Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 26 september 2017, 11:38 - Anneke Ranzato-Versloot
#zorgverzekering

We zaten er natuurlijk op te wachten bij HomeFinance: de eerste zorgpremie voor 2018. Zoals ieder jaar komt die uit de koker van DSW, de zorgverzekeraar uit Schiedam. Nu verrast DSW wel vaker, maar deze keer is het wel heel extreem.

Vorig jaar: veel meer omhoog dan verwacht

Een jaar geleden trapte DSW het zorgverzekeringsseizoen voor 2017 af. Dat deed ze met een forse verhoging van de premie voor de basisverzekering: van € 98,75 naar € 108,= per maand. Een stijging van maar liefst € 9,25 dus. Per máánd. Bijna 10% omhoog, waar de politiek op Prinsjesdag een verwachte stijging van 3,5% had genoemd.

“Eén ding staat vast: de zorgpremie gaat weer omhoog”

DSW houdt duidelijk van verrassen. Vorig jaar in negatieve zin, dit jaar in positieve zin. Wederom is bij de presentatie van de Miljoenennota gesproken over een stijging van de zorgpremie. Gemiddeld zou die met € 81,= per jaar omhoog gaan. Ook de media waren het erover eens: Eén ding staat vast: de zorgpremie gaat weer omhoog – schreef het FD drie dagen geleden nog.

DSW vaart tegen de stroom in

Wat doet DSW? Die verláágt de premie. Okay, marginaal, dat wel. De verlaging is € 6,=. Per jaar, niet per maand. Laten we de stijging van vorig jaar ook even op jaarbasis noemen… dat was € 111,=. Om de daling even in perspectief te zetten. Je kunt ook concluderen dat de stijging van vorig jaar te groot is geweest en er daardoor nu een daling mogelijk is.

Kostenramingen en reserves

Ergens vind ik het allemaal een beetje ongeloofwaardig worden. Naar mijn idee was Chris Oomen wel een betrouwbare bron als het gaat om ontwikkelingen in zorgverzekeringsland. Toch riep dezelfde man anderhalve maand geleden nog dat de zorgpremie in 2018 weer flink zou gaan stijgen. Nu doodleuk roepen dat de premie omlaag kan omdat de raming van de landelijke zorgkosten in 2017 te hoog was. En dat in 2018 ook wel zal zijn. Bovendien zet DSW nu toch weer meer reserves in, terwijl hij onlangs nog aangaf dat dit niet meer kan. Hmmmm. Die reserves houden toch ook een keer op?

Verlaging van het eigen risico?

Maar dan een zo mogelijk nog grotere verrassing… DSW verlaagt het eigen risico! Wát? Het eigen risico, dat is toch een verplicht bedrag? Bij elke verzekeraar hetzelfde? Hoe kan DSW dat dan nu op eigen houtje gaan verlagen van € 385 naar € 375? Als het eigen risico opeens een concurrentie-item gaat worden tussen zorgverzekeraars… dat maakt het er allemaal niet overzichtelijker op.

Symbolisch omlaag… mag dat?

In het persbericht van DSW geven ze aan dat het gaat om een symbolische verlaging. Alleen maar om duidelijk te maken dat ze voorstander zijn van een ‘eerlijkere verdeling van zorgkosten tussen chronisch zieke en gezonde mensen’. Right. Point taken. Ik wist alleen echt niet dat het een mogelijkheid was, dat een verzekeraar er zelf voor kiest het verplichte eigen risico te verlagen. Zou het misschien een stunt zijn, alleen om aandacht te vragen voor die verdeling? Dat straks blijkt dat het helemaal niet mag, maar dan is Nederland wel even wakker ofzo?

Oppositie wil eigen risico verlagen met € 100

Nu wordt er vanmiddag nog over het eigen risico gedebatteerd en gestemd in de Eerste en Tweede Kamer. Het zou me niet verbazen als DSW zich daarna toch gewoon aansluit. Het voorstel van het kabinet bevat een bevriezing van het eigen risico, maar de oppositie stelt een verlaging met €100 voor. Dat geld zou uit het begrotingsoverschot moeten komen. Misschien weet DSW iets dat wij niet weten?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.