Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Weinig beweging in de hypotheekrente

Laatste maanden nauwelijks wijzigingen in de scherpste rentes per renteperiode

Laatste maanden nauwelijks wijzigingen in de scherpste rentes per renteperiode

Exact een maand geleden schreven wij over de huizen- en hypotheekmarkt. De conclusie was dat de huizenmarkt lekker doordraaide en er op rentegebied eigenlijk heel weinig gebeurde. We zijn nu een maand verder en eigenlijk is er sindsdien weinig veranderd. De huizenprijzen stijgen verder door en de hypotheekrente blijft heel stabiel. Voor mensen die een huis willen kopen of hun bestaande hypotheek willen oversluiten is dit niet verkeerd: de rentes liggen nog steeds heel dicht bij hun all-time low.

Vergelijk de actuele hypotheekrentes

Hypotheekrentes in de afgelopen maand

In onderstaande tabellen hebben wij voor een groot aantal renteperioden de laagste hypotheekrentes van dit moment op een rij gezet. Om aan te geven hoe stabiel de rentes zijn, staan in de tabel ook de rentes van exact een maand geleden. In de eerste tabel gaat het om de rentes met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). In de tweede tabel zijn het de laagste rentes voor een tophypotheek (hypotheekbedrag is gelijk aan de waarde van de woning) zonder NHG.

Hypotheekrentes met NHG

  20 juni 20 juli verschil
1 jaar 0,79% 0,80% 0,01%
2 jaar 0,80% 0,80% 0,00%
5 jaar 0,85% 0,85% 0,00%
10 jaar 1,09% 1,09% 0,00%
15 jaar 1,38% 1,38% 0,00%
20 jaar 1,47% 1,47% 0,00%
25 jaar 1,69% 1,69% 0,00%
30 jaar 1,77% 1,75% -0,02%

Bron: HomeFinance.nl

Hypotheekrentes zonder NHG

  20 juni 20 juli verschil
1 jaar 1,30% 1,30% 0,00%
2 jaar 1,35% 1,35% 0,00%
5 jaar 1,45% 1,45% 0,00%
10 jaar 1,60% 1,60% 0,00%
15 jaar 1,95% 1,95% 0,00%
20 jaar 2,00% 2,00% 0,00%
25 jaar 2,20% 2,20% 0,00%
30 jaar 2,30% 2,30% 0,00%

Bij de hypotheken met NHG zien we alleen bij de 1-jaars tarieven en de 30 jaars tarieven een hele kleine verandering. Bij de rest van de renteperioden is de laagste rente van dit moment exact gelijk aan de rente van een maand geleden. Bij de hypotheken zonder NHG zien we helemaal geen verschillen.

Hypotheekrentes historisch gezien erg laag

Kijken we verder terug, dan zien we dat de rentes in de laatste 10 jaar enorm gedaald zijn. In onderstaande grafiek tonen wij de laagste rentes over de afgelopen 10 jaar voor een aantal populaire renteperioden.

Het (voorlopige?) dieptepunt werd een paar maanden geleden bereikt. Duidelijk is dat de rentes de laatste maanden weliswaar iets gestegen zijn, maar dat de stijging tot op heden beperkt blijft tot een aantal tienden. Dat is goed nieuws voor een ieder die momenteel of in de komende tijd een hypotheek wil afsluiten (of oversluiten).

Blijft de rente zo laag?

De vraag is natuurlijk of de rente zo laag blijft. Veel experts verwachten de komende tijd een stabiel tot licht stijgend renteverloop. Maar vanwege alle economische onzekerheden blijft het heel lastig om een voorspelling af te geven. Wat dat betreft wordt er met spanning gekeken naar de EU-top die momenteel in Brussel gehouden wordt. De uitkomst daarvan kan van grote invloed zijn op de marktrentes. En aangezien de hypotheekrentes historisch gezien de marktrentes vaak (met een vertraging) volgen, is de uitkomst van de onderhandelingen ook spannend voor de hypotheekmarkt.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek