Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Daling hypotheekrente zet door in 2020

Eerste hypotheekrentewijzigingen in 2020 zijn vooral verdere dalingen

Eerste hypotheekrentewijzigingen in 2020 zijn vooral verdere dalingen

De hypotheekrentes dalen al een hele lange tijd. Maar eind 2019 stokte de daling. Dit was mede te wijten aan een stijgende kapitaalmarktrente. Het was dus de vraag hoe we 2020 zouden beginnen: met verder dalende hypotheekrentes of zouden de rentes eindelijk een keer omhoog gaan? We zijn halverwege januari en het antwoord is duidelijk: de rentes dalen vooralsnog nog wat verder.

Bij helft hypotheken rentes al gewijzigd in 2020

Van de ongeveer 50 hypotheken waarvan wij de rentes vergelijken op onze sites heeft ongeveer de helft in 2020 al één of meerdere rentewijzigingen doorgevoerd. Alhoewel er een paar rentes verhoogd zijn, ging bij de meeste hypotheken de rente verder omlaag (zie het overzicht hieronder).

Bron rentewijzigingen: ActueleRentestanden.nl

Als we kijken naar de scherpste rentes in de markt (voor annuiteitenhypotheken met Nationale Hypotheek Garantie), zien we dat de laagste hypotheekrentes bij 10 en 30 jaar vast in de eerste 2 weken van het jaar iets omlaag zijn gegaan. Bij de rest van de looptijden zijn de laagste rentes nog gelijk aan de rentes van begin dit jaar.

Check de laagste rente van dit moment

Meer concurrentie

De daling is niet te wijten aan dalende marktrentes. In onderstaande grafiek hebben wij de 10 jaars hypotheekrente en de kapitaalmarktrente naast elkaar gezet.

Hypotheekrente en kapitaalmarktrente afgelopen periode

Duidelijk is dat het verschil tussen de kapitaalmarktrente en de hypotheekrente sinds de zomer van 2019 sterk afgenomen is. Alhoewel we begin 2020 kortstondig een heel kleine daling van de kapitaalmarktrente zien, lijkt een logischer verklaring van de verder dalende hypotheekrentes de toegenomen concurrentie tussen de banken. Er is heel veel geld beschikbaar en de verwachting is dat er in 2020 nog meer geld beschikbaar zal komen om in de hypotheekmarkt te pompen. Omdat het aantal te koop staande woningen al tijden afneemt en het aantal nieuwbouwwoningen dat op de markt komt ook tegenvalt, moeten banken die hun geld in de markt willen pompen harder vechten om nieuwe klanten. Gevolg? De rentemarge van de banken gaat omlaag wat een drukkend effect heeft op de hypotheekrentes.

De verwachting is dat de hypotheekrente pas zullen stijgen als de marktrentes nog wat verder stijgen. Maar of dat op korte termijn gaat gebeuren is maar de vraag…

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek