HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Huis verduurzamen: binnen hoeveel jaar terugverdiend?

Zonnepanelen en spouwmuurisolatie verdien je snel terug

Zonnepanelen en spouwmuurisolatie verdien je snel terug

Een huis met energielabel D verduurzamen is een kostbare missie, maar je doet het voor een goed doel. Je draagt maar een klein beetje bij aan een beter klimaat, maar ook met kleine stapjes kun je een marathon lopen. Toch moet het wel betaalbaar blijven. In hoeveel tijd je een investering terugverdient hangt af van je huidige tarieven bij de energieleverancier, maar ook van de investering. Wist je dat een hybride warmtepomp een slechte investeringen kan zijn als je kijkt naar de terugverdientijd?

Huis verduurzamen - terugverdientijd

Wat is de besparing door jouw maatregelen?

Door het plaatsen van zonnepanelen of het laten isoleren van vloeren en de muren, verlaag je de energierekening. Je moet hierin deels vertrouwen op wat deskundigen zeggen, want het is moeilijk terug te vinden op de energierekening wat de besparing is. Je kunt een vergelijking maken met vorig jaar, maar de omstandigheden zijn natuurlijk anders. De maand juli 2022 was zeer zonnig. Dat was in juli 2023 helaas wel anders.

Zonnepanelen

Terugverdientijd duurzame investeringen

Energiebespaarders.nl heeft met een aantal voorbeelden inzicht gegeven in de terugverdientijd van een aantal duurzame investeringen. Voor mij stond er een grote verrassing in. Een hybride warmtepomp heeft namelijk een erg lange terugverdientijd.

Laat eerst uitzoeken waar de “quick wins” zitten

Voor het verduurzamen van mijn huis heb ik eerst een energie-expert ingeschakeld in mijn vorige woning. Over verzekeringen, hypotheken en andere directe geldzaken kan ik jou alles vertellen, maar over het verduurzamen van de woning is dat anders.

Adviezen uitgedrukt in een bespaarbedrag

Zodra het uitgedrukt is in een bespaar bedrag, kan ik er iets mee. Na een advies weet je dat je niet moet beginnen met een warmtepomp of een zonneboiler. Ik heb van de experts begrepen dat je eerst de basis moet aanpakken. Voor mij was dat dakisolatie en muurisolatie. Van iedere geïnvesteerde euro kreeg ik hiermee het hoogste rendement. De volgende stap waren zonnepanelen. Met andere woorden: ga eerst voor de quick wins. Hoe kun je tegen de laagste kosten de grootste besparing realiseren?

GRATIS Energiebespaarscan 

In hoeveel jaren verdien je een hybride warmtepomp terug?

Zoals aangegeven zijn er nogal wat afhankelijkheden voor het schatten van de terugverdientijd. Koop je een hybride warmtepomp voor €12.000 of voor €8.000. Ook moet je letten op het verbruik van energie en de tarieven van je energieleverancier. Tevens maakt het een groot verschil of je zonnepanelen hebt of niet. De terugverdientijd verschilt daarom, maar uit een voorbeeldberekening van de Energiebespaarders blijkt dat een terugverdientijd van 14 tot 20 jaar geen uitzondering is. Door de subsidie gaat het terugverdienen sneller, maar je moet nog steeds rekening houden met 10 jaar.

Warmtepomp

In hoeveel jaren verdien je zonnepanelen terug?

Volgens de Consumentenbond verdien je zonnepanelen ongeveer in 5 jaar terug. Met een energiecontract afgesloten in dure tijden, kan het terugverdienen binnen 3 jaar. De panelen hebben ongeveer een levensduur van 25 jaar, dus zonnepanelen zijn een goede investering. Wel jammer dat het salderen mogelijk vanaf 2025 wordt afgebouwd, maar ondanks dat kan het nog steeds uit.

Wil je snel je investering terugverdienen? Ga voor spouwmuurisolatie!

Spouwmuurisolatie is relatief goedkoop met een hoog rendement. Binnen 3 jaar verdien je de investering terug. Voor een jaren 30 woning met het energielabel D kun je de investering zelfs alweer terugverdienen binnen 1,5 jaar. Lees ook de blog van Anneke over spouwmuurisolatie.

Stort je dus niet blind op duurzame maatregelen, maar vraag het eerst aan de experts. Een advies gericht op je woning zorgt voor het hoogste rendement voor iedere euro. Zo gooi je geen geld in de verkeerde hoek.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen