni 2022 tot en met mei 2023 werden 7% minder bestaande woningen verkocht dan een jaar daarvoor
 • Het aantal aankopen van bestaande woningen hangt sterk samen met de hoeveelheid nieuwbouwwoningen die op de markt komen
 • Het aantal nieuwbouwwoningen blijft achter (te weinig gebouwd)
 • Stijging huizenprijzen volgens NVM met 2,8% werd veroorzaakt doordat er relatief veel woningen in het hogere prijssegment werden verkocht
 • Verwachting ABN Amro dit jaar is een daling van de huizenprijzen van 5%
 • Volgend jaar verwacht ABN Amro een daling van 3% van de huizenprijzen
 • Energielabel gaat invloed hebben op de huizenprijzen als deze wordt meegenomen in de maximale hypotheek
 • 50% van de starters verwacht pas over drie jaar hun eerste koopwoning te kunnen kopen

Maximale hypotheek afhankelijk van energielabel

Opvallend is de opmerking van de ABN Amro over het energielabel. Ik heb al eerder in een blog geschreven dat de banken achter de schermen bezig zijn om de hoogte van de maximale hypotheek mede afhankelijk te maken van het energielabel.

Maximale hypotheek berekenen

Hogere hypotheek voor duurzamere woning

Dit betekent dat een huizenbezitter die een woning met energielabel A koopt een hogere hypotheek op zijn inkomen kan krijgen dan dat hij / zij een koopwoning met energielabel F koopt. Het gevolg is wel dat koopwoningen met een energielabel F meer in prijs dalen dan bij energielabel A. Of bij een prijsstijging: koopwoningen met energielabel A meer stijgen dan huizen met energielabel F.

Extra waardestijging door verduurzaming

Om van energielabel F naar energielabel A te komen, moet een huizenbezitter heel wat gaan verbouwen (energiezuinig maken, verduurzamen). Dit gaat aardig wat centjes kosten. De vraag is dan of huizenbezitters deze euro’s wel hebben. Huizenbezitters die dit wel voor elkaar krijgen, hebben als voordeel dat de waarde van hun koopwoning leuk kan stijgen. Aan de andere kant zijn er woningen waarbij het niet gemakkelijk is om deze energiezuiniger te maken.

Gratis EnergiebespaarScan

Te weinig nieuwbouw

Tot slot blijft de nieuwbouwwoning een groot probleem in Nederland. Er wordt te weinig gebouwd. Bovendien zijn de prijzen van de nieuwbouwwoningen te hoog (duur materiaal en veel eisen), waardoor mensen geen nieuwbouwwoning kopen.

Nieuwbouwhuis

Hierbij komt het steeds vaker voor dat de bouwtermijn langer wordt dan vooraf is doorgegeven. Dit betekent meer onzekerheid bij huizenbezitters die ook hun huidige woning nog moeten verkopen, die daardoor minder makkelijk de stap naar nieuwbouw zetten. Het gevolg: hun huidige woning komt niet beschikbaar voor verkoop.

In ieder geval is ABN Amro niet positief gestemd over de huizenmarkt.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

 1. Reactie op: Rick M van zondag augustus 6, 2023 14:42
  De rente daalt niet naar 2 procent. De rente stijgt naar minimaal 6 procent. De huizenprijzen dalen met minimaal 30 procent. Verklaar mij voor gek . Maar het gaat gebeuren. Ik heb al meerdere voorspellingen goed gehad.

 2. Reactie op: Robinho van vrijdag juli 28, 2023 17:27
  Wat is dit voor een site. ? Alles maar ook alles sort in. Bull run crypto 2024 aanstaande. Iedereen verklaard mij voor wappie maar het gaat gebeuren. Heb ook Credit crisis voorspeld. En meerdere dingen.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen